Seksi
Nimimerkki: 012 tyttö
Ikä: 9-12v

Alkoivatko kuukautiseni, kun vessapaperiin tuli vähän punaista?

Mulla on ollut noin 1-2 kuukautta valkovuotoa ja mulla tänään tuli ihan vähän pinkkiä/punasta vessapaperiin niin onko tämä merkki siittä että mulla alkaa menkat

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Kyseessä voi hyvinkin olla alkavat kuukautisesi. 😊 Valkovuodon tuleminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa.

Voi olla, että tulevina kuukausina verinen vuoto lisääntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon määrässä ja värissä voi olla vielä jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimmäiset pari vuotta, myös kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, eli joka kuukausi ei välttämättä tule veristä vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. Älä siis säikähdä, vaikka kuukautiset eivät joka kuukausi tulisikaan 😊

On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta lisää oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen. 😊 Voit halutessasi myös lukea kuukautisista lisää Fressiksen muista vastauksista kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?