Seksi
Nimimerkki: En haluu kertoo

Mistä tietää että kuukautiset ovat alkamassa?

Mistä tietää että menkat on alkamassa?

Heippa!

Kiitos hyvästä kysymyksestä 😊 Kuukautisia miettii Fressiksessä moni nuori. En ole varma, tarkoitatko kysymykselläsi kuukautisvuotojen alkamista ylipäätään vai yksittäisiä kuukautisvuotoja. Vastaan sinulle kuitenkin nyt siitä näkökulmasta, että pohdit kuukautisvuotojen alkamista eli ensimmäisiä menkkojasi.

Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten se, milloin kuukautiset tarkalleen alkavat, on hyvin yksilöllistä, eikä sitä pysty etukäteen päättelemään. Yleensä kuukautiset alkavat 10–16 ikävuoden välillä. Onkohan sinulle ilmaantunut vielä valkovuotoa? Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa vähitellen valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto on vaaleaa, melko hajutonta emättimen eritettä, jonka tehtävä on puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon määrä ja koostumus voivat vaihdella hieman eri ajankohtien välillä.

Kun kuukautiset alkavat, on hyvä tietää, että ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla hyvin niukkaa, rusehtavaa vuotoa, joka kestää vain päivän tai pari. Kuukautisvuodon väri voi muutenkin hieman vaihdella vaaleanpunaisesta ruskeaan. Kuukautiset ovat kuitenkin kaikilla erilaiset, joten vuoto voi olla myös runsaampaa tai kestää kauemmin. Kuukautisten alkuvaiheessa kuukautiset saattavat olla myös hyvinkin epäsäännölliset. Joten sitten kun kuukautisesi alkavat, ei kannata ihmetellä, jos ne eivät aluksi tule joka kuukausi, vaan sekin on täysin normaalia. On myös yleistä, että kuukautisiin liittyy kipua alavatsassa, johon kannattaa ottaa tavallista tulehduskipulääkettä.

Voit olla huoletta ja odottaa rauhassa kuukautisen alkamista, vaikka odottaminen voikin tuntua vaikealta 😊 Käy lukemassa vielä muita kysymyksiä ja vastauksia kuukautisiin liittyen täältä. Halutessasi voit tutustua myös muihin murrosikään liittyviin artikkeleihin Hyvä kysymys -sivustolla.

Tsemppiä menkkojen odotteluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?