Seksi
Nimimerkki: itkettää

Jos poikaystävälläni on kondylooma, voiko minullakin olla?

Löysin poikaystävän laukusta Condylinea eli lääkettä jolla hoidetaan kondyloomaa. Pitääkö mun käydä testeissä? Mitä ihmettä mä teen?

Hei nimimerkki itkettää,

kiitos viestistäsi ja tosi hyvä, että pyydät apua tilanteeseen, jossa koet olevasi neuvoton. Kysymykseesi on mahdotonta antaa oikeaa neuvoa tai vastausta, mutta toivottavasti ajatuksistani on sinulle jotakin apua.

Voisitkohan ottaa poikaystäväsi kanssa puheeksi sen, että löysit hänen laukustaan Condyline-lääkkeen? Tällä tavalla saat ehkä selityksen asiaan, tai ainakin mahdollisuuden keskustella siitä. On varsin tavallista, että mieli alkaa rakentaa merkityksiä hämmentäville asioille, joihin ei ole parempaa tietoa tai toista näkökulmaa. Keskustelun perusteella voisit saada vastauksen myös siihen, mitä sinun tulisi tehdä, tai tarvitseeko tehdä mitään. Jos tämä ei ole sinusta hyvä ajatus, suosittelen sinua pohtimaan eri vaihtoehtoja Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Vielä muutama juttu kondyloomasta, jonka aiheuttaa Human Papilloma -virus. Arviolta 80–90 % suomalaisista saa jossakin elämänsä vaiheessa HPV-tartunnan ja suurimmalle osalle se ei aiheuta mitään oireita. HPV-tulehdus voi löytyä naiselta sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa, ja joskus se voidaan todeta näkyvien oireiden, kuten kondyloomien, perusteella. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsestään vuoden kuluessa. Suosittelen lukemaan HPV:stä lisää Fressiksen artikkelista, jonka löydät täältä.

Kysyt viestissä, pitääkö sinun käydä testeissä. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, seksitautitesteissä kannattaa käydä. Tosin HPV-testi ei taida kuulua peruspakettiin seksitautien osalta, mutta tilanne kannattaa ottaa puheeksi näytteenottopaikassa, niin saat asian selville ja ennen kaikkea mahdollisuuden keskustella asiasta, jos koet siihen tarvetta. Voit lukea halutessasi lisää seksitautitestauksesta Väestöliiton artikkelista ”Mihin voi mennä seksitautitesteihin?”.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Voit tarvittaessa jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?