Seksi
Nimimerkki: Pelaaja

Pelitilanne, jossa seksitautien tarttumisen mahdollisuus

Alkuperäistä kysymystä muokattu kysyjän ja mukana olleiden kavereiden yksityisyyden suojelemiseksi.

Kysyjä kertoo viettäneensä poikien kanssa iltaa muutaman oluen kanssa ja menneensä sitten saunaan. Saunassa kysyjä pelasi poikien kanssa peliä, jonka seurauksena hän miettii, voiko hänellä olla nyt seksitauti.

Hei,

Kiitos kysymyksestä!  Nostan nyt alkuun pari muuta tärkeää näkökulmaa varsinaisen kysymyksesi ulkopuolelta. Kuvaat tilannetta, jossa olet ollut mukana oletettavasti omasta halustasi. Tällaisissa tilanteissa, joihin liittyy alastomuutta, seksuaalisia tekoja, sekä muun porukan mahdollista painostusta, on tärkeää, että pystyy itse määritellä, haluaako siinä olla mukana vai ei ja mitä haluaa tehdä ja mitä ei. Tällaisissa tilanteissa siis kaikilla täytyy olla mahdollisuus antaa suostumuksensa tai kieltäytyä osallistumasta tilanteeseen.

Lisäksi kerroit kysymystä jättäessäsi olevasi selkeästi alaikäinen (13 – 15v) ja tilanteeseen liittyneen alkoholin käyttöä. Alkoholi, varsinkin hyvin nuorena ja ensimmäisiä kertoja käytettynä, voi vaikuttaa kaikkien mukana olevien päättely- ja vastuunottokykyyn niitä heikentävästi, jolloin voi tulla tehtyä asioita, joita ei ehkä oikeasti haluaisikaan tehdä. Myös oma ja muiden turvallisuus saattaa jäädä huomiotta, kuten kuvailemassasi tilanteessa teille kävi. Alkoholi aiheuttaa erilaisia haittoja ja sen vaikutuksen alaisena saattaa olla hankalaa pitää omia puoliaan ja jälkeenpäin omat teot saattavat kaduttaa – ilman alkoholia näiltä voidaan välttyä.

Kuitenkin olet ollut tässä tilanteessa ja kuvaat siinä pelattua peliä, johon liittyy seksitautien tarttumisen riski. Seksitaudit voivat tarttua limakalvojen (joita on mm. sukuelimissä ja suussa) sekä kehon eritteiden kautta. Kuvailemassasi tilanteessa on siis olemassa teoreettinen mahdollisuus seksitautien tarttumiselle, mikäli jollain tilanteeseen osallistuneella osapuolella on ollut aiempia seksikokemuksia jonkun kanssa, kenellä on ollut seksitauti, eikä seksissä ole käytetty kondomiehkäisyä.

Mikäli epäilet seksitautia, kannattaa sinun olla yhteydessä terveysasemaasi tai oman paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikkaan ja käydä seksitautitesteissä. Voit vielä myös jutella tilanteesta ja sitä kautta selvittää tarkemmin tarttumisriskiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?