Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v

Alastonkuvien hallussapito ja lähettäminen

Hei, aloin vähän aikaa sitten miettimään, että onko omien alastonkuvien hallussapito laitonta lukitussa kansiossa, johon tarvii salasanan, kun olen alaikäinen? Oon myös lähettänyt riskit tiedostaen niitä parille mun ikäiselle tai vanhemmalle tytölle joka niitä pyysi ja joihin oon luottanut. Eli oonko tehny jotai väärin?

Moi! Suomen laki voi olla hämmentävä ja osin myös ristiriitainen, kun on kyse suojaikärajoista sekä alaikäistä esittävien alastonkuvien hallussapidosta ja levittämisestä. Esimerkiksi 16-vuotias voi suojaikärajan puolesta harrastaa seksiä täysi-ikäisen kanssa, mutta jos täysi-ikäinen pyytää alastonkuvia tai -videoita alaikäiseltä, hän syyllistyy rikokseen. Omien alastonkuvien säilyttäminen ei kuitenkaan ole laitonta, vaikka olisikin alaikäinen.

Et ole tehnyt mitään väärin lähettäessäsi kuvia tytöille, jotka ovat sitä pyytäneet. Viestisi perusteella he ovat antaneet suostumuksensa kuvien vastaanottamiseen. Alastonkuvien lähettäminen voi joillekin olla hauska ja mieluisa tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Kunhan muistaa, että kuvien lähettämiseen tulee joka kerta erikseen saada lupa vastaanottajalta, jolloin ei tule tehneeksi mitään väärää. Tämä koskee etenkin tilanteita, joissa ollaan täysi-ikäisiä tai joissa alaikäiset ovat lähellä toistensa ikää.

Mikäli kuvien vastaanottaja on täysi-ikäinen, tilanne on mutkikkaampi. Aikuinen ei saa lähestyä nuorta netissä ja pyytää lähettämään alastonkuvia tai kommentoida muutoin seksuaalissävytteisesti. Vastuu on aina aikuisella, eikä nuori tee mitään väärää, vaikka vastaisikin aikuiselle tai lähettäisi kuviaan. Jälkeenpäin tällaisesta voi kuitenkin tulla kurja fiilis. Viestissäsi ei selviä, minkä ikäisiä sinua vanhemmat tytöt ovat olleet. Kannattaa myös muistaa, että netissä kuka tahansa voi esiintyä toisena henkilönä, joten siinäkin mielessä on hyvä suojella itseään ja olla tarkkana, kenelle kuviaan lähettää. Mikäli asia pohdituttaa sinua, voit lukea aiheesta lisää täältä.

Kuvia lähettäessä tulee tiedostaa mahdolliset riskit, joista itsekin jo mainitsit. On tärkeää, että voit luottaa kuvien vastaanottajiin, jotta he eivät käytä kuvia vääriin tarkoituksiin esimerkiksi jakamalla niitä eteenpäin. Luvaton alastonkuvien jakaminen alaikäisestä on aina väärin ja jopa rikos. Kuvassa esiintyvä henkilö ei siis tee rikosta, vaan alaikäisen kuvia levittävä henkilö.

Kuvia lähetettäessä on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Voit esimerkiksi pyytää, että kuva poistetaan heti katsomisen jälkeen ja sitä ei saa näyttää kenellekään muulle. Usein on hyvä rajata ja muokata kuva sellaiseksi, ettei siinä näy omia kasvoja tai muita asioita, joista sinut voisi tunnistaa. Pelastakaa Lapset ry:n Mun keho, mun rajat -oppaassa on kattavasti tietoa nuorten alastonkuvien jakamisesta. Suosittelen sinua tutustumaan siihen, jos jokin asia jää askarruttamaan. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit olla yhteydessä Nuorten exitin nettikirjepalveluun.

Oliko vastauksesta hyötyä?