Seksi
Nimimerkki: Helb

E-pillereiden ehkäisyteho, jos oksentanut

Hei. Asia simppelisti. Oksensin pari päivää sitten 3h pillerin ottamisen jälkeen, jonka jälkeen otin varapillerin heti päälle. Onko minulla suuri todennäköisyys että olen raskaana jos olen harrastanut yhdyntää ennen ja pillerin oksentamisen ja varapillerin ottamisen jälkeen? Mistä tiedän etten ole raskaana, kerta on liian aikaista tehdä raskaustesti? Menkkani pitäisivät alkaa viikon päästä joten odotanko vain, että menkkani alkavat.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, mistä valmisteesta on kyse ja missä vaiheessa kiertoa tämä harmillinen oksentaminen on tapahtunut. On ihan totta, että e-pillerin vaikuttavat aineet eivät välttämättä ole ehtineet imeytyä elimistöön 3-4 tunnin aikana ja siten ehkäisyteho on voinut heikentyä. Valmisteesta riippuen, pakkausten tuoteselosteissa on ohjeistus juuri tällaisia tilanteita varten. Oletkin ilmeisesti toiminut näin eli ottanut uuden pillerin heti oksentamisen jälkeen. Mutta ehdottomasti kannattaa katsoa pakkausselosteesta tarkat toimintaohjeet, sillä joissakin tilanteissa on esimerkiksi tarve lisäehkäisylle (esim. kondomi) tietyn aikaa.

Kysyit, mistä tiedät, ettet ole raskaana. Kerrot, että kuukautisesi olisi määrä alkaa viikon päästä, joten se on varmasti ”nopein” tapa saada asiaan varmuus. Jos asia jää kuitenkin vielä vaivaamaan tai kuukautisesi eivät ala, voit tehdä raskaustestin, mutta sen tekeminen kannattaa vasta kolme viikkoa yhdynnän/ suojaamattoman seksin jälkeen. Tarvittaessa voit myös kysyä lisäneuvoa esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta. Lisätietoa raskaustestin tekemisestä ja oikeasta ajankohdasta täältä.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?