SeksiYleinen
Nimimerkki: 20vmimmi

Minipillerit ja muutokset kuukautiskierrossa

Hei!

Minulla on ollut menkat myöhässä 4 päivää. Raskaus on poissuljettu raskaustestillä, jonka olen tehnyt, kun kuukautisten myöhässä olo oli 4 päivää. Syön Cerazette minipillereitä ja minulla on ahdistus päällä. Yhdynnässä käytetään kondomia kumppanin kanssa. Voiko minipillerit ja mieliala vaikuttaa kuukautisten tuloon? Kannattaako odotella kuukautisia rauhassa? Aiemmin käytin Azalia merkkisiä minipillereitä tilapäisesti, eikä tälläisiä ongelmia kuukautiskierrossa ollut. Ensimmäistä laattaa syön Cerazettea nyt.

Hei ja kiitos kysymyksestä! Hyvä, että teit raskaustestin. Se kannattaa aina tehdä, jos epäilee raskautta tai ehkäisy on pettänyt. Kerroit, että olette käyttäneet ehkäisynä kondomia ja lisäksi sinulla on ollut käytössä minipillerit eli keltarauhashormonipillerit. Tuplaehkäisyn avulla seksissä voi keskittyä nauttimaan, jos ehkäisyasiat mietityttävät. Toisen ehkäisymenetelmän mahdollisesti pettäessä, toinen on vielä turvana. Lisäksi kondomi suojaa myös seksitaudeilta, jos kumppani ei ole vakituinen.

Kerroit, että syöt ensimmäistä laattaa Cerazetteä. Cerazetten vaikuttavana aineena on keltarauhashormoni desogestreeli. Olet aiemmin käyttänyt Azalia-nimistä keltarauhashorminivalmistetta, jossa on ollut sama vaikuttava aine kuin Cerazettessä. Näin ollen on epätodennäköistä, että ehkäisyvalmisteen vaihdolla olisi suurta vaikutusta kuukautiskiertoosi, mutta ei se täysin mahdotonta ole. Keltarauhashormonipillereitä (usein käytetään tosiaan myös termiä minipillerit) käytettäessä voi joillakin kuukautiskierto pysyä samanlaisena ja joillakin kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois. Myös vuotohäiriöitä, esimerkiksi tiputteluvuotoa tai epäsäännöllistä vuotoa, voi ilmetä käytön aikana.

Kuukautiskiertoon voi vaikuttaa hormonaalisen ehkäisyn lisäksi myös moni muu tekijä, esimerkiksi painonvaihtelu ja stressi. Stressi voi olla fyysistä, kuten liiallinen liikunta, tai psyykkistä, kuten ahdistus, masentunut mieliala tai jokin ikävä tapahtuma elämässä. Kuukautishäiriöiden taustalla voi joskus olla myös jokin elimellinen sairaus, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöt. Joskus kuukautiset voivat myöhästyä tai jäädä välistä syystä tai toisesta, jota ei voida ehkä täysin selittää tarkalleen. Kuukautiskierron epäsäännöllisyys tai vuotojen satunnainen poisjäänti ei sinänsä ole vaarallista. Tärkeää on kuitenkin selvittää, ettei vuodon poisjäännin syynä ole raskaus. Lisäksi jos kuukautiset jäävät pois pidemmäksi aikaa tai kierto muuttuu aiempaan verrattuna, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle varmistamaan, ettei taustalla ole mitään hoitoa vaativaa sairautta.

Voit siis seurata varmasti nyt rauhassa seuraavia kuukautisia. Jos vuotoja ei kuulu, ne muuttuvat epäsäännöllisiksi tai kierto pitenee ja sinua kovasti huolestuttaa asia, voit hakeutua lääkärin vastaanotolle ja asiaa voidaan tarvittaessa selvittää tarkemmin. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua viimeistään silloin, jos kuukautisia ei ole kuulunut puoleen vuoteen ja raskaus on poissuljettu.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?