Seksi
Nimimerkki: Oviler
Ikä: 13-15v

Seksi 8-9-vuotiaana

Miten käy jos on harrastanut seksiä 8-9vuotiaana

8- tai 9-vuotias on vasta lapsi sekä biologiselta että henkiseltä kehitykseltään. Tämä tarkoittaa sitä, että kroppa on vasta kasvamassa ja mieli voi myllertää ilosta suruun. Jokainen tyttö ja poika kehittyy omassa aikataulussaan; joku alakoululainen voi harjoitella vasta yksin kotona oloa, toinen taas on esimurrosiässä, jolloin esimerkiksi seksuaalisuus herää ja kaikki seksiin liittyvä voi alkaa kiinnostaa.

Ihastuminen tai kädestä kiinnipito saattavat kuulua jo joidenkin alakoululaisten elämään. Sen sijaan 8-9-vuotiaan ja samanikäisen tai vanhemman kaverin välillä tapahtuvaa seksuaalista kanssakäymistä ei tulisi vielä olla missään muodossa.

Yläkouluikäisenä monet nuoret ovat murrosiässä, joka on ikään kuin tehospurtti kehon ja mielen kehittymiselle ja kasvamiselle kohti nuoruuden ja sitten aikuisuuden maailmaa, johon seksikin kuuluu. Jotta seksi olisi nautinnollista, turvallista ja miellyttävää, täytyy kehon ja mielen ehtiä kypsymään tarpeeksi. Liian aikaisin aloitettu seksielämä voi aiheuttaa hämmennystä, pelkoja, ahdistusta tai kipua. Tyttö, jonka kuukautiset ovat alkaneet, voi tulla raskaaksi suojaamattomasta yhdynnästä.

Seksiä on monenlaista: itseä voi tyydyttää esimerkiksi hyväilemällä omia sukuelimiä tai silittämällä ihoa ja seurustelukumppanin kanssa voi nauttia kosketuksesta, suutelemisesta tai yhdynnästä. Se, että 8-9-vuotias koskettelee itse omia sukuelimiään omassa rauhassa ja yksityisesti siten, että se tuntuu hyvältä, on sallittua. Itsetyydytys on normaali ja turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen.

Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Tämä tarkoittaa oikeutta päättää omasta kehosta, koskemattomuudesta ja seksuaalisuudesta. Seksuaalinen kaltoinkohtelu puolestaan tarkoittaa epämukavia tekoja esim. luvatonta koskettelua, painostamista seksiin tai seksuaalissävytteistä kommentointia. Kaltoinkohtelua on myös seksuaalinen hyväksikäyttö, joka on aina rikos.

Suomessa laki pyrkii suojaamaan lapsia ja nuoria seksiltä esim. suojaikärajalla, jonka mukaan alle 16-vuotias on vielä seksuaalisessa kehityksessään keskeneräinen ja erityisen suojelun tarpeessa. Voit lukea lisää suojaikärajasta Väestöliiton sivuilta.

Mikäli tiedät, että joku 8-9-vuotias on harrastanut seksiä (kuten hyväilyä, suutelua, koskettelua, suuseksiä, yhdyntää tai muuta sellaista) jonkun kaverin tai vanhemman henkilön kanssa, kerro siitä heti luotettavalle aikuiselle.

Oliko vastauksesta hyötyä?