Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku tyyppä
Ikä: 13-15v
Epävarmuus alapäästä Olen epävarma alapäästäni ja tuntuu, että kaikilla muilla tytöillä se on ns. kauniimpi 🙁 On vaikea olla itseni kanssa kun se kokoajan käy mielessä…
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Onpa harmi kuulla, että oma alapääsi herättää sinulla epävarmuutta. Toivottavasti on ok, että käytän alapää-termin sijaan vastauksessani sanaa vulva. Vulva-sana kattaa kaikki ulkoiset naistyypilliset sukuelimet. Siihen kuuluvat siis häpykukkula, klitoris, pienet tai sisemmät häpyhuulet, isot tai uloimmat häpyhuulet, virtsaputken ja emättimen aukot, väliliha ja peräaukko. Viestisi perusteella en ole varma liittyykö epävarmuutesi vulvan tiettyihin osiin. Onko siinä jokin tietty kohta tai asia, joka erityisesti luo epävarmuutta? Pohdin myös, mistä lähtien olet alkanut vertaamaan omaa vulvaasi toisiin?

Jokaisella vulvan omaavalla henkilöllä vulva on erinäköinen, -muotoinen ja -värinen sekä se muuttaa myös muotoaan iän mukana.  Naistyypilliset sukuelimet ovat suurilta osin piilossa, joten onko sinulla tietty mielikuva siitä, miltä vulvan kuuluisi näyttää? Voiko myös olla, että olet tottunut puhumaan omasta vulvastasi negatiiviseen sävyyn? Voisitko ottaa peilin käteen ja katsoa myötätuntoisesti ja lempeästi, miltä oma vulvasi oikeastaan näyttää? Joskus kun puhumme itsestämme rumasti tai haukkuen, alamme uskoa omia ajatuksia ja niistä tulee omassa mielessä totuuksia. Kun alamme suhtautumaan itseemme ja omaan kehoomme myötätuntoisesti ja lempeästi, käsitys itsestä muuttuu usein positiivisempaan suuntaan! Joka tapauksessa vulvasi on hyvä juuri sellaisena kuin se on ❤

Kerrot viestissäsi, että asia on koko ajan mielessäsi. Tämä on varmasti todella kuormittavaa. Voisitko puhua ajatuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle? Esimerkiksi omille vanhemmille tai koulun terveydenhoitajalle? Sexpolta löytyy myös ilmainen neuvontapuhelin, johon voi soittaa nimettömänä ja sieltä vastaa aina koulutettu ammattilainen. Yhteystiedot ja soittoajat löydät täältä. Voit olla asiasta yhteydessä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Hyvää kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pööpöö
Ikä: 13-15v
Pohdintaa emättimen aukosta Hei! olen katsellut hetken aikaa alapäätäni (olen tyttö) ja en löydä emätin aukkoa. kerran sen ehkä näin mutta muuten ei näytä olevan mitään aukkoa....
Fressis

Moi nimimerkki pööpöö!

Hienoa, että olet kiinnostunut tutustumaan oman kehosi ja vulvasi anatomiaan. Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos, joten tämän perusteella voi päätellä, että sinultakin sellainen löytyy.

Aina emättimen aukko ei kuitenkaan erotu kovinkaan selkeästi. Oletko katsellut vulvaasi peilin kautta, jolloin sen anatomiaa on helpompi hahmottaa? Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.

Mainitsit, että vulvassasi on jonkinlainen patti. Täältä käsin en valitettavasti osaa sanoa, onko kyseessä vulvaan kuuluva osa vai onko kyse esimerkiksi emättimen suulla olevien Bartholinin rauhasten tulehduksesta, kystasta vai mahdollisesti jostakin muusta. Mikäli patti on kipeä, arka tai turvonneen oloinen, kannattaa varata aika gynekologille.

Kun olet paikantanut emättimesi aukon ja mahdollisesti harkitset tamponin käyttöä, kannattaa ensiksi kokeilla pienintä kokoa ja harjoitella rauhassa tamponin asettamista emättimeen. Pienten tamponien imukyky ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, minkä vuoksi niitä voi joutua vaihtamaan useammin. Kun tamponin käyttö on tullut tutuksi ja olet saanut sen asettamiseen varmuutta, voit tarvittaessa kokeilla isompia kokoja sen mukaan, minkä verran kuukautisvuotoa tulee. Mikään pakko tamponia ei kuitenkaan ole käyttää, vaan myös esimerkiksi kuukautissiteet tai kuukautisalushousut ovat oikein hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.

Lopuksi sanon vielä, että kaikenlaiset vulvat ovat hyviä omanlaisinaan. Sanoit pelkääväsi sitä, että vulvasi ei ole normaali ja seksi ei onnistu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksi ei ole vain yhdyntää ja nautintoa voi saada monin tavoin. Vulvassa on monia nautintoa tuottavia alueita, kuten klitoris, ulommat ja sisemmät häpyhuulet sekä emätin, minkä lisäksi myös muiden kehonosien hyväily voi tuntua nautinnolliselta. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä.

Hauskaa ja aurinkoista kesän alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mysteerimönjät
Mitä ovat nesteet joita minulta tulee orgasmin aikana? Masturboidessa alapäästäni tulee kellertävän läpinäkyvää vesimäistä nestettä orgasmin aikana(ehkä muutama ruokalusikallinen, alle desi kuitenkin), ja silloin tällöin tulee samaan aikaan myös noin ruokalusikallinen kermamaista...
Fressis

Kiitos viestistäsi!

Hienoa, että suhtaudut kehoosi ja nautintoosi uteliaisuudella ja olet kiinnostunut ottamaan niistä lisää selvää. Olet aivan oikeilla jäljillä pohdintojesi kanssa. Ensiksi kuvailemassasi orgasmissa, jossa erittyy hieman isompi määrä läpinäkyvää nestettä, on kyse todennäköisesti squirttaamisesta eli naisen/vulvallisen ejakulaatiosta. Sen sijaan valkoisen paksumman nesteen erittyminen kuvastaa niin sanottua perinteisempää orgasmia. Nämä molemmat ovat täysin tavallisia kehon reaktioita, joita voi kokea aina, toisinaan tai ei koskaan orgasmin yhteydessä.

Joidenkin tutkimusten mukaan squirttaamisen yhteydessä erittyvä läpinäkyvä neste on peräisin Skenen rauhasista, joka vastaa peniksellisten eturauhasta. Nesteen alkuperästä ei ole kuitenkaan saavutettu täyttä yksimielisyyttä, sillä sen on sanottu erittyvän myös emättimestä tai virtsarakosta. Naisen ejakulaatiota voi erittyä valumalla tai suihkuamalla, ja nesteen määrä voi vaihdella yksilöstä ja orgasmista toiseen. Toisaalta squirttaaminen ei aina ole yhteydessä orgasmiin.

Vulvallisten orgasmeja on tutkittu harmillisen vähän, minkä vuoksi niistä ei ole olemassa täyttä selvyyttä antavaa tieteellistä tietoa. Lisäksi tulokset vaihtelevat tutkimuksesta toiseen. Yleinen kiistan aihe onkin ollut, onko vulvallisen orgasmilla merkitystä lisääntymisen kannalta. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa on arveltu, että naisten kyky saada orgasmeja lisää naisten seksuaalista halukkuutta, mikä on eduksi lisääntymiselle. Toisessa tutkimuksessa puolestaan väitettiin, että naisen orgasmi edesauttaa hedelmöittymistä. Yhdeksi syyksi vulvallisten orgasmeille on puolestaan esitetty seksikumppaneiden välisen yhteyden ja läheisyyden vahvistaminen, mikä turvaa jälkeläisten hoivan.

Toisaalta kaikkien tutkimustulosten kohdalla on hyvä tiedostaa, että tutkimukset toteutetaan tietystä maailmankuvasta, näkökulmasta ja tarkoitusperistä käsin, mikä voi vaikuttaa saatuihin tuloksiin. Esimerkiksi heteronormatiivisuutta ja yksiavioisuutta suosivasta näkökulmasta tutkittuna naisen orgasmin syyksi on esitetty, että se täydentää miehen orgasmia. Tämän kohdalla voidaankin sitten kysyä, miksi naiset saavat orgasmeja myös yksin sekä muidenkin kuin miesten kanssa.

Voi myös olla, että sellaista näkökulmaa tai tutkimusmenetelmää ei ole vielä keksitty, jolla päästäisiin lähemmäs asian ratkaisemista, joten tutkimustyö saa jatkua. Joka tapauksessa voimme olla iloisia siitä, että ihmisillä on tällainen mielihyvää, rentoutumista ja iloa tuottava ominaisuus.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Mistä johtuu alapään epämiellyttävä haju? Huomasin muutama päivä sitten että mun alapään haju muuttui nopeasti aika pahan hajuiseksi, haju ei ole ollut usein kummonen ja en oo kiinnittänyt huomiota....
Fressis

Hei,

Ikävä kuulla, että vaivanasi on epämiellyttävä haju. Pohditkin itse jo hyvin syitä, mistä haju voisi johtua. On hyvä idea kokeilla vaihtaa alushousut toisenlaisiin, ehkä toisesta materiaalista tehtyihin ja sellaisiin, joiden pesussa et ole käyttänyt ainakaan huuhteluainetta. Myös liian pienet alushousut voivat hangata ja hautoa ja ärsyttää siten alapäätä. Samoin alapään liika peseminen. Alapesut olisi hyvä tehdä kerran päivässä lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai pesunesteitä, koska ne ovat usein liian emäksisiä (pH 9-10) ja saattavat siksi häiritä vulvan luontaista olotilaa, joka on hapan (pH 4.5-5.5).

Vaginaa eli emätintä ei tulisi pestä ollenkaan. Emättimen sisällä pH on erityisen matala eli hapan. Sen hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehtii valkovuoto, joka muuttuu ikävän hajuiseksi, jos pH nousee liiaksi. Apteekissa on myynnissä erilaisia itsehoitovalmisteita, joiden idea on lisätä hyviä maitohappobakteereja ja laskea pH -arvoa. Joskus ne tehoavat, joskus eivät, mutta voisit kokeilla niitä. Jos riittävää apua ei tule, käänny lääkärin puoleen.

Emättimen tulehduksiin liittyy usein muitakin oireita, kuten kutinaa ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa (muutokset värissä ja koostumuksessa). Märkäinen/kokkareinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä esimerkiksi hiivatulehduksesta. Jos sinulla on ilmennyt jotain näistä muista oireista, varaa rohkeasti aika lääkäriin oman terveysasemasi kautta tai käy juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat mahdolliseen tulehdukseen arvion ja oikeanlaisen hoidon. Terveydenhuollon ammattilainen on paras ihminen arvioimaan hoidon tarvetta, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Kivaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?