Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 13-15v

Minkä ikäiseksi peniksen kasvu jatkuu?

Moi! Loppuuko peniksen kasvu 14-vuotiaana vai voiko se kasvaa 17-vuotiaaksi asti? Itsellä aikamoiset paineet…

Moi nimimerkki Huolestunut!

Monet kamppailevat peniksen kasvuun ja kokoon liittyvien pohdintojen kanssa, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt huoliesi kanssa yksin.

Peniksen kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen. Siinä, missä iässä penis saavuttaa lopullisen kokonsa, esiintyy paljon yksilöllistä vaihtelua. Yleensä tämä ajoittuu 14 ja 20 ikävuoden välille.

Mainitsit kokevasi painetta peniksesi kasvuun liittyen. Tämä on harmillista kuulla, mutta ymmärrän, että esimerkiksi ympäröivä kulttuuri, media, kaverit tai porno voivat luoda tietynlaisia mielikuvia siitä, millainen peniksen ”pitäisi” olla. Todellisuudessa peniksiä on todella monenlaisia, ja kaikki ovat hyviä juuri omanlaisenaan. Penikset eroavat toisistaan esimerkiksi muotonsa, pituutensa, paksuutensa, kaarevuutensa, suonikkuutensa ja värinsä puolesta. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista Millainen on penis ja Mikä on hyvä peniksen koko.

Myös se voi aiheuttaa epävarmuutta ja paineita, mahdollistaako oman peniksen koko nautinnon tuottamisen toiselle seksissä. Tämän asian suhteen on hyvä muistaa, että jokainen ihminen on mieltymyksiltään ja anatomialtaan yksilöllinen: toiset sopivat mieltymystensä ja anatomiansa puolesta toisilleen paremmin kuin jotkut toiset. Lisäksi nautinnollisuus on kiinni niin monesta muustakin asiasta kuin peniksestä tai sen koosta, ja toisaalta seksuaalista nautintoa voi antaa ja saada muutenkin kuin vain peniksen avulla, kuten vaikkapa käsillä, suulla tai seksivälineillä.

Mikäli peniksesi kasvu huolettaa sinua kovasti, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Anonyymia keskustelutukea puolestaan on mahdollista saada esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvonnasta tai ottamalla yhteyttä Poikien Puhelimeen puhelimitse tai chatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?