Seksi
Nimimerkki: tyttö

Mistä johtuu alapään epämiellyttävä haju?

Huomasin muutama päivä sitten että mun alapään haju muuttui nopeasti aika pahan hajuiseksi, haju ei ole ollut usein kummonen ja en oo kiinnittänyt huomiota. Mut nyt pisti jotenki mietityttämään mistä tää vois johtua. Voi olla etät johtuu jos oon käyttänyt liian voimakasta pesuainetta alushousuihin, tai pessyt liian usein alapään. Voiko kyseessä olla bakteerivaginoosi, mitään kutinaa ei oo ollut yms. Voinko kokeilla canesten emätin voidetta? Haluasin kuulla jotain muita keinojakin millä voin hoitaa vaikka kotikonstein.

Hei,

Ikävä kuulla, että vaivanasi on epämiellyttävä haju. Pohditkin itse jo hyvin syitä, mistä haju voisi johtua. On hyvä idea kokeilla vaihtaa alushousut toisenlaisiin, ehkä toisesta materiaalista tehtyihin ja sellaisiin, joiden pesussa et ole käyttänyt ainakaan huuhteluainetta. Myös liian pienet alushousut voivat hangata ja hautoa ja ärsyttää siten alapäätä. Samoin alapään liika peseminen. Alapesut olisi hyvä tehdä kerran päivässä lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai pesunesteitä, koska ne ovat usein liian emäksisiä (pH 9-10) ja saattavat siksi häiritä vulvan luontaista olotilaa, joka on hapan (pH 4.5-5.5).

Vaginaa eli emätintä ei tulisi pestä ollenkaan. Emättimen sisällä pH on erityisen matala eli hapan. Sen hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehtii valkovuoto, joka muuttuu ikävän hajuiseksi, jos pH nousee liiaksi. Apteekissa on myynnissä erilaisia itsehoitovalmisteita, joiden idea on lisätä hyviä maitohappobakteereja ja laskea pH -arvoa. Joskus ne tehoavat, joskus eivät, mutta voisit kokeilla niitä. Jos riittävää apua ei tule, käänny lääkärin puoleen.

Emättimen tulehduksiin liittyy usein muitakin oireita, kuten kutinaa ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa (muutokset värissä ja koostumuksessa). Märkäinen/kokkareinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä esimerkiksi hiivatulehduksesta. Jos sinulla on ilmennyt jotain näistä muista oireista, varaa rohkeasti aika lääkäriin oman terveysasemasi kautta tai käy juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat mahdolliseen tulehdukseen arvion ja oikeanlaisen hoidon. Terveydenhuollon ammattilainen on paras ihminen arvioimaan hoidon tarvetta, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Kivaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?