Mieli
Nimimerkki: Bop

Itsetuhoiset ajatukset ja avun hakeminen

Mistä tietää eron harmittomien ja haitallisten viiltely- ja itsemurhapohdintojen välillä? Onko jossain netissä jotain testiä jolla voisin testata itseni?

Hei! Pohdit tärkeää asiaa, hienoa kun laitoit viestiä.

On eri asia pohtia esimerkiksi viiltelyä uteliaana, miettien miltä se tuntuisi, kuin haluta kokeilla viiltelyä siksi koska haluaa satuttaa itseään. Tuo uteliaisuus voisi olla sellaista harmittomampaa pohdintaa. Mutta jos pohdinnassa on kyse halusta satuttaa itseä, tai sen toivotaan auttavan, jotta saadaan ajatukset pois esim. mieltä painavista asioista, eli ns. psyykkisestä kivusta, on kyse haitallisista pohdinnoista. Samoin jos ajatukset muuttuvat teoksi, tai ajatukset ovat toistuvia, on tilanteeseen suhtauduttava vakavasti. Itsensä testaaminen voi antaa jotain suuntaa omille pohdinnoille, mutta testejäkin on monenlaisia eivätkä kaikki niistä ole luotettavia. Nuorten mielenterveystalossa on testi, joka on rakennettu oman tilanteen ja mahdollisen avun tarpeen tarkastelun tueksi: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx#s1=Itsetuhoisuus

On kuitenkin tosi tärkeää huomioida, että testit ovat yleisluontoisia, eikä niiden antamiin tuloksiin voi luottaa 100%. Ainoa tapa selvittää omaa tilannetta tarkemmin on jutella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Se voi olla esim. koulupsykologi, terveysaseman lääkäri tai mielenterveyspalveluiden työntekijä. Palveluissa on eroja riippuen miltä paikkakunnalta olet, mutta tuolta Nuorten mielenterveystalon sivuilta voit etsiä myös oman paikkakuntasi palveluita. Tärkeintä on, että et jää pohdintojesi kanssa yksin, vaan haet tukea.

Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella ajatuksistasi alkuun myös nuorten Sekasin-chatissa. Mikään huoli ei ole liian pieni pohdittavaksi ja itsetuhoisiin ajatuksiin on syytä puuttua heti niiden ilmaantuessa, jotta ne eivät kasva isommiksi. Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia lähestyvästä kesästä ilman näin isoja pohdintoja. Älä siis jää yksin.

Oliko vastauksesta hyötyä?