Tupakka
Nimimerkki: tupakastaeroon

Aiheuttaako noin kymmenen tupakka-askin polttaminen riskin sairastua vakavasti?

Moi. Olen polttanut tupakkaa noin 9-11 askia. Olen ollut nyt 3 päivää ilman ja vähän päätä särkee ja vituttaa mutta kestän tollaset kyllä helposti siitä hyvästä, ettei tule syöpää. Onko tolla määrällä suurta riskiä saada jotain sairautta tai syöpää?

Hei,

Onnittelut tupakoinnin lopettamisesta! Sitä päätöstä ei ole tarvinnut kenenkään katua. Toivottavasti myös nuo kuvaamasi oireet ovat jo helpottaneet. Yleensä vieroitusoireet lieventyvät jo ensimmäisen viikon aikana.

Pohdit sitä, onko tuo 9-11 askin polttaminen voinut aiheuttaa sairautta tai syöpää. Mitä aikaisemmin tupakointi loppuu, sitä vähemmän mitään terveydellistä haittaa ehtii syntyä. Tupakoinnin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä, mutta vakavat tupakasta johtuvat sairaudet syntyvät hitaasti vuosien ja vuosikymmenien tupakoinnin seurauksena. Näin ollen tuollaisen määrän polttaminen ei yksistään aiheuta vakavia sairauksia, kuten syöpää. Tupakoinnilla on toki välittömiäkin vaikutuksia, kuten hengitysteiden ärsytysoireita, päänsärkyä jne. Nämä oireet helpottavat, kun tupakointi loppuu.

Tupakkakokeiluissa hankalinta on se, että tupakointiin voi syntyä nopeasti riippuvuus, jonka jälkeen lopettaminen vaikeutuu. Riippuvuuden vuoksi tupakointi voi jatkua vuosia ja vuosikymmeniä, jolloin myös terveydelliset riskit ovat huomattavat. Siksi on erityisen hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin jo näin pian.

Tästä aiheesta meille on tullut aiemminkin kysymys, voit lukea sen täältä.

Lue lisää tupakoinnin lopettamisesta Fressiksen Näin lopetat tupakoinnin –sivuilta.

Raikasta syksyä sinulle ja tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?