Yleinen
Nimimerkki: Sleepless

Mikä avuksi nukkumisen haasteisiin?

Miksi täysin unettoman yön jälkeen on yhtä aikaa liian kuuma ja kylmä(vilunväreitä plus hikoilua plus tunkkaiset aivot tuntuvat liian isoilta kalloon, kuin olisi sairas)? Miksi silloin on yhtä aikaa kuvottava olo ja hirveä ruuanhimo? Miksi nieleminen on silloin hankalaa, kuin pala olisi kurkussa, ja miksi törmäilen päin seiniä? Miksi päivällä tehty kolmen kilometrin kävely ei vaikuta uniin, mutta jos kävelen päivällä kuusi kilometriä en nuku ollenkaan? Liikunta siis ennen kello 15. Meneekö kehoni jotenkin liiasta liikunnasta pitkäaikaiseen hälytystilaan? Olen huonohkossa kunnossa. Onko vaarallista jos täysin unettomia öitä on noin kerran kahdessa viikossa jos muina öinä nukkuu ihan normaalisti? Nukahtamisessa kestää aina tunti tai pari mutta kun nukahdan, nukun hyvin 7-8 tuntia. Onko syytä huoleen?

Moikka!

Pohdit monia uneen liittyviä asioita. Unen tarve on yksilöllistä ja saattaa vaihdella hieman elämäntilanteestakin riippuen. Myös se, miten vähäunisiin öihin reagoi, voi vaihdella. Kertomasi kuvaus huonosta olosta, sekavuudesta ja kehon lämpötilan vaihteluista kuulostaa ihan luonnolliselta. Unettomuudesta johtuva paha olo voi olla nimittäin sekä fyysistä, että psyykkistä. Joissain testeissä on todettu, että uneton yö voi vastata 0,6 promillen humalaa, eli olo unettoman yön jälkeen ei tosiaankaan ole ihan skarpein.

Myös päivällä suoritetulla liikunnalla voi olla vaikutusta uniin. Kevyt liikunta muutamia tunteja ennen unta saattaa rauhoittaa unta, mutta kuuden kilometrin lenkki voi olla liikaa ja nostaa vireystasoa niin että nukahtaminen illalla on vaikeaa. Etenkin jos keho on jo valmiiksi väsynyt liian vähäisistä unista tai rasitus on liikaa suhteessa omaan kuntotasoon. Tee siis mieluummin lyhyempiä lenkkejä ja kokeile pidentää pikkuhiljaa, niin löydät sopivan rytmin, joka ei vaikuta uneen.

Uneton yö silloin tällöin ei ole vaarallista, etenkin kun kerroit nukkuvasi hyvin, kun saat unen päästä kiinni. Omaa unta ja sen riittävyyttä voi tarkastella suhteessa omaan toimintakykyyn. Jos olo on pitkiä aikoja kerrallaan vetämätön, tai aiheuttaa huolta, voi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta terveydenhuollossa. Jo asiasta huolehtiminen voi nimittäin edesauttaa unettomuutta. Voit käydä lukemassa lisää unesta YTHS:n sivuilta ja tutustua halutessasi myös Mielenterveystalon maksuttomaan Unettomuuden omahoito-ohjelmaan.

Toivottavasti tämä viesti sai pahimman kärjen pois huolelta. Kuuntele itseäsi ja ota matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos asia tuntuu sinua vielä huolettavan. Hyviä lepohetkiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?