Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi.!.!
Minipillereiden käytön aloittaminen ja lisäehkäisy Jos minipillerit aloittaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä niin miksi lisäehkäisyä ei silloin tarvita?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Minipillerit sisältävät pelkästään keltarauhashormonia ja niiden ehkäisyvaikutus perustuu pääsääntöisesti kohdunkaulan liman muuttumiseen siittiöille epäedulliseksi. Eli keltarauhashormonit vaikuttavat kohdunkaulan limaan ja tekevät siitä siittiöitä läpäisemättömän. Valmisteesta riippuen, minipillerit voivat myös estää munasolun irtoamisen, eli ovulaation.

Jos minipillerit aloitetaan ohjeen mukaan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, päivänä jolloin kuukautiset alkavat, lisäehkäisyä ei tarvita. Tällöin kuukautiskierto on siinä vaiheessa, jolloin raskauden alku on erittäin epätodennäköistä. Jos minipillerit aloitetaan jossain muussa kierron vaiheessa, lisäehkäisyä suositellaan 7 päivän ajan. Minipillereiden vaikutus alkaa heti pillereiden käytön alettua, jolloin kohdun limakalvoon tulee muutoksia.

Minipillereissä on tärkeää ajoittaa niiden ottaminen päivittäin mahdollisimman samaan aikaan, jotta niiden ehkäisyteho säilyy. Rajana pidetään kolmen tunnin aikaikkunaa, mutta se saattaa vaihdella pillerivalmisteen mukaan. Jos minipillerin ottaa säännöllisesti oikeaan aikaan, ehkäisyteho on riittävä. Tarkemmat ohjeet minipillereiden käytölle löytyy niiden pakkausselosteesta. Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää minipillereiden käyttöön liittyen, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimo
Minipillereiden käytön aloittaminen ja lisäehkäisyn tarve Moikka, minulta poistettiin hormonikierukka hieman kuukautisten jälkeen. Sain ohjeeksi gynekologilta, että saisin aloittaa minipillerit seuraavien kuukautisten alettua ja kondomia tulisi käyttää siihen asti. Emme...
Fressis

Moi!

Kyllä, käytä viikon ajan vielä lisäehkäisyä. Näin voit olla aivan varma siitä, että ehkäisy on luotettavaa. Viikon kuluttua voit jättää lisäehkäisyn pois ja jatkaa pelkillä pillereillä. Jos sinulla herää vielä muuta kysyttävää minipillereiden käyttöön liittyen, kannattaa lukea huolellisesti pillereiden käyttöohjeet ja olla tarvittaessa suoraan yhteydessä tahoon, josta ne on sinulle määrätty.

Mukavaa loppusyksyä!

 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Minipillereiden aloitus Moi! Aloitin vähäaika sitten minipillerit, voiko yhdyntää harrastaa ns heti, kun ne on aloittanut vai pitääkö olla kondomi silti käytössä?
Fressis

Moikka!

Minipillereiden pakkausselosteessa on tarkat ohjeet siihen, miten pillereiden aloituksen kanssa tulisi toimia. Pääsääntönä on kuitenkin yleensä se, että mikäli pillerit aloitetaan kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä ei lisäehkäisyä tarvita. Jos pillerit aloitetaan muuna ajankohtana, eli ns. quick start -aloituksena, tulee kondomia käyttää lisäehkäisynä yleensä noin viikon ajan. On myös hyvä muistaa, että kondomi on ainoa keino suojautua seksitaudeilta.

Varmistathan toimintaohjeet siis pillereidesi pakkausselosteesta. Mikäli sinulla herää vielä jotain kysyttävää minipillereiden käytöstä, on hyvä olla yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.

Kivaa kevään jatkoa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?