Nuuska
Nimimerkki: mangomelooni

Kuinka pian syöpä voi kehittyä, jos käyttää nuuskaa?

Moikka! Olen 18-vuotias tyttö ja olen käyttänyt nuuskaa nyt melkein puoli vuotta. Haluan lopettaa sen käytön, sillä tiedostan terveysriskit. Kysymykseni kuitenkin kuuluu, että kuinka pian syövän on mahdollista kehittyä jos käyttää nuuskaa? Vaatiiko se vuosien käyttöä vai voinko olla huolissani puolen vuoden käytöstä, vaikka nyt olenkin päättänyt lopettaa?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet tiedostanut nuuskan käyttöön liittyvät terveysriskit ja haluat lopettaa.

Syövän syntyminen on hyvin monivaiheinen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elintavat ja ympäristö. Elimistömme solut altistuvat useille ympäristön ja elintapojemme tuottamille riskitekijöille. Kun altistuu saman aikaisesti useammalle riskitekijälle ja altistus on jatkuvaa, voi se johtaa solun perimän eli DNA:n vaurioon. Aina solu ei pysty itse korjaamaan näitä vauriota, ja silloin siitä voi vuosien mittaan kehittyä syöpä.

Nuuskan käyttö on yksi tekijä, jonka on todettu lisäävän riskiä sairastua syöpään. Valitettavasti riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on hankala osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat juuri myös muut riskitekijät. Nuuskan käytön välttäminen on kuitenkin yksi merkittävistä tekijöistä, jonka kautta voimme itse vaikuttaa syöpäriskiin. Lisätietoa nuuskasta ja syövästä löydät Ilman syöpää -sivulta (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Tärkeintä on, että olet päättänyt lopettaa nuuskan käytön ja pysyt myös jatkossa nuuskattomana. Nuuskan käytön lopettaminen on terveytesi kannalta erittäin hyvä päätös. Tarvittaessa voit lukea lisätietoa nuuskan käytön lopettamisen tueksi Fressiksen tietopankista.

Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Juuh ja Annel127.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?