Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12.v tyttö
Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus Kysymys jätetään poikkeuksellisesti julkaisematta. Se sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen tilanteesta, jossa on loukattu kysyjän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Fressis

Hei,

Kerrot tilanteesta, johon liittyy seksuaalisia tekoja. Olet iältäsi kovin nuori, vielä lapsi, ja viestissäsi tuot myös esiin, ettet ainakaan aluksi halunnut näistä asioita, vaikka lopulta niihin suostuit. Et myöskään kerro kaverisi ikää. Myös sillä on merkitystä, onko hän ikäisesi, vai sinua selvästi vanhempi. Nämä asiat nostavat meissä huolta. Mieleen tulee, että voi olla, ettet itse ollut ennen tätä tilannetta edes ajatellut sellaisia asioita, joita olet tässä tilanteessa kokenut. Ehkä kaverisi sai sinut suostumaan tekoihin, vaikka et ehkä ollut niihin oikeasti valmis, koska et ole ehtinyt itse miettiä mitä haluat ja mitä et. Kenties myös sitä syystä laitoit tämän viestin meille, koska et ehkä olekaan ollut varma.

Kerroit myös emättimen ja rintojen koskettelusta, sekä seksistä seksivälineen avulla. Nämä ovat asioita, joita sinun ikäisesi ei tarvitsisi vielä kokea. 12-vuotias ei ole useinkaan valmis mielen eikä kehon osalta kokeilemaan seksiä toisen ihmisen kanssa. Suomessa on myös asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, joihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16-vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelusta ja Fressiksestä.

Miltä sinusta itsestäsi tuntuu nyt tilanteen jälkeen? Mitä siitä ajattelet? Jos asia vähänkään mietityttää, hämmentää tai ahdistaa sinua, on siitä erittäin tärkeä puhua luotettavan aikuisen kanssa. Yllä mainitun lain näkökulmasta kertomasi tilanne on loukannut seksuaalista itsemääräämisoikeuttasi ja tilanteessa on saattanut ylittyä rikoksen raja. Siksi toivoisimme, että olet yhteydessä apua tarjoaviin paikkoihin. Seuraavan linkin takaa voit lukea ohjeita siihen, miten toimia tällaisessa tilanteessa: Seksuaalinen kaltoinkohtelu – Nuortenexit. Sivun alalaidassa on myös neuvontachat, johon toivomme sinun olevan yhteydessä. Voit kirjoittaa heille saman viestin kuin kirjoitit meille.

Nyt olisi tärkeää, ettet jäisi tämän asian kanssa yksin, vaan kertoisit tapahtuneesta pikimmiten luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa yhteyttä myös muihin auttaviin chat- ja puhelinpalveluihin, joissa voit keskustella tapahtuneesta:

  • Rikosuhripäivystys Rikusta saat neuvontaa. Voit myös soittaa Rikun maksuttomaan numeroon 116006 (auki tänään klo 20 saakka).
  • MLL:n lasten -ja nuorten chat -palvelussa voit keskustella nimettömästi tapahtuneen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Chat on auki joka päivä klo 17-20.

Älä siis jää yksin asian kanssa, vaan ole rohkeasti yhteydessä yllämainittuihin paikkoihin. <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelottaaa
Miten toimia, jos on kohdannut seksuaalista häirintää? Heippati hei. Oon nyt huomannu 2 muuta kysymystä liittyen seksuaaliseen häirintään. Mutta kysyisin että, entä jos koet koskettelun minkä toinen tekee niin epämukavaksi, mutta...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Koskettelu, joka tekee olosi epämukavaksi, on aina väärin. Olet tehnyt oikein kertoessasi asiasta ulkopuoliselle ja tämän vuoksi on erittäin harmillista kuulla, että sinun kokemustasi on vähätelty. On myös hienoa, että kerroit häiritsijälle, miltä sinusta tuntuu ja missä omat rajasi kulkevat. Hän ei selkeästi ymmärrä tilannetta ja sitä, että häirintä on hänen vastuullansa. Nyt tärkeintä olisikin etsiä sinulle turvallinen aikuinen, joka ottaa kokemuksesi vakavasti ja pystyy auttamaan sinua puolustamaan oman kehosi koskemattomuutta.

Jos sinulla ei ole lähipiirissä tai esimerkiksi koulun kautta (terveydenhoitaja, koulukuraattori) mahdollisuutta puhua asiasta asiantuntevalle aikuiselle, suosittelen, että otat yhteyttä esimerkiksi Nuorten Exitin chatiin tai Sexpon neuvontapuhelimeen. Neuvontapalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua reaaliaikaisesti etsimällä sinulle sopivan tuen ja avun tilanteeseen.

Häirintäkokemukseen liittyy erilaisia tunteita, usein myös pelkoa. On äärimmäisen tärkeää, ettei jää yksin näiden tunteiden kanssa. Usein pelot ja siihen liittyvä reagointi helpottuu, kun tilannetta pääsee purkamaan sekä saa ymmärrystä omalle kokemukselle ja sen aiheuttamille tunteille.

Voimia loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Mietteliäs
Seksuaalinen häirintä Hei. Mitä pitäisi tehdä, jos joutuu seksuaalisen häirinnän uhriksi? Ja minkälaisia rangaistuksia tekijälle voi tulla? Meneekö pelkkä epämiellyttävä koskettelu poliisi asiaksi?
Fressis

Hei, kysyitkin todella tärkeästä aiheesta.

Jokaisella meillä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja kehon koskemattomuuteen. Kenelläkään ei ole siis oikeutta esimerkiksi kosketella toista tavalla, joka tuntuu hänestä ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Tällaisen koskettelun voidaan katsoa olevan seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Seksuaalinen ahdistelu on rikos, josta tekijä on aina vastuussa. Seksuaalisesta ahdistelun kohteeksi joutuneella on oikeus tehdä rikosilmoitus. Suomen rikoslain mukaan seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

Seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohtaaminen voi tuntua todella pelottavalta. Jos kohtaa tällaisen tilanteen olisi hyvä yrittää poistua tilanteesta mahdollisuuksien mukaan ja hakeutua turvaan muiden ihmisten luokse.

Todella tärkeää on, ettei jää tilanteen ja tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneella on oikeus apuun ja tukeen. Häirinnästä on tärkeä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, joka voi olla tukena tilanteessa ja antaa neuvoja tilanteen selvittämiseksi. Jos lähipiirissä ei ole ketään, kenelle voisi kertoa asiasta, voi apua hakea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai nuorten Rikosuhripäivystyksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelokas
Seksuaalinen häirintä Lasketaanko seksuaaliseksi häirinnäksi, jos toinen koskettelee sinua sillä tavalla että se pelottaa ja ahdistaa?
Fressis

Hei, kysyitkin todella tärkeän kysymyksen.

Jokaisella meillä on oikeus itsemääräämisoikeuteen ja kehon koskemattomuuteen. Kenelläkään ei ole oikeutta esimerkiksi kosketella toista tavalla, joka tuntuu hänestä ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Tällaisen koskettelun voidaan katsoa olevan seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Seksuaalista häirintää tekevä henkilö on aina vastuussa tilanteesta.

Seksuaalisen häirinnän kohtaaminen voi tuntua todella pelottavalta. Jos kohtaa tällaisen tilanteen olisi hyvä yrittää poistua tilanteesta mahdollisuuksien mukaan ja hakeutua turvaan muiden ihmisten luokse.

Todella tärkeää on, ettei jää tilanteen ja tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneella on oikeus apuun ja tukeen. Häirinnästä on tärkeä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, joka voi olla tukena tilanteessa ja antaa neuvoja tilanteen selvittämiseksi. Jos lähipiirissä ei ole ketään, kenelle voisi kertoa asiasta, voi apua hakea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai nuorten Rikosuhripäivystyksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Pitäisikö pussata tai antaa toisen hyväillä – sinä päätät

Jokaisella on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuttaan haluamallaan tavalla, kunhan ei loukkaa muita. Jos jokin asia ei tunnu kivalta, siitä pitää kieltäytyä – missä tahansa vaiheessa. Seksuaalinen itsemäärämisoikeus koskee kaikkia ja velvoitaa jokaista noudattamaan niitä.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: milla15
Mitä tehdä jos on kokenut seksuaalista väkivaltaa? Mitä tehdä jos joku on kokenut seksuaalista väkivaltaa?
Fressis

Hei ja kiitos, laitoitkin tärkeän kysymyksen.

Seksuaalinen väkivalta loukkaa uhrin intimiteettiä, kehollista koskemattomuutta sekä seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Se on rikos, josta tekijä on aina vastuussa, ei uhri. Tapahtuman kohtaaminen on usein pelottavaa ja se järkyttää elämän eri osa-alueita. On tärkeää, että väkivaltaa kokenut henkilö löytäisi turvallisen ihmisen, jolle kertoa tapahtuneesta ja joka voisi olla tukena tilanteessa. Yksin ei kannata jäädä.

Tapahtuman käsittelyyn on saatavilla monenlaista apua ja sitä kannattaa hyödyntää. Seksuaalista väkivaltaa kohdanneella ihmisellä on oikeus saada keskusteluapua terveydenhuollon ammattilaiselta, johon voi hakeutua esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Uhrin on myös oikeus tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille, jonka kautta alkaa rikosprosessi.

Monet asiaan perehtyneet yhdistykset ja järjestöt auttavat myös seksuaalista väkivaltaa kokeneita ihmisiä omilla tukipalveluillaan. Näitä ovat mm. Tukinainen ja Rikosuhripäivystys nuorille. Heidän nettisivuiltaan löytyy ohjeita rikoksen uhriksi joutuneelle sekä yhteystietoja maksuttomiin palveluihin.

Lisää seksuaalisesta väkivallasta voi lukea Nuorten netistä. Sivustolla voi myös keskustella nimettömänä chatin kautta.

 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: mo
Ikä: 13-15v
Voiko 14-vuotiaana harrastaa seksiä? Voiko 14-vuotiaana harrastaa seksiä jonkun kanssa?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Jokainen kehittyy ja kasvaa sekä seksuaalisesti että fyysisesti omaan tahtiin. Osa nuorista on valmiita seksiin aiemmin, osa tarvitsee enemmän aikaa. Onkin tärkeää, että jokainen nuori pohtii tätä asiaa omasta näkökulmasta.

On hyvin luonnollista, että seksi alkaa kiinnostamaan 14 – vuotiaana. Seksin pariin ei kuitenkaan kannata kiirehtiä. Kehon sekä mielen tulee olla valmis ennen kuin aloittaa seksielämän. Ensin kannattaa tutustua rauhassa itseensä ja omaan kehoon.

On myös tärkeää, että suhde kumppaniin on luottamuksellinen ja turvallinen. Myös ehkäisyasiat tulisi olla mietittynä valmiiksi.

Lisää seksistä ja seksuaalisuudesta voit lukea Väestöliiton sivuilta.

Lue myös artikkelit Seksin aloituksen aika sekä 10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta  ja säätämisestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Oviler
Ikä: 13-15v
Seksi 8-9-vuotiaana Miten käy jos on harrastanut seksiä 8-9vuotiaana
Fressis

8- tai 9-vuotias on vasta lapsi sekä biologiselta että henkiseltä kehitykseltään. Tämä tarkoittaa sitä, että kroppa on vasta kasvamassa ja mieli voi myllertää ilosta suruun. Jokainen tyttö ja poika kehittyy omassa aikataulussaan; joku alakoululainen voi harjoitella vasta yksin kotona oloa, toinen taas on esimurrosiässä, jolloin esimerkiksi seksuaalisuus herää ja kaikki seksiin liittyvä voi alkaa kiinnostaa.

Ihastuminen tai kädestä kiinnipito saattavat kuulua jo joidenkin alakoululaisten elämään. Sen sijaan 8-9-vuotiaan ja samanikäisen tai vanhemman kaverin välillä tapahtuvaa seksuaalista kanssakäymistä ei tulisi vielä olla missään muodossa.

Yläkouluikäisenä monet nuoret ovat murrosiässä, joka on ikään kuin tehospurtti kehon ja mielen kehittymiselle ja kasvamiselle kohti nuoruuden ja sitten aikuisuuden maailmaa, johon seksikin kuuluu. Jotta seksi olisi nautinnollista, turvallista ja miellyttävää, täytyy kehon ja mielen ehtiä kypsymään tarpeeksi. Liian aikaisin aloitettu seksielämä voi aiheuttaa hämmennystä, pelkoja, ahdistusta tai kipua. Tyttö, jonka kuukautiset ovat alkaneet, voi tulla raskaaksi suojaamattomasta yhdynnästä.

Seksiä on monenlaista: itseä voi tyydyttää esimerkiksi hyväilemällä omia sukuelimiä tai silittämällä ihoa ja seurustelukumppanin kanssa voi nauttia kosketuksesta, suutelemisesta tai yhdynnästä. Se, että 8-9-vuotias koskettelee itse omia sukuelimiään omassa rauhassa ja yksityisesti siten, että se tuntuu hyvältä, on sallittua. Itsetyydytys on normaali ja turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen.

Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Tämä tarkoittaa oikeutta päättää omasta kehosta, koskemattomuudesta ja seksuaalisuudesta. Seksuaalinen kaltoinkohtelu puolestaan tarkoittaa epämukavia tekoja esim. luvatonta koskettelua, painostamista seksiin tai seksuaalissävytteistä kommentointia. Kaltoinkohtelua on myös seksuaalinen hyväksikäyttö, joka on aina rikos.

Suomessa laki pyrkii suojaamaan lapsia ja nuoria seksiltä esim. suojaikärajalla, jonka mukaan alle 16-vuotias on vielä seksuaalisessa kehityksessään keskeneräinen ja erityisen suojelun tarpeessa. Voit lukea lisää suojaikärajasta Väestöliiton sivuilta.

Mikäli tiedät, että joku 8-9-vuotias on harrastanut seksiä (kuten hyväilyä, suutelua, koskettelua, suuseksiä, yhdyntää tai muuta sellaista) jonkun kaverin tai vanhemman henkilön kanssa, kerro siitä heti luotettavalle aikuiselle.

Oliko vastauksesta hyötyä?