Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymykset haulla: peniksen koko Tyhjennä valinta
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epäilevä Tuomas
Ikä: 9-12v
Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Olenko outo 11-vuotias, kun en ole sitä vielä tehnyt?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Aloitan vastaamalla jälkimmäiseen kysymykseesi: Et ole outo, vaikka et ole vielä aloittanut pippeliisi tutustumista. Jokainen tutustuu kehoonsa itselle sopivaan tahtiin.

Pohdit sitä, miten omaan pippeliin tutustuminen olisi hyvä aloittaa. Ihan ensiksi on hyvä tuntea pippelin anatomiaa, josta löydät hyvän artikkelin täältä. Lisäksi on tärkeää huolehtia pippelin puhtaudesta pesemällä se joka päivä lämpimällä vedellä. Saippuaa ei tarvitse käyttää, vaan pelkkä vesi riittää. Mikäli saat vedettyä esinahkaa terskan taakse, kannattaa myös sen alta pestä.

Olet murrosiän kynnyksellä, jolloin kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 9–14-vuotiaana. Ensiksi kivekset alkavat kasvaa, ja noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta myös peniksen koko alkaa kasvaa. Lisäksi tulee karvoitusta. Noin 12–14 ikävuoden tienoilla alkavat myös siemensyöksyt, joita saattaa tulla yöllä nukkuessa. Siemensyöksyjä voi saada myös itsetyydytyksessä eli omaa pippeliään hyväilemällä. Erektioita eli pippelin jäykistymistä voi tapahtua useamman kerran päivässä vuorokaudenajasta riippumatta ihan tahattomastikin. Asiaa ei tarvitse nolostella, sillä kyse on normaalista kehon toiminnasta.

Mitään tarkkaa käyttöopasta pippelin tutkimiseen minulla ei ole antaa sinulle. Voit kuitenkin omassa rauhassa tutkailla pippeliäsi siten kuin sinusta hyvältä tuntuu esimerkiksi katselemalla ja/tai koskettelemalla sitä. Tässä asiassa sinun kannattaa kuulostella itseäsi, eli pippeliin tutustumisen ja sen mahdollisen hyväilyn voi aloittaa sitten, kun koet olevasi siihen valmis. Kannattaa myös muistaa, että omaa pippeliään ei kannata vertailla muiden pippeleihin, sillä kaikki pippelit ovat hyviä ja oikeanlaisia juuri sellaisina kuin ne ovat.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jokurandim66
Ikä: 9-12v
Peniksen kasvu ja koko kasvaako minun penis Kun Olen 15 niin kuin iso se sitten on Yleensä?
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Pohdintasi peniksen kokoon liittyen on luonnollista – monet ikäisesi nuoret pohtivat oman peniksensä kokoa Fressiksen Kysy asiantuntijalta –palstalla. 😊

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla ilmennyt jo muita murrosiän muutoksia muun muassa kehossasi. Kertomasi iän perusteella uskoisin, että murrosikäsi on jo käynnistynyt ja vauhdissa ja myös peniksen kasvu saattaa hyvin olla vielä kesken. Poikatyypillisissä kehoissa murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, joka tapahtuu usein 9–13-vuotiaana. Peniksen kasvu puolestaan alkaa yleensä noin vuosi kivesten kasvun jälkeen ja se kasvaa täyteen mittaansa muutaman vuoden kuluessa. Lopullisen kokonsa penis saavuttaa 14–20 vuoden iässä, yksilöstä riippuen.

Sitä, minkä kokoinen penis on tavallisesti 15-vuotiaana, on siis mahdotonta sanoa. ”Normaalia” peniksen kokoa on hankala, ja oikeastaan jopa turha, määrittää aikuisellakaan. Penikset ovat eri näköisiä ja –kokoisia. Kokoa tärkeämpää onkin yksinkertaisesti se, että penis toimii. 😊 On myös tärkeä muistaa, että murrosiän alkaminen ja siinä tapahtuvat muutokset, kuten peniksen kasvu, ovat aina yksilöllisiä. Jokainen kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kehitykseen tai sen nopeuteen pysty itse oikeastaan vaikuttamaan.

Voit käydä halutessasi lukemassa vielä tämän hyvän artikkelin aiheesta. Mikäli muita kysymyksiä herää, voit laittaa rohkeasti viestiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa kevättä sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P14
Ikä: 13-15v
Mikä on peniksen paksuus erektiossa? Mo! Olen miettinyt mikä on peniksen keskimääräinen paksuus erektiossa? Voisin kuulla muutakin murrosikään/alapään kehitykseen liittyvää enemmän on tietämättä alapäästä joten siihen enemmän.
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi!

Lepotilassa peniksen ympärysmitta on keskimäärin 9,3 cm ja erektiossa 11,6 cm. Levossa penis on luontaisesti pienempi ja vetäytyneempi, kun taas erektiossa kiihottuminen ja veren virtaus peniksen paisuvaiskudokseen vaikuttaa peniksen pituuteen ja paksuuteen. Onkin hyvä muistaa, että jokaisen penis on omanlaisensa, eikä ole olemassa mitään yhtä oikeaa peniksen kokoa/pituutta/paksuutta.

Suosittelen sinua lukemaan tämän Hyvä kysymys -sivuston artikkelin peniksestä. Sivustolta löydät myös runsaasti muuta tietoa murrosiästä ja alapään kehityksestä. Suosittelen tutustumaan! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: dude
Ikä: 9-12v
Mikä on normaali peniksen pituus? mikä on tämän ikäisenä sellainen normaali munan pituus.
Fressis

Moi dude!

Halusit tietää normaalista peniksen pituudesta ikäiselläsi. Et ole pohdintojesi kanssa yksin – monet muut nuoret miettivät samaa kysymystä omalla kohdallaan. 😊

Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, ettei kysymykseesi ole yksiselitteistä vastausta, sillä peniksen koko ja muoto vaihtelevat yksilön ja tämän yksilöllisen kehitystahdin mukaan. Nuoret kehittyvät kaikki omassa tahdissa, eikä ole myöskään olemassa yhtä ”normaalia” peniksen kokoa. 😊 Yleensä peniksen kasvu tapahtuu kivesten kasvun jälkeen, noin 12–14 ikävuoden tienoilla. Kertomasi iän perusteella kuulostaa siltä, että murrosikäsi on vasta aluillaan, mikä tarkoittaa sitä, että myös peniksesi tulee todennäköisesti kasvamaan nykyisestä.

Toisin kuin nuorten kohdalla, tietoa aikuisväestön penisten keskimääräisistä mitoista on saatavilla. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että vertailukohteena ovat nimenomaan aikuiset, eivätkä ikäisesi. Toisaalta kaikkien aikuistenkaan penikset eivät mahdu tällaisen skaalan sisään, ja poikkeuksia löytyy aina. Aikuisenkaan kohdalla ”normaalin kokoista” penistä on siten käytännössä turha määrittää. On hyvä tietää, että peniksen pituutta tai kokoa tärkeämpi mittari on se, että penis toimii normaalisti. Lisää infoa aiheeseen liittyen löydät täältä.

Mikäli asia huolettaa sinua jatkossakin, voit ottaa rohkeasti yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Mukavaa talven odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joo
Ikä: 13-15v
Onko mahdollista, että oman peniksen kasvua ei huomaa? Moro voiko olla niin että kun näkee oman peniksensä joka päivä niin sen kasvua ei välttämättä oikeen huomaa?
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Olet aivan oikeassa, ettei peniksen kasvua voi silmämääräisesti nähdä, koska kasvu tapahtuu niin hitaasti. Samalla tavalla kuin hiusten kasvu tai pituuskasvu on niin huomaamatonta, ettei sitä voi nähdä sillä hetkellä kun kasvu tapahtuu. Silti jossain vaiheessa huomaa, että on aika mennä parturiin tai vaatteet ovat jääneet pieniksi. Murrosiässä kehon mittasuhteissa tapahtuu paljon muutoksia, ja siksi esimerkiksi pituuskasvun myötä voi myös tuntua siltä, ettei penis kasva ollenkaan, vaikka se olisikin kasvanut.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheissa, noin vuosi sen jälkeen kun kivesten kasvu on alkanut. Penis saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Peniksen koko myös vaihtelee paljon tilanteen mukaan. Levossa tai kylmässä penis on usein vetäytyneenä ja pienempi, erektiossa taas suurempi. Peniksen koko vaihtelee myös erektion aikana.

Jokaisen penis on yksilöllinen ja omanlaisensa, ja hyvä sellaisenaan! Sen kokoon tai muotoon ei pysty itse vaikuttamaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolissaanoleva
Ikä: 13-15v
Onko penikseni kooltaan normaali? Oon 14v ja pippeli levossa 2,5cm ja erektiossa noin 7-8cm onko normaalia
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestä,

Peniksen koko on asia, joka mietityttää monia. Et siis ole yksin pohdintojesi kanssa.

Peniksen koossa ja ulkonäössä on aina yksilöllisiä eroja. Sen vuoksi peniksen normaalia kokoa on oikeastaan mahdotonta määrittää. Kertomasi peniksen mitat kuulostavat kuitenkin ihan tavallisilta.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheessa ja saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Voi olla, että peniksesi kasvu saattaa siis olla vielä keskenkin. Muistathan myös, että peniksen koko ei suoraan vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen tai seksissä onnistumiseen. Peniksen kokoon ei myöskään voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisenaan. 😊

Mikäli peniksen koko tai sen toimintaan liittyvät asiat kuitenkin vielä mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 13-15v
Minkä ikäiseksi peniksen kasvu jatkuu? Moi! Loppuuko peniksen kasvu 14-vuotiaana vai voiko se kasvaa 17-vuotiaaksi asti? Itsellä aikamoiset paineet…
Fressis

Moi nimimerkki Huolestunut!

Monet kamppailevat peniksen kasvuun ja kokoon liittyvien pohdintojen kanssa, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt huoliesi kanssa yksin.

Peniksen kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen. Siinä, missä iässä penis saavuttaa lopullisen kokonsa, esiintyy paljon yksilöllistä vaihtelua. Yleensä tämä ajoittuu 14 ja 20 ikävuoden välille.

Mainitsit kokevasi painetta peniksesi kasvuun liittyen. Tämä on harmillista kuulla, mutta ymmärrän, että esimerkiksi ympäröivä kulttuuri, media, kaverit tai porno voivat luoda tietynlaisia mielikuvia siitä, millainen peniksen ”pitäisi” olla. Todellisuudessa peniksiä on todella monenlaisia, ja kaikki ovat hyviä juuri omanlaisenaan. Penikset eroavat toisistaan esimerkiksi muotonsa, pituutensa, paksuutensa, kaarevuutensa, suonikkuutensa ja värinsä puolesta. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista Millainen on penis ja Mikä on hyvä peniksen koko.

Myös se voi aiheuttaa epävarmuutta ja paineita, mahdollistaako oman peniksen koko nautinnon tuottamisen toiselle seksissä. Tämän asian suhteen on hyvä muistaa, että jokainen ihminen on mieltymyksiltään ja anatomialtaan yksilöllinen: toiset sopivat mieltymystensä ja anatomiansa puolesta toisilleen paremmin kuin jotkut toiset. Lisäksi nautinnollisuus on kiinni niin monesta muustakin asiasta kuin peniksestä tai sen koosta, ja toisaalta seksuaalista nautintoa voi antaa ja saada muutenkin kuin vain peniksen avulla, kuten vaikkapa käsillä, suulla tai seksivälineillä.

Mikäli peniksesi kasvu huolettaa sinua kovasti, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Anonyymia keskustelutukea puolestaan on mahdollista saada esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvonnasta tai ottamalla yhteyttä Poikien Puhelimeen puhelimitse tai chatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika14v
Koska penikseni alkaa kasvaa paksuutta? Terve! Haluaisin tietää milloin penikseni kasvaa paksuutta. Täytän muutaman kuukauden päästä 15, ja penis on kasvanut jo joitakin senttejä pituutta, mutta ei paksuutta.
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Peniksen kasvu ja kehittyminen alkavat noin 12-13 vuoden iässä ja suurimmat muutokset tapahtuvat noin 16. ikävuoteen mennessä. Kokonaisuudessaan peniksen kasvu ja kehitys päättyvät suurin piirtein 20-vuotiaana. Penis voi siis vielä muuttaa muotoaan, ulkonäköään ja kokoaan koko murrosiän ajan. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa omalla toiminnalla, vaan siihen vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät.

Peniksiä on hyvin monenlaisia ja monen kokoisia, eikä ole olemassa mitään yhtä oikeaa peniksen kokoa. Levossa penis on luontaisesti pienempi ja vetäytyneempi, kun taas erektiossa kiihottuminen ja veren virtaus peniksen paisuvaiskudokseen vaikuttaa peniksen pituuteen ja paksuuteen. Lue lisää peniksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Samu
Voiko penikseni vielä kasvaa? Hei, olen 17v lukiolainen poika, jolla kysymys pippelin koosta. Olen huomannut, että muilla luokkalaisillani on paljon isomman kokoinen, kuin minulla. Itselläni on vielä sellainen...
Fressis

Heippa nimimerkki Samu,

kiitos viestistä, jossa pohdit peniksesi kokoa. Se onkin asia, jota myös monet muut pohtivat ja kokevat siitä epävarmuutta. Tämä liittyy ehkä siihen, kuinka paljon peniksen kokoon liittyy uskomuksia, odotuksia ja normittamista. Kukaan ei haluaisi erottua joukosta, vaikka tosiasiassa kaikki ihmiset, ja siten myös penikset, ovat eri kokoisia ja näköisiä.

Mietit viestissäsi, voiko pippelisi vielä kasvaa. Ilman tarkempia tietoja kasvustasi, voin ottaa asiaan kantaa ainoastaan yleisellä tasolla. Peniksen kasvu alkaa murrosiässä keskimäärin vuosi sen jälkeen, kun kivesten kasvu on alkanut. Se kasvaa vuodesta kahteen vuoteen, jonka jälkeen penis on saavuttanut lopullisen mittansa. Voit lukea lisää peniksen koosta Väestöliiton artikkelista ”Mikä on hyvä peniksen koko?”.

Kerrot, että peniksesi kovettuu ja toimii normaalisti. Se on tosi hyvä juttu, eikä peniksen koko yleensä vaikuta sen toimintaan. Sen sijaan omilla ajatuksilla ja tunteilla voi olla vaikutusta siihen. Sen vuoksi niistä kannattaakin jutella kumppanin kanssa jo ennen seksiä. Keskustelun kautta asioihin saa näkökulmia, eikä toisen ajatuksia tarvitse arvailla tai olettaa, kun niistä kuulee suoraan. Toivon myös kovasti, että pelkosi tyttöystäväsi reaktiosta osoittautuu vääräksi.

Suosittelen sinua katsomaan/kuuntelemaan Väestöliiton Poikien Puhelimen Poikast -jakson ”Penis!”, jossa aiheesta on keskustelemassa seksuaalilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Vilho Ahola. Lisäksi voit itse hakeutua keskustelemaan asiasta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. tai Poikien Puhelimen palveluihin. Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua.

Mukavaa kesän alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jgfjkp
Peniksen koko ja sperman määrä Onko normaalia olen 14-vuotias poika ja penikseni on levossa 13 cm ja erektiossa 20 cm. Spermaa tulee runkatessa aina aika paljon ja samoin yhdynnässä.
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuulostaa täysin normaalilta 🙂 Peniksen koko ja sperman määrä ovat yksilöllisiä asioita, eikä ole olemassa yhtä ainoaa normaalia peniksen pituutta tai sperman määrää. Täältä voit lukea lisää peniksestä.

Siemennesteen määrä ja koostumus voivat myös vaihdella eri aikoina. Määrään voi vaikuttaa muun muassa se, kuinka pitkä aika on kulunut edellisestä siemensyöksystä.

Meille Fressikseen on tullut paljon kysymyksiä siemensyöksystä, voit tutustua kysymyksiin ja vastauksiin täältä: https://www.fressis.fi/avainsanat/siemensyoksy/

Kivaa kesän odotusta!

Terveisin, Fressis

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Derpimies06
Minkä kokoinen penis on normaali? Onko normaalia omistaa alle 6 sentin penis?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Penis ja erityisesti sen koko mietityttää lähes jokaista sellaisen omaavaa henkilöä jossain vaiheessa nuoruutta. On tavallista myös miettiä sitä, kehittyykö oma keho normaalilla tavalla. Peniksiä on monen kokoisia, värisiä ja mallisia – oikeastaan niitä on niin paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin. Peniksen kokoon ei pysty itse vaikuttamaan, vaan se määräytyy mm. vanhempien geenien mukaan. Valtaosalla aikuisista peniksen pituus on lepotilassa 7–10 senttimetriä ja jäykistyneenä 11–16 cm, mutta pituus voi vaihdella näiden lukujen molemmin puolin. Penis saavuttaa täyden mittansa yleensä parin vuoden kuluttua murrosiän alkamisesta. Murrosikä alkaa pojilla kivesten kasvulla 9–13-vuotiaana. Murrosiänkin jälkeen peniksen koko ja muoto saattavat vielä vaihdella.

Niin sanotusti ”normaalin kokoista” penistä on haastavaa, mutta myös tarpeetonta määrittää, koska koolla ei ole merkitystä peniksen toiminnan, kuten virtsaamisen, lisääntymisen tai seksissä onnistumisen ja siitä nauttimisen kannalta. On tärkeää huomioida myös se, että mittaamista saatetaan tehdä eri tavoilla, eikä siksikään eri pituuksia kannata vertailla keskenään. Peniksen kokoon ei tosiaan myöskään voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisena kuin on.

Hyvä Kysymys -palvelusta voit lukea lisää aiheesta. Jos sinua vielä huolestuttaa peniksesi kokoon liittyvät asiat, voit jutella niistä luottamuksellisesti esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa helmikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pokeri pelaaja
Seksi, peniksen koko ja kondomien ostaminen Seurustelen tytön kanssa ja haluttaisiin harrastaa seksiä mutta penikseni on erektiossa 7-8cm pitkä enkä oikein kehtaa mennä ostamaan kortsuja.
Fressis

Moikka!

On ihan luonnollista, että nuoruudessa herää kiinnostus seksiin ja seksin harrastamiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei seksin harrastamiseen ole mikään kiire. Seksiä voi olla monikin eri asia ja se voidaan ymmärtää laajasti kaikenlaiseksi sellaiseksi tekemiseksi, jonka tarkoitus on tuottaa kehollista nautintoa ja hyvän olon tunnetta. Seksi ei siis ole pelkkää yhdyntää, vaan sillä voidaan tarkoittaa myös kaikenlaista nautintoon tähtäävää koskettelua ja hyväilyä, suuseksiä ja itsetyydytystä.

Ennen seksin harrastamista on tärkeää se, että keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. Sitä, milloin on kypsä harrastamaan seksiä, ei voi arvioida esimerkiksi iän mukaan, vaan se on kunkin oma henkilökohtainen kokemus. Tähän kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään ja mitä haluaa omalle keholleen tehtävän. Pohtiessa seksin harrastamista toisen ihmisen kanssa onkin erityisen tärkeää puhua näistä asioista yhdessä mahdollisen seksikumppanin kanssa, ja jutella esimerkiksi siitä, missä menevät rajat sille mitä haluaa ja ei halua tehdä ja mikä seksissä mietityttää tai huolettaa.

Viestisi perusteella oletan sinun pohtivan sitä, onko peniksesi pituus normaali erektiossa. Penis ja erityisesti sen koko mietityttää lähes jokaista sellaisen omaavaa henkilöä jossain vaiheessa nuoruutta. Peniksiä on monen kokoisia, värisiä ja mallisia – oikeastaan niitä on niin paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin. Penis saavuttaa täyden mittansa yleensä parin vuoden kuluttua murrosiän alkamisesta. Voi hyvin olla, että murrosikäsi ja peniksesi kehitys on vielä kesken. Murrosiän jälkeenkin peniksen koko ja muoto saattavat vielä vaihdella.

Niin sanotusti ”normaalin kokoista” penistä on haastavaa, mutta myös tarpeetonta määrittää, koska koolla ei ole merkitystä peniksen toiminnan, kuten virtsaamisen, lisääntymisen tai seksissä onnistumisen ja siitä nauttimisen kannalta. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisenaan. Seksiin ja seksuaalisuuteen voi liittyä epävarmuutta, mutta seksissä on kysymys paljon muustakin kuin sukuelimistä. Nautintoa ja mielihyvää voi tuottaa monin eri tavoin.

Ennen seksiä/yhdyntää on keskusteltava myös seksitautien ja raskauden ehkäisystä seksikumppanin kanssa. Seksitaudeilta suojautuminen on tärkeää myös suuseksissä. Sinua mietitytti viestissäsi myös kondomien ostaminen. Kondomien ostamiseen voi liittyä nolostumisen tunnetta, mikä on täysin ymmärrettävää aina alkuun. Kondomien ostaminen osoittaa kuitenkin, että toimit vastuullisesti ja pidät huolta seksuaaliterveydestä. Kondomien ostamiselle ei myöskään ole olemassa mitään ikärajaa. Kondomeja voi hankkia esimerkiksi apteekista, ruokakaupasta tai nettikaupoista, ja omaan käyttöön sopivan löytää kokeilemalla eri vaihtoehtoja sitten kun asia on ajankohtaista.

Jos sinua vielä kovasti mietityttää seksiin liittyvät asiat, voi olla vielä hyvä odottaa seksin aloittamista ja jutella asiasta rauhassa tyttöystäväsi ja tarvittaessa jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä voit halutessasi jutella asiasta anonyymisti ammattilaisen kanssa.

Lue vielä näiltä sivuilta lisää suostumuksesta seksiin ja ekasta kerrasta.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hmm
Peniksen koon mittaaminen ja ”normaali” koko Moi, Oon 12v ja mun peniksen koko on levossa noin 7,5cm ja erektiossa 14 tai 15cm
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä.

Et esittänyt varsinaista kysymystä, mutta oletan sinun pohtivan sitä, onko peniksesi pituus normaali levossa ja erektiossa. Penis ja erityisesti sen koko mietityttää lähes jokaista sellaisen omaavaa henkilöä jossain vaiheessa nuoruutta. On tavallista myös miettiä sitä, kehittyykö oma keho normaalilla tavalla. Jos siis mietit näitä asioita, et ole pohdintojesi kanssa yksin.

Peniksiä on monen kokoisia, värisiä ja mallisia – oikeastaan niitä on niin paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin. Peniksen kokoon ei pysty itse vaikuttamaan, vaan se määräytyy vanhempien geenien mukaan. Valtaosalla aikuisista peniksen pituus on lepotilassa 7–10 senttimetriä ja jäykistyneenä 11–16 cm, mutta pituus voi vaihdella näiden lukujen molemmin puolin. Penis saavuttaa täyden mittansa yleensä parin vuoden kuluttua murrosiän alkamisesta. Murrosikä alkaa miesoletetulla sukupuolella kivesten kasvulla 9–13-vuotiaana.

Murrosiänkin jälkeen peniksen koko ja muoto saattavat vielä vaihdella. Penis reagoi esimerkiksi lämpötilan vaihteluun siten, että kuumalla se voi pidentyä ja kylmällä pienentyä. Peniksessä on paisuvaiskudosta, joka saa sen kasvamaan erektiossa. Kiihottuneena paisuvaiskudokseen virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy ja suurenee hetkellisesti sekä pituudeltaan että ympärysmitaltaan eli erektoituu.

Niin sanotusti ”normaalin kokoista” penistä on haastavaa, mutta myös tarpeetonta määrittää, koska koolla ei ole merkitystä peniksen toiminnan, kuten virtsaamisen, lisääntymisen tai seksissä onnistumisen ja siitä nauttimisen kannalta. On tärkeää huomioida myös se, että mittaamista saatetaan tehdä eri tavoilla, eikä siksikään eri pituuksia kannata vertailla keskenään.

Lue täältä vielä lisää peniksestä. Jos sinua huolestuttaa peniksesi kokoon liittyvät asiat, voit jutella niistä luottamuksellisesti esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Jos peniksesi toiminnassa on jotain häiriötä tai siihen sattuu, kannattaa varata aika lääkärille omalta terveysasemalta tai mennä tapaamaan kouluterveydenhoitajaa.

Kivaa joulunaikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jöllimies69
Ahdas esinahka ja peniksen pituus ja kehitys onko outoa että esari ei lähe terskan päältä niinku yhtään ja sitte ejakulaation jälkee? se terska vähä kurkistaa mutta ei sillee paljoo. esari tuntuu...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa. Usein viimeistään murrosiässä peniksen kasvaessa esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahan irtoaminen tapahtuu useimmilla ihan luonnostaan murrosiän edetessä, joten sinulla ei ole syytä huoleen. Mikäli esinahka ei ole irronnut 16. ikävuoteen mennessä, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Esinahka voi myös olla toisilla kireämpi ja toisilla löysempi. Myöskään esinahan kireydestä ei tarvitse olla huolissaan, mikäli se ei aiheuta mitään haittaa, kuten kipua. Tärkeää olisi, että esinahka liikkuisi sen verran, että päivittäiset pesut esinahan alta onnistuisivat. Penis tulisi pestä päivittäin huolellisesti lämpimällä vedellä. Lisätietoa esinahasta löydät täältä. Mikäli sinua mietityttää vielä jokin asia tähän liittyen, voit kysyä neuvoa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta.

Pohdit viestissäsi myös peniksen kokoa. Pojilla murrosikä alkaa yleensä 9–13-vuotiaana kivesten kasvulla. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa. Kerroit viestissäsi olevasi 13-vuotias, joten peniksen kehitys on luultavasti vielä kesken.

On tosi tavallista, että peniksen pituus, paksuus tai muoto voivat mietityttää. Aivan kuten ihmiset muutenkin, myös penikset ovat erinäköisiä ja -kokoisia. Lisäksi peniksen koko voi vaihdella paljonkin lepotilan ja erektion välillä. Peniksen koolla ei ole suoraa vaikutusta sen toimintaan. Sen kokoon ei myöskään itse pysty vaikuttamaan. Peniksiä ei siksi kannatakaan vertailla muiden kanssa. Jos asia vielä kovasti mietityttää sinua, voit keskustella siitä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?