Nuuska
Nimimerkki: Huolestunut kaveri

Kuinka nopeasti nuuskaan voi jäädä koukkuun?

Kuinka nopeasti nuuskaan voi jäädä koukkuun? Mun kaveri testas ekan kerran nuuskaa viime viikolla ja sanoo et ei pysty lopettaa kun on tullu paljon vieroitusoireita kun ei ole sitä nuuskaa huulessa?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, joka on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniriippuvuus voi siis kehittyä hyvinkin nopeasti nuuskan käytön aloittamisen jälkeen. Kysymykseesi siitä, kuinka nopeasti nuuskaan voi jäädä koukkuun, ei kuitenkaan ole tarkkaa vastausta, sillä riippuvuuden kehittyminen on hyvin yksilöllistä. Voit ehdottaa kaverillesi, että hän tekee nuuskariippuvuustestin.

Kaverisi kokemat vieroitusoireet ovat kuitenkin merkkejä riippuvuudesta. Myös vierotusoireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä, toisilla oireet ovat voimakkaita ja toisilla hyvin lieviä. Mahdollisia vieroitusoireita ovat ärtyisyys, levottomuus, alakuloisuus, unettomuus, keskittymisvaikeudet, kasvanut ruokahalu, hikoilu ja päänsärky. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatia lisää ja vierotusoireita ilmenee. Uusi nikotiiniannos vaimentaa hetkellisesti vieroitusoireet, ja näin syntyy helposti kierre ja lopettaminen voi tuntua vaikealta.

Kehotan sinua kuitenkin kertomaan kaverillesi, että vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä helpompi siitä on päästä eroon ja sitä vähemmän ehtii syntyä terveydellisiä haittoja.

Fressiksen sivuilta löydätte kaverisi kanssa lisätietoa nikotiiniriippuvuudesta ja vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen. Voitte myös käydä lukemassa nimimerkin 2k01 kokemuksia lopettamisen haasteista. Kysymyksen vastauksesta löytyy mm. lisätietoa riippuvuudesta sekä vinkkejä lopettamiseen.

Tsemppiä ja kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?