Seksi
Nimimerkki: Huolestunut

Kannattaako ottaa jälkiehkäisytabletti jos on ollut jo ovulaatio?

Harrastin eilen yhdyntää ilman ehkäisyä, mutta mies ei lauennut sisälleni. Minulla oli ovulaatio noin 2 viikkoa sitten, eli onko jälkiehkäisyn ottaminen hyödytöntä? Kuukautisteni pitäisi alkaa muutaman päivän päästä.

Moikka!

Raskaus voi alkaa, jos toimintakykyisiä siittiöitä päätyy emättimeen. Toimintakykyisiä siittiöitä voi olla siemennesteen lisäksi peniksestä erittyvässä esiliukasteessa eli niin kutsutuissa touhutipoissa. Eli vaikka ”mies ei lauennut sisällesi”, on olemassa mahdollisuus, että emättimeesi on silti päätynyt toimintakykyisiä siittiöitä, jolloin myös raskaus on mahdollinen.

Kerrot, että sinulla on ollut ovulaatio noin kaksi viikkoa sitten, jolloin kuukautiskiertosi on todennäköisimmin siinä vaiheessa, että raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä. Ovulaatiossa irronnut munasolu elää, eli voi hedelmöittyä vain vuorokauden ovulaation jälkeen. Kuitenkin, koska tarkasta ovulaation ajankohdasta ei voi olla täysin varma, näkisin, että sinun kannattaisi ottaa jälkiehkäisytabletti varmuuden vuoksi.

Jälkiehkäisytabletteja saa apteekista ja niitä on kahdenlaisia: toinen on otettava viimeistään 72:n tunnin kuluttua yhdynnästä ja toinen viimeistään 120:n tunnin kuluttua. Jälkiehkäisyn ottaminen voi viivästyttää seuraavien kuukautisten alkua, mutta myös aikaistaa niitä. Jos kuukautisia ei kuulu, kannattaa tehdä raskaustesti kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos sinulla on kysyttävää jälkiehkäisyn käyttöön liittyen, voit kysyä asiasta vielä tarkemmin apteekin henkilökunnalta.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme kondomin käyttöä – se suojaa paitsi raskaudelta myös mahdollisilta seksitaudeilta. Kun ehkäisyasiat on kunnossa, voi seksistä myös nauttia huolettomammin.

Oliko vastauksesta hyötyä?