Nuuska
Nimimerkki: Juuh

Aiheuttaako nuuska syöpää?

Onko missään virallista tilastoa tms. kuinka moni on esimerkiksi 2000-luvulla sairastunut nuuskan aiheuttamaan syöpään?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Virallista tietoa siitä, kuinka moni on sairastunut syöpään nuuskan käytön seurauksena ei ole. Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin poltettavia tupakkatuotteita. Erityisesti pitkän aikavälin tutkimuksia nuuskan käytön terveysvaikutuksista on vielä varsin vähän. Tähän mennessä nuuskasta on kuitenkin tunnistettu noin 30 syöpävaarallista ainetta. Eli näillä syöpävaarallisilla aineilla on kyky aiheuttaa tai edistää syövän syntyyn johtavia soluvaurioita. Suomessa pääosin käytetty ruotsalainen kostea nuuska on myös luokiteltu syöpävaaralliseksi.

Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen tapahtumasarja. Useimpien syöpien syntyyn vaikuttavat muun muassa ikään, elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät tekijät. Elimistömme solut altistuvat jatkuvasti ympäristön ja elintapojemme tuottamille riskitekijöille. Kun altistuu saman aikaisesti useammalle riskitekijälle ja altistus on jatkuvaa, voi se johtaa solun perimän eli DNA:n vaurioon. Aina solu ei pysty itse korjaamaan näitä vauriota, ja silloin siitä voi vuosien mittaan kehittyä syöpä.

Syövän syntyyn vaikuttavat siis yksilön ikä, elintavat ja elinympäristö ja siksi on vaikea sanoa suoraan, mikä syöpä on syntynyt pelkästään nuuskan käytön seurauksena ja mikä ei. Kuitenkin riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpävaarallisille aineille kasvaa. Tutkimusten mukaan ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suusyöpään ja ruokatorven syöpään. Riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on vaikea osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat myös muut riskitekijät. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on yksi merkittävimmistä syöpäriskiin vaikuttavista tekijöistä, joihin yksilö voi itse vaikuttaa.

Halutessasi voit lukea lisää täältä ja täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?