Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelijä
Koska e-pillereiden ehkäisyteho alkaa? Aloitin vasta e-pillerit (ensimmäisenä vuotopäivänä) ja ovulaationi pitäisi muka sattua melkein heti menkkojeni jälkeen, toimiiko pillereiden ehkäisyteho siltikin heti?
Fressis

Moikka,

Kysyit ehkäisypillereiden ehkäisytehon alkamisesta. Kun pillereiden käyttö aloitetaan kuukautisvuodon ensimmäisenä vuotopäivänä, valmisteen raskautta ehkäisevä teho alkaa välittömästi ensimmäisestä käyttöpäivästä. Jos käyttö aloitetaan 2.-5. vuotopäivänä, ensimmäisen käyttöviikon ajan pitää käyttää lisäehkäisynä kondomia. Tämä sama ohje pätee niin yhdistelmäehkäisy- kuin minipillereillekin. Jos olet epävarma vuotopäivistä, käytä varuilta 1 vk kondomia aloituksen yhteydessä, niin ei tarvitse pohtia asiaa! 🙂 Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen, ole vain matalalla kynnyksellä yhteydessä paikkaan, josta ehkäisypillerit on sinulle määrätty.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 14v
Jos käyttää kondomia oikein, voiko tulla raskaaksi? Moi! Mikä on kondomin ehkäisyteho? Jos käyttää kondomia oikein voinko silti tulla raskaaksi?
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys! Hienoa, että pohdit asiaa.

Oikeaoppisesti käytettynä kondomin ehkäisyteho on 98%, eli kondomi on varsin luotettava ehkäisykeino. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että oikein käytettynäkin on olemassa pieni mahdollisuus raskauden alkamiselle. Mikään ehkäisymenetelmä ei valitettavasti ole sataprosenttisen varma keino ehkäistä raskautta. Kaikkein varmin ehkäisy on käyttää kondomin lisäksi hormonaalista ehkäisyä, eli niin kutsuttu tuplaehkäisy.

Kondomi on kuitenkin ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta. Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen kanssa. Täältä voit lukea lisää kondomin käytöstä.

Kondomin ehkäisytehon säilymisen kannalta sitä on tärkeää paitsi käyttää myös säilyttää oikein. Kondomit tulee säilyttää huoneenlämmössä, suojassa valolta ja jatkuvalta hankaamiselta tai teräviltä esineiltä. Jos kondomi on kulkenut mukana vaikkapa lompakossa, se kannattaa uusia kuukauden välein.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
E-pillerit, oksentaminen ja ehkäisyteho Hei. Minulla on gemisiona tai joku vastaava nimisiä e pillereitä. Oksensin eilen noin tunnin kuluttua ottamisesta enkä ottanut uutta. En ole harrastanut seksiä eilisen...
Fressis

Hei,

kiitos kysymyksestä. Jos oksennat 3-4 tunnin sisällä ehkäisypillerin ottamisesta, sinun kannattaisi ottaa uusi pilleri, koska ehkäisyteho on saattanut heiketä. Nyt kun et ottanut pilleriä, on varminta, että käytät kondomia pillereiden lisäksi vähintään viikon ajan. Ehkäisylääkepakkauksessa on tarkemmat ohjeet, miten menetellä. Ehkäisyteho ja sen heikkeneminen riippuvat nimittäin siitäkin, montako pilleriä olet ehtinyt syödä tauon jälkeen, ja siitäkin, mitä pillerivalmistetta syöt. Gemisiona -nimeä en nyt tunnista. Suosittelen sinus siis tutustumaan käyttämiesi pillereiden pakkausselosteeseen ja käyttöohjeisiin ja jos niiden lisäksi ilmenee vielä kysyttävää, ole suoraan yhteydessä pillerit sinulle määränneeseen paikkaan. 🙂

Tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolettaa
E-pillereiden imeytyminen ja ehkäisyteho ripulin jälkeen Syön ye-pillereitä (dienorette), mutta yksi päivä ripuloin (vesiripuli) 16h pillerin oton jälkeen enkä ottanut uutta pilleriä heti vaan seuraavan normaalin aikaan. Näin jälkeenpäin aloin...
Fressis

Hei!

Kuulostaa siltä että olet toiminut huolellisesti ja oikein. Tablettien arvioidaan imeytyvän aikalailla kokonaan 4 tunnin kuluessa. Koska ripuli tuli vasta 16 tuntia myöhemmin, e-pillereiden ehkäisyteho ei ripulista heikentynyt. Voit siis olla asiasta huoletta! 🙂

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miettijä
E-pillereiden aloittaminen ja niiden ehkäisyteho Hei! Aloitin e-pillerit kuukautisten ensimmäisenä päivänä jotka alkoi aamulla, mutta pillerin otin vasta illalla niin vaikuttaako se siihen ettei ehkäisyteho ala heti?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

E-pillereiden käyttö aloitetaan yleensä ensimmäisenä vuotopäivänä, niin kuin olet tehnytkin. Joillakin pillereillä ehkäisyteho alkaa heti ensimmäisestä pilleristä, kun pillerit on aloitettu pakkausselosteen ohjeen mukaan ensimmäisenä vuotopäivänä. Joidenkin merkkien kanssa pitää käyttää kondomiehkäisyä reilun viikon verran pillereiden aloituksen jälkeen. On tärkeää tarkistaa e-pillereiden pakkausselosteesta, miten omien pillereiden kanssa tulee toimia.

Jotta e-pillereiden ehkäisyteho säilyy, tulisi pillerit ottaa säännöllisesti joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Eli jos olet ottanut pillerin illalla, niin ehkäisytehon kannalta tärkeää on, että ottaisit pillerin jatkossa suunnilleen samaan aikaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että pillereissä voi olla merkkikohtaisia eroja ja joissain pillereissä saatetaan suositella, että pillerit otetaan joka päivä samaan aikaan ja toisissa esimerkiksi aamupäivän aikana. Tämäkin kannattaa tarkistaa pillereiden pakkausselosteesta.

Jos sinua mietityttää jokin asia e-pillereiden käyttöön liittyen, kannattaa olla yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty tai kysyä neuvoa apteekista.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Helb
E-pillereiden ehkäisyteho, jos oksentanut Hei. Asia simppelisti. Oksensin pari päivää sitten 3h pillerin ottamisen jälkeen, jonka jälkeen otin varapillerin heti päälle. Onko minulla suuri todennäköisyys että olen raskaana...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, mistä valmisteesta on kyse ja missä vaiheessa kiertoa tämä harmillinen oksentaminen on tapahtunut. On ihan totta, että e-pillerin vaikuttavat aineet eivät välttämättä ole ehtineet imeytyä elimistöön 3-4 tunnin aikana ja siten ehkäisyteho on voinut heikentyä. Valmisteesta riippuen, pakkausten tuoteselosteissa on ohjeistus juuri tällaisia tilanteita varten. Oletkin ilmeisesti toiminut näin eli ottanut uuden pillerin heti oksentamisen jälkeen. Mutta ehdottomasti kannattaa katsoa pakkausselosteesta tarkat toimintaohjeet, sillä joissakin tilanteissa on esimerkiksi tarve lisäehkäisylle (esim. kondomi) tietyn aikaa.

Kysyit, mistä tiedät, ettet ole raskaana. Kerrot, että kuukautisesi olisi määrä alkaa viikon päästä, joten se on varmasti ”nopein” tapa saada asiaan varmuus. Jos asia jää kuitenkin vielä vaivaamaan tai kuukautisesi eivät ala, voit tehdä raskaustestin, mutta sen tekeminen kannattaa vasta kolme viikkoa yhdynnän/ suojaamattoman seksin jälkeen. Tarvittaessa voit myös kysyä lisäneuvoa esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta. Lisätietoa raskaustestin tekemisestä ja oikeasta ajankohdasta täältä.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mel
E-pillereiden ehkäisyteho Hei! Mietin tässä äsken että jos unohtaa ottaa e-pillerin, niin silloinhan suositellaan käyttämään myös kondomia noin viikon, jos en ole ihan väärässä. Mutta miksi...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pohdit e-pillereiden vaikutusta ja ehkäisytehoa. E-pillereiden säännöllisen syömisen ehkäisyteho perustuu siihen, että ne ehkäisevät munarakkulan kehittymisen ja munasolun irtoamisen (eli ovulaation). E-pillerit vaikuttavat myös kohdunkaulan liman koostumukseen siten, etteivät siittiöt pääse hedelmöittämään irronnutta munasolua. Kun e-pillereitä syö säännöllisesti koko liuskan, ehkäisyteho säilyy myös lumetablettien syönnin ajan.

Jos unohtaa pillerin, raskauden riski riippuu siitä, missä kierron vaiheessa pillerin unohtaa ja kuinka monta päivää on yhtäjaksoisesti muistanut syödä pillereitä ennen unohdusta. Esimerkiksi ensimmäisellä liuskaviikolla unohtunut pilleri voi aiheuttaa sen, että kypsymään lähtenyt munasolu jatkaakin kehittymistä. Tällöin raskaus on siis mahdollinen. Periaatteessa 7 päivän yhtäjaksoinen pillereiden käyttäminen vaikuttaa niin, että keskushermoston oma munasarjoja ohjaava hormonitoiminta lamaantuu. Jos pillerin unohtaa ottaa, on aina kuitenkin varminta käyttää kondomia viikon ajan. Tällöin 7 päivän yhtäjaksoinen pillereiden käyttö toteutuu ja raskaaksi tuleminen tällä välin estyy kondomin avulla. Unohduksia voi sattua ja silloin kannattaa aina katsoa ohjeet käyttämänsä pillerin pakkausselosteesta – ja toimia niiden mukaan.

Toivottavasti vastaukseni lisäsi ymmärrystäsi e-pillereiden toiminnasta ja ehkäisytehosta. Jos sinulla nousee lisäkysymyksiä e-pillereihin liittyen, ole rohkeasti yhteydessä siihen tahoon, joka on sinulle pillerit määrännyt.

Aurinkoista alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: AS
Vaikuttaako kehon painonnousu minipillereiden ehkäisytehoon? Hei, onko minipillereillä enää vaikutusta jos painoo tulee lisää? Oon tehny raskaustestin monta kertaa ja aina negatiivinen mutta oireet pysyy? Mitä teen?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Minipillereiden tehoon ei vaikuta kehon paino ollenkaan. Ehkäisykapseleiden kohdalla tiedetään, että painon nousu tietyn kilorajan yli voi laskea tehoa. Tämä ei siis kuitenkaan koske pillereitä. Jos raskaustesti on negatiivinen ja olet tehnyt testin oikein, et voi olla raskaana. Jos sinulla on tilanteeseen liittyviä huolia ja mainitsemasi oireet vaivaavat, kannattaa käydä keskustelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?