Seksi
Nimimerkki: Pelottaa

Hpv:n tarttuminen ja parantuminen

Minua pelottaa kun joskus olin tyhmä ja lainasin äitini karvanpoistajaa enkä tajunnut että voisin saada jonkun seksitaudin. Äitini ja isäni ovat olleet yhdessä 15 vuotta ja minä olen 14
Onko mahdollista että olisin saanut äitini karvan poistajasta esimerkiksi hpv:n?
Kuinka nopeasti äitini elimistöstä poistuu hpv virus?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tiedetään, että HPV eli ihmisen papilloomavirus tarttuu iho- ja limakalvokontaktissa yleensä seksin aikana. Limakalvo on punertavaa ja kosteaa pintaa esimerkiksi suussa ja sukuelimissä. HPV voi siis tarttua seksissä niin emätin- kuin anaaliyhdynnässäkin, suuseksissä ja käsien välityksellä. HPV ei kuitenkaan tartu esimerkiksi wc-pöntöstä tai saunanlauteilta. Myöskään muutkaan seksitaudit eivät tartu niin, vaan ne tarttuvat seksissä.

On hyvin, hyvin epätodennäköistä, että olisit voinut saada HPV-tartunnan tai muun seksitaudin äitisi karvanpoistajasta. Muuten hygienian kannalta on kuitenkin tärkeää, että kaikki tuollaiset intiimihygieniaan käytettävät välineet ovat jokaisen henkilökohtaisia välineitä ja ne vaihdetaan ja puhdistetaan riittävän usein. Karvanpoistajaa käyttäessä saattaa saada esimerkiksi ihorikon ja sitä kautta bakteerin aiheuttaman ihotulehduksen, jos väline ei ole puhdas.

On oikeastaan mahdotonta sanoa, kuinka nopeasti HPV-virus poistuu äitisi elimistöstä. Se riippuu monesta asiasta. Yleensä HPV-infektiot ovat harmittomia ja paranevat itsekseen – etenkin teillä nuorilla! 4/5 ihmisestä saa elämänsä aikana HPV-infektion, mutta siltä voi myös melko hyvin suojautua käyttämällä kondomia niin yhdynnässä kuin suuseksisissä. Kondomi ehkäisee noin 70 % HPV-infektioista. Oletkohan saanut HPV-rokotetta? Sellainenkin kannattaisi ehdottomasti ottaa. Voit keskustella asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit lukea lisää HPV:stä ja rokotteesta esimerkiksi Fressiksen sivuilta.

Seksitautien tarttuminen on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkiä 🙁.

Iloista joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?