Nuuska
Nimimerkki: Pikkupoika
Ikä: 13-15v

Energianuuskan haitat

Oon huomannu kavereideni käyttävän nuuskaa ja oon itse meinannut joskus sitäkin kokeilla mutta aina oon ajatellut että ei se ei ole terveellistä. Mutta entäs energianuuskat saako niitä enää suomesta ja onko niissä vaikutteita. Olen siis alaikäinen

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olet ajatellut ihan oikein, nuuska ei todellakaan ole terveellistä. Sen vuoksi on ikävää, että kaverisi käyttävät nuuskaa. On kuitenkin mukava kuulla, että sinä olet onnistunut pysymään siitä erossa. Mielestäni on myös hienoa asia, että pohdit energianuuskan vaikutuksia etkä ole vielä ryhtynyt käyttämään sitäkään.

Energianuuska (tai yrttinuuska) näyttää aika lailla tavalliselle nuuskalle, mutta se ei sisällä tupakkaa tai nikotiinia. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä.  Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja.

Energianuuska ei ole tupakkatuote, vaan se lasketaan tupakan vastikkeeksi. Tupakkalaki kieltää tupakan vastikkeiden myynnin alle 18-vuotiaille. Myös näiden tuotteiden markkinointi on kiellettyä, eikä niitä saa  pitää näkyvästi esillä kauppojen kassoilla.

Energianuuska ei ole täysin haitatonta eikä missään määrin suositeltavaa lapsille ja nuorille. Energianuuskan haittoja voidaan verrata esimerkiksi energiajuomiin, vaikkakin energianuuskan kofeiinipitoisuus on selvästi pienempi kuin energiajuomissa. Lapsen ja nuoren elimistö reagoi kuitenkin kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Jos käyttää muitakin kofeiinia sisältäviä tuotteita kuten energiajuomia, kahvia tai kolajuomia, kofeiinin kokonaismäärä kasvaa ja vaikutukset voimistuvat. Kofeiinihan saa aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurin määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia.

Energianuuska on haitallista myös suun terveydelle. Sen sisältämä sokeri edesauttaa hampaiden reikiintymistä ja tee taas voi värjätä hampaita. Ja onhan sellainen ruskea mälli suussa muutenkin ikävän näköinen.

Ehkä kaikkein haitallisinta on kuitenkin se, että energianuuskasta voi olla helpompi siirtyä käyttämään tavallista nuuskaa. Se vasta olisikin terveydellesi erittäin haitallista! Nuuskan haitoista voit lukea lisää esimerkiksi Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?