Nuuska
Nimimerkki: Miettijä

Käytetyn nuuskan haitat suussa

Hei ajattelin kysyä jääkö käytetystä nuuskasta eli ”rotasta” suuhun jälkeä jos sitä on käyttänyt ns pitkään?

Hei, ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

Kyllä, myös käytetty nuuska eli ”rotta” jättää jälkiä suuhun, varsinkin mitä pidempään sitä käyttää. Vaikka osa käytetyn nuuskan nikotiinista on imeytynyt jo kaverin suuhun, niin muut suuta ärsyttävät aineet ovat yhä tallessa käytetyssä nuuskassa. Ei siis kannata luulla, että käytetty nuuska olisi vähemmän haitallisempi vaikka osa nikotiinista on jo hävinnyt. Koska nuuskassa on paljon enemmän nikotiinia kuin tupakassa, myös käytettyyn nuuskaan jäänyt nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi käytetyn nuuskan mukana voi saada kaverilta tartuntana viruksia ja bakteereita.

Lyhytaikainen nuuskan käyttö näkyy punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa pitää. Pitkäaikainen käyttö alkaa vähitellen näkyä paksuna, harmahtavana tai ryppyisenä kohtana huulen alla. Jos nuuskan käyttökohta tuntuu erilaiselta kielellä tunnusteltaessa, niin todennäköisesti siinä on alkavia vaurioita.

Muita nuuskan aiheuttamia haittoja ovat ikenen vetäytyminen, pahanhajuinen hengitys (jota ei itse haista), tulehtuneet ja vertavuotavat ikenet sekä kellertävät hampaat. Kaikki muut paitsi ikenen vetäytyminen yleensä korjaantuvat kun nuuskaamisen lopettaa kokonaan.

Fressiksen tietopankista ja Fressiksen nuuska-aiheisesta artikkelista voit lukea lisää nuuskan terveyshaitoista. Joka tapauksessa hieno juttu, että mietit asiaa. On tärkeää tietää, mitä omat tavat voivat aiheuttaa. Kannattaa pitää sekä käytetyt että käyttämättömät nuuskat kaukana omasta suusta.

Oikein aurinkoista kevään alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?