Hei,
Pohdit minipillereiden aloituksen jälkeisen pitkittyvän vuotelun terveysvaikutuksia. Kuten toteat itsekin, epäsäännölliset vuodot ovat aloitukseen liittyen tavallisia ja tilanne todennäköisesti tasaantuu ajan kanssa. Odottaisin ihan rauhassa ainakin sen aikaa että olet käyttänyt pillereitä yhteensä 6 kuukautta. Jos vuotelu ei rauhoitu siihen mennessä, neuvoisin ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon ja kertomaan tilanteesta. Joskus voidaan kokeilla vuodon hallintaa erilaisella pillereiden annostelulla ja ylimääräinen vuoto saadaan usein näin loppumaan. Jos vointisi on ok, en osaisi olla kovin huolissani mistään merkittävästä terveyspulmasta vuotoihin liittyen. Jos asia kuitenkin huolestuttaa sinua, voit mittauttaa itselläsi varmuuden vuoksi hemoglobiinin.
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti on vaikea ottaa kantaa lukemasi verkkojutun paikaansapitävyyteen tutustumatta siihen tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormonaalisen ehkäisyn ei pitäisi vaikuttaa rintojen kehittymiseen ja kasvuun. Tiedetään, että naissukuhormoni estrogeeni voi aiheuttaa käytön aikana rintojen turvotusta. Sinulla on käytössä pelkkää keltarauhashormonia sisältävä valmiste ja sen haittana voi yleisesti esiintyä rintojen arkuutta, mutta rintojen lopulliseen kokoon sillä ei pitäisi olla vaikutusta.
Murrosiän kehityksen aikataulu on hyvin yksilöllinen. Jos rinnoissa ei ole tapahtunut lainkaan muutoksia (nännit koholla ja kasvaneet, vähän rintakudosta), niin ajattelen, että voisit ottaa yhteyttä koulun terveydenhoitajaan ja pyytää arvioimaan kehityksesi vaihetta. Jos mahdollista, voisi olla hyödyllistä myös selvittää läheisten murrosiän kehityksen aikataulua, koska siitä saa usein jotain suuntaa-antavaa arviota myös oman kehityksen etenemiseen. En kuitenkaan usko että sinun tarvitsisi olla asian suhteen huolissasi. 🙂
Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen, suosittelen sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on sinulle määrätty.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Minipillerit sisältävät pelkästään keltarauhashormonia ja niiden ehkäisyvaikutus perustuu pääsääntöisesti kohdunkaulan liman muuttumiseen siittiöille epäedulliseksi. Eli keltarauhashormonit vaikuttavat kohdunkaulan limaan ja tekevät siitä siittiöitä läpäisemättömän. Valmisteesta riippuen, minipillerit voivat myös estää munasolun irtoamisen, eli ovulaation.
Jos minipillerit aloitetaan ohjeen mukaan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, päivänä jolloin kuukautiset alkavat, lisäehkäisyä ei tarvita. Tällöin kuukautiskierto on siinä vaiheessa, jolloin raskauden alku on erittäin epätodennäköistä. Jos minipillerit aloitetaan jossain muussa kierron vaiheessa, lisäehkäisyä suositellaan 7 päivän ajan. Minipillereiden vaikutus alkaa heti pillereiden käytön alettua, jolloin kohdun limakalvoon tulee muutoksia.
Minipillereissä on tärkeää ajoittaa niiden ottaminen päivittäin mahdollisimman samaan aikaan, jotta niiden ehkäisyteho säilyy. Rajana pidetään kolmen tunnin aikaikkunaa, mutta se saattaa vaihdella pillerivalmisteen mukaan. Jos minipillerin ottaa säännöllisesti oikeaan aikaan, ehkäisyteho on riittävä. Tarkemmat ohjeet minipillereiden käytölle löytyy niiden pakkausselosteesta. Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää minipillereiden käyttöön liittyen, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty. 🙂
Moikka!
Erityisesti minipillereiden aloituksen yhteydessä on ihan tavallista, että esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n.3kk) aikana. Tämän jälkeen tilanne usein tasoittuu. Osalla vuodot jatkuvat normaalisti ja osalla vuodot voivat jäädä kokonaankin pois.
Voit siis hyvin seurailla vielä tilannetta. Mikäli vuotohäiriöt kuitenkin pitkittyvät tai tilanne muuten häiritsee sinua, on hyvä olla yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.
Muistathan, että myös osaan seksitaudeista voi liittyä verestävää vuotoa. Jos on olemassa mahdollisuus, että olisit saanut joskus seksitaudin, eikä testejä ole tehty, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Jos tautitestit on tehty tai riskiä ei ole, voit olla rauhallisin mielin ja seurata tilannetta.
Aurinkoista syyskuuta!
Heippa!
Kiitos kysymyksestä. On normaalia, että minipillereiden aloituksen yhteydessä esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n. 3kk) aikana, minkä jälkeen tilanne voi tasoittua. Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi kuitenkin tulla myös vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. Jos vuotohäiriöt haittaavat sinua, tai pitkittyvät, ole yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.
On totta, että joskus myös seksitaudit voivat oireilla vuotohäiriöinä. Jos sinulla siis on ollut seksiä, jossa et ole käyttänyt kondomia, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa yhdynnässä seksitaudeilta. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta Väestöliiton artikkelista.
Hauskaa vappua!
Hei,
On hyvä, että seuraat kehoasi ja olet kiinnostunut sen muutoksista. Se kertoo siitä, että haluat myös pitää huolta itsestäsi ja keostasi. Olet nyt huolissasi siitä, että voisit olla raskaana, huolimatta sitä, että käytitte ehkäisyä seksissä ja päättelet asiaa rinnoissa havaitsemiesi muutosten perusteella.
Kehossa voi tapahtua monestakin eri syystä (esim. hormonaaliset syyt) erilaisia muutoksia, eikä raskautta voi oireiden perusteella päätellä. Ainoa tapa todeta raskaus, on tekemällä raskaustesti, jonka oletkin hienosti tehnyt. Testi on luotettava n. 2-3 viikon kuluttua suojaamattomasta seksitilanteesta. Jos siis edelleen epäilet raskautta, huomaathan, että raskaustesti kannattaa tehdä vasta, kun kuukautisesi ovat myöhässä. Kuitenkin, jos olet käyttänyt minipillereitä oikeaoppisesti ja ilman unohduksia, ja lisäksi vielä kondomiakin, ei raskaus ole todennäköinen ja havaitsemillesi muutoksille rinnoissasi on jokin muu selitys.
Kehottaisinkin sinua hakeutumaan nyt terveydenhoitajan juttusille, omalle terveysasemalle tai oman alueen ehkäisyneuvolaan. Siellä voit keskustella havaitsemistasi muutoksista rinnoissasi ja käyttämästäsi ehkäisymenetelmästä paremmin ammattilaisen kanssa.
Moikka Huolestunut,
kiitos yhteydenotostasi! Hyvä, että pyydät apua mieltä askarruttavaan asiaan.
Jos olet aloittanut ja käyttänyt minipillereitä ohjeiden mukaan, eikä niiden käyttöön ole liittynyt unohduksia tai muuta epävarmuutta (esim. vatsatautia), voit luottaa niiden ehkäisytehoon. Joskus kuitenkin tästä tiedosta huolimatta, raskauden mahdollisuus voi huolestuttaa ja haitata myös esim. seksistä nauttimista. Siksi onkin hyvä, että huolta aiheuttavan asian ottaa puheeksi jonkun kanssa ja miettii siihen liittyviä näkökulmia. Ehdotankin, että olet yhteydessä tahoon, josta minipillerit olet saanut. Voit myös olla yhteydessä omaan terveysasemaasi tai Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jossa asiasta voi jutella Väestöliiton työntekijän kanssa.
Siitä, onko huoli raskauden alkamisesta aiheellinen, selviää luotettavimmin tekemällä raskaustestin. Oikean tuloksen saamiseksi on tärkeää, että raskaustesti tehdään ohjeiden mukaan ja oikeaan aikaan. Voit lukea lisää raskaustestin tekemisestä tästä artikkelista. Usein testin tekeminen huojentaa mieltä ja auttaa luottamaan ehkäisyvalmisteen tehoon.
Jos siis käytät minipillereitä ohjeen mukaan ja pulmatilanteissa selvität tarkempia toimintaohjeita minipillereiden käyttöohjeesta, apteekista, koulutervedenhuollosta tai terveysasemalta, olet hoitanut oman osasi juuri niin hyvin kuin olet pystynyt, ja se riittää. Jos ehkäisymenetelmän käyttöön liittyy jatkuvaa huolta ja stressiä, niin sekin asia kannattaa ottaa puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Hyvää jatkoa sinulle!
Hei, oikeassa olet, minipillerit eivät ehkäise seksitautitartuntaa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.
Jos sinulla on syytä epäillä seksitautitartuntaa, sinun kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään.
Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. En usko, että sinulla on siis siltä osin syytä huoleen.
Joskus yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi kuitenkin olla merkki tulehduksesta tai seksitaudista, ja siksi testeihin kannattaa hakeutua. Yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvoille yhdynnän aikana syntyneestä nirhaumasta. Tällaisessa tapauksessa apuna voi toimia liukuvoiteen käyttö. Jos seksin jälkeinen vuoto alkaa toistua, eikä kyseessä ole seksitauti, kannattaa varata aika lääkärille, jotta vuodon syy saadaan selvitettyä.
Hei! Kiitos kysymyksestä!
Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, jos testin tekemisen ajoittaa oikein. Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää, jota alkaa erittyä kehossa raskauden alettua. Kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä. Eli vastauksena kysymykseesi: kyllä, raskaustestin pitäisi näyttää raskaus viiden viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta kuukautisesi eivät siltikään ala, kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua. Jos kuukautisia ei edelleenkään kuulu, kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan.
Kuten jo asiaa itsekin pohdit, saattaa minipillereiden käytön aloituksen jälkeen esiintyä vuotohäiriöitä, kuten tiputteluvuotoa ja vuotojen epäsäännöllisyyttä. Tämä on täysin normaalia. Toimit siinä oikein, että teit varmuuden vuoksi raskaustestin, koska se on ainoa keino varmistaa/poissulkea raskaus. Jos sinulla herää kysymyksiä minipillereiden käyttöön ja vuotohäiriöihin liittyen suosittelemme sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty, jotta saat parhaan mahdollisen avun juuri sinun tilanteeseesi.
Kivaa alkanutta vuotta!
Moikka!
Oikein käytettynä minipillereiden ehkäisyteho on 99%, eli sitä voidaan pitää lähestulkoon varmana ehkäisymenetelmänä. Minipillerit pitäisi muistaa kuitenkin ottaa samaan aikaan päivästä, jottei niiden ehkäisyteho heikkene. Jos kahden pillerin ottamisen väli on ollut yli 27 tuntia, ehkäisyteho on saattanut heiketä. Siinä tapauksessa seuraavien 7 päivän aikana tulisi käyttää pillereiden rinnalla jotain muutakin ehkäisyä, eli kondomia.
Eli käytännössä jos et ole muistanut ottaa jokaista pilleriä ajallaan, etkä ole myöskään käyttänyt yhdynnässä kondomia, on raskauden riski olemassa. Minimaalinen riski olisi olemassa joka tapauksessa, koska minipilleritkään eivät ole 100% varma ehkäisykeino. Kohdallasi riski voi olla kuitenkin nyt suurempi, jos et ole muistanut ottaa pilleriä joka päivä oikea-aikaisesti.
Jos asia sinua kovasti mietityttää, suosittelemme sinua ottamaan jälkiehkäisytabletin mahdollisimman pian. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi sen ehkäisyteho on. Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kahdentyyppistä valmistetta. Toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi. Toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Voit ostaa jälkiehkäisytabletin apteekista ja lukea siitä vielä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista.