Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moii
Miksi alapäätä kirvelee? Ku olin tos muutama päivä sit käyny suihkussa ja pessu itteni normi saippualla ni sen jälkeen alkoi kirvelemään alapäätä virtsaamisen jälkeen
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Voi toki olla, että saippua on ärsyttänyt alapäätäsi, mutta kirvely alapäässä voi johtua myös virtsarakon tulehduksesta. Jos kirvely jatkuu, sinun kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Muistathan, että alapään pesuun riittää lämmin vesi. Jos haluat käyttää pesuainetta, kannattaa valita intiimialueille tarkoitettu tuote. Lue lisää aiheesta täältä: Kuinka sukuelimet pidetään puhtaana? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Mukavaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Esari
Onko normaalia että esinahassa on hieman kireyttä? Moi! Olen 14v. Levossa saan liikuteltua esinahkaani kunnolla täysin ylös ja alas ilman kipua, mutta erektiossa on vaikea saada se täysin alas. Onko normaalia?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Murrosiässä kehon ja peniksen kasvu saattaa vaikuttaa hieman esinahan kireyteen. Kasvaessa esinahka usein kuitenkin väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan sulavasti.

Esinahka voi olla joillain kireä ja toisilla löysempi. Esinahan kireydestä ei tarvitse olla huolissaan, jos se ei aiheuta mitään haittaa, kuten kipua tai tulehdusta. Tärkeää on, että esinahka liikkuisi sen verran, että sen alta saa hoidettua pesut huolellisesti. Penis on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä, ilman saippuaa.

Esinahkaa voi myös koittaa varovasti venytellä itse esimerkiksi suihkussa pesun yhteydessä. Vinkkejä venyttelyyn löydät täältä.

Jos venyttely ei auta ja koet asian aiheuttavan sinulle vielä huolta tai jonkinlaisia vaivoja, varaa vaan rohkeasti aika lääkärille.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Mistä johtuu alapään epämiellyttävä haju? Huomasin muutama päivä sitten että mun alapään haju muuttui nopeasti aika pahan hajuiseksi, haju ei ole ollut usein kummonen ja en oo kiinnittänyt huomiota....
Fressis

Hei,

Ikävä kuulla, että vaivanasi on epämiellyttävä haju. Pohditkin itse jo hyvin syitä, mistä haju voisi johtua. On hyvä idea kokeilla vaihtaa alushousut toisenlaisiin, ehkä toisesta materiaalista tehtyihin ja sellaisiin, joiden pesussa et ole käyttänyt ainakaan huuhteluainetta. Myös liian pienet alushousut voivat hangata ja hautoa ja ärsyttää siten alapäätä. Samoin alapään liika peseminen. Alapesut olisi hyvä tehdä kerran päivässä lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai pesunesteitä, koska ne ovat usein liian emäksisiä (pH 9-10) ja saattavat siksi häiritä vulvan luontaista olotilaa, joka on hapan (pH 4.5-5.5).

Vaginaa eli emätintä ei tulisi pestä ollenkaan. Emättimen sisällä pH on erityisen matala eli hapan. Sen hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehtii valkovuoto, joka muuttuu ikävän hajuiseksi, jos pH nousee liiaksi. Apteekissa on myynnissä erilaisia itsehoitovalmisteita, joiden idea on lisätä hyviä maitohappobakteereja ja laskea pH -arvoa. Joskus ne tehoavat, joskus eivät, mutta voisit kokeilla niitä. Jos riittävää apua ei tule, käänny lääkärin puoleen.

Emättimen tulehduksiin liittyy usein muitakin oireita, kuten kutinaa ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa (muutokset värissä ja koostumuksessa). Märkäinen/kokkareinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä esimerkiksi hiivatulehduksesta. Jos sinulla on ilmennyt jotain näistä muista oireista, varaa rohkeasti aika lääkäriin oman terveysasemasi kautta tai käy juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat mahdolliseen tulehdukseen arvion ja oikeanlaisen hoidon. Terveydenhuollon ammattilainen on paras ihminen arvioimaan hoidon tarvetta, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Kivaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kuiva ja kutisee
Voivatko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa? Voiko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa? Minulla ollut kutinaa alapäässä, muttei muita oireita.
Fressis

Hei,

Kyllä, limakalvot voivat olla kuivat, vaikka olisi valkovuotoa. Alapään kutina voi johtua siitä, että limakalvot ovat kuivat ja yleisimpiä syitä kuivumiselle on liiallinen tai liian voimakkailla pesuaineilla tehdyt alapääpesut, sekä esimerkiksi hankaava tai hautova vaatetus. Märkäinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä jostain tulehduksesta, esimerkiksi hiivatulehduksesta. Nämä ovat hyvin yleisiä vaivoja.

Voisit jatkossa huolehtia alapesut kerran päivässä pelkällä haalealla vedellä, ilman pesuaineita. Kutiseville alueille voit laittaa esimerkiksi tuoksutonta perusvoidetta tai limakalvoille tarkoitettua voidetta, joita voit kysyä apteekista. Kannattaa myös käyttää väljää vaatetusta, joka ei hankaa eikä haudo alapäätä. On hyvä myös välttää pikkuhousunsuojien käyttöä sekä alapään alueen karvojen ajelua, koska myös ne voivat aiheuttaa ja lisätä ihon ärsytystä.

Jos oireet, kuten kutina edelleen jatkuu, tai havaitset selkeästi ihottumaa, ja etenkin jos valkovuoto on epämääräisen tuntuista ja hajuista, suosittelemme varaamaan ajan lääkärille esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lääkäri on paras henkilö arvioimaan hoidon tarvetta tilanteessasi, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Oliko vastauksesta hyötyä?