Seksi
Nimimerkki: Moi.!.!

Minipillereiden käytön aloittaminen ja lisäehkäisy

Jos minipillerit aloittaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä niin miksi lisäehkäisyä ei silloin tarvita?

Hei, kiitos kysymyksestä!

Minipillerit sisältävät pelkästään keltarauhashormonia ja niiden ehkäisyvaikutus perustuu pääsääntöisesti kohdunkaulan liman muuttumiseen siittiöille epäedulliseksi. Eli keltarauhashormonit vaikuttavat kohdunkaulan limaan ja tekevät siitä siittiöitä läpäisemättömän. Valmisteesta riippuen, minipillerit voivat myös estää munasolun irtoamisen, eli ovulaation.

Jos minipillerit aloitetaan ohjeen mukaan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, päivänä jolloin kuukautiset alkavat, lisäehkäisyä ei tarvita. Tällöin kuukautiskierto on siinä vaiheessa, jolloin raskauden alku on erittäin epätodennäköistä. Jos minipillerit aloitetaan jossain muussa kierron vaiheessa, lisäehkäisyä suositellaan 7 päivän ajan. Minipillereiden vaikutus alkaa heti pillereiden käytön alettua, jolloin kohdun limakalvoon tulee muutoksia.

Minipillereissä on tärkeää ajoittaa niiden ottaminen päivittäin mahdollisimman samaan aikaan, jotta niiden ehkäisyteho säilyy. Rajana pidetään kolmen tunnin aikaikkunaa, mutta se saattaa vaihdella pillerivalmisteen mukaan. Jos minipillerin ottaa säännöllisesti oikeaan aikaan, ehkäisyteho on riittävä. Tarkemmat ohjeet minipillereiden käytölle löytyy niiden pakkausselosteesta. Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää minipillereiden käyttöön liittyen, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?