Seksi
Nimimerkki: Heips

Hpv:n tarttuminen ja syövän kehittyminen

Useita kysymyksiä HP-virustartunnasta ja sen aihettaman syövän kehittymisestä

Hei,

Sinulla on selvästi suuri huoli ja paljon kysymyksiä mahdollisesta HP-virustartunnasta ja sen seurauksista. Ihan aluksi voit heittää nyt kaikki huolesi pois – et ole voinut saada tartuntaa kertomasi tilanteen kautta. Mitkään seksitaudit eivät tartu wc:n välityksellä. Sinun ei kannata siis kantaa mielessäsi näitä kysymyksiä.

Olet selvästikin jo lukenut HPV:sta aika paljon ja jatkoa ajatellen on ihan tärkeää siitä tietääkin. Totta on, että jotkin HP-virustyypit ovat siis syöpiä aiheuttavia, mutta ensinnäkin ne vaativat seksikontaktin toisen ihmisen kanssa ja toiseksi suuri osa viruksen aiheuttamista infektioista katoaa tai paranee itsestään. Mikäli sinulla on rokote, suojaa se sinua myös jatkossa parhaalla tavalla HP-viruksen aiheuttamalta syövältä ja sen esiasteilta. Ole siis huoletta, sinulla ei tämän tilanteen perusteella voi olla HP-virustartuntaa, sen aiheuttamaa syöpää eikä sen esiastetta! Kysyt myös  hpv:n aiheuttamien syöpien yleisyydestä – ne ovat todella harvinaisia nuorilla, koska kehittyminen tartunnasta syöväksi kestää kauan, jopa vuosia.

Voit halutessasi lukea vielä lisää HPV:sta ja siltä suojautumisesta Fressiksen tietopankista ja Kysy asiantuntijalta -palvelusta. Mikäli sinua kovasti edelleen huolettaa tämä asia, sinun kannattaa ottaa se puheeksi luottoaikuisesi, tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös jutella asiasta nimettömästi  ja luotamuksella Hyvä Kysymys -palvelussa asiantuntijan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?