Hei, lol4!
Hienoa, että olet tutkinut kiveksiäsi ja että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta😊 Voisit ehkä vielä koettaa katsoa, läpäiseekö patti valoa. Se onnistuu siten, että laitat taskulampun kivespussin taakse ja katsot (tai pyydät jotakuta toista katsomaan), miltä näyttää.
Pyöreä, pehmeähkö ja valoa läpäisevä patti on vaaraton, eikä sitä tarvitse näyttää lääkärissä. Myös nesteen kertyminen kivespussiin on vaaratonta. Sellainen nestekertymäkin läpäisee valoa.
Jos taas patti näyttää läpivalaistuna tummalta (niin kuin itse kiveskin), kannattaa mennä näyttämään sitä lääkäriin. Muutos voi silti olla ihan vaaraton, mutta ehkä tarvitaan esimerkiksi ultraäänitutkimusta asian selvittämiseksi.
Moi!
Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että suosittelen sinua ottamaan asiasta yhteyttä lääkäriin. Patti kuulostaa isolta ja olisi hyvä selvittää terveydenhuollossa mistä on kyse, vaikka siihen ei liitykään kipua.
En usko, että sinun tarvitsee olla kuitenkaan syövästä huolissasi. Syövät ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisia. Mutta jos asia kovasti huolettaa sinua, haluan rohkaista sinua ottamaan huolesi puheeksi samalla lääkärikäynnillä.
Moikka!
Valitettavasti tilannettasi on vaikea arvioida näin yhden viestin välityksellä. Viestistäsi ei käy ilmi, minkä kokoinen mainitsemasi patti on. On tavallista, että peniksen ihossa on pieniä näppylöitä, jotka voivat olla helmiäisnystyjä, joille ei tarvitse tehdä mitään, tai esimerkiksi talirauhasia. Tukkeutunut/tulehtunut talirauhanen voi olla myös kipeä. Koska voin vain arvailla tilannetta, suosittelen lämpimästi, että olet asiasta yhteydessä vielä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotka pystyvät arvioimaan pattia paremmin. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia, joten jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen, että hakeudut myös seksitautitesteihin.
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi!
Valitettavasti näkemättä sinua on vaikea arvioida, mistä voisi olla kyse. Suosittelenkin, että olet yhteydessä omaan terveysasemaasi tai mahdolliseen opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyteen. He pystyvät arvioimaan pattia paremmin ja ohjeistaa siihen hoidon tarpeen mukaan.
Hei piituli,
Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.
Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.
Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.
Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti en saa kysymyksestäsi oikein selvää, millaisesta ”pallosta” on kyse, ja asiaa on muutenkin vaikea arvioida näkemättä sinua ja voimatta keskustella asiasta tarkemmin. Suosittelen siis, että olet asiasta yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai suoraan lääkäriin. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja saat huolta pois mielestäsi. 😊
Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkiveskudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Lähtökohtaisesti tilanteesi ei kuulosta huolestuttavalta, jos pallo on ollut kiveksessäsi jo vuosia, eikä ole kasvanut tai ollut kipeä. Olisi kuitenkin hyvä, että käyt hakemassa asiaan terveydenhuollon ammattilaisen arvion, koska erilaiset patit eivät kuitenkaan ole normaaleja kiveksissä ja siksi niiden syy on aina hyvä selvittää.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On ihan normaalia, että myös rintakehän/rintojen alueella voi joskus esiintyä finnejä. Finnit voivat olla pinnallisia tai tuntua joskus myös ihonalaisina ”patteina”. Joskus rintojen alueella voi esiintyä myös muunlaisia patteja. Useimmiten nuorilla tällaisetkin patit ovat ihan hyvälaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia, eikä niiden vuoksi ole syytä huoleen.
Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja käydä tarkistuttamassa tilanteen hänen vastaanotollaan.
Mukavaa loppuvuotta!
Hei, kysyt peniksen yläpuolella olevasta patista, josta tulee kellertävää/valkeaa tahmaa.
Ilmeisesti patti on siis häpykummun iholla. Tahmaa erittävä patti iholla tuo ensimmäisenä mieleen tulehtuneen ihorauhasen tai ihon alaisen rasvapatin. Kuinkakohan kauan patti on ollut? Vaikuttaako se tulehtuneelta? Kuinka suuri se on? Pattia näkemättä on hieman vaikea antaa täsmädiagnoosia ja herää paljon kysyttävää, mutta ikäsi ja vaivan laatu huomioiden syöpä tai muu pahanlaatuinen sairaus ei tule lähtökohtaisesti kysymykseen.
Koska asia vaivaa sinua, suosittelen, että kävisit näyttämässä sitä vaikkapa koulun terveydenhoitajalle. Mielestäni voit olla tämän asian suhteen rauhallisin mielin ja jos patti on ihan tuore, niin voit muutaman viikon seurailla tilannetta mitään tekemättäkin.
Mukavaa syksyä!
Moikka!
Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot huomanneesi, että toisessa kiveksessäsi on patti ja pohdit onko se normaalia. Valitettavasti on mahdotonta sanoa varmasti, mistä on kyse, ennen kuin asiaa on tutkittu. Suosittelenkin että menet asian tiimoilta lääkäriin. Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkives-kudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Patit eivät siis lähtökohtaisesti ole normaaleja kiveksissä vaan niiden syy on aina syytä selvittää terveydenhuollon ammattilaisen arvioimana.
Varaa siis rohkeasti aika lääkärille. Ohjeet siihen löydät täältä. Lue lisää kiveksistä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Moikka!
Hienoa, että pidät huolta terveydestäsi ja olet tutkinut kiveksiäsi tarkemmin. Olisiko sinun mahdollista ottaa kivekseen ilmaantunut patti puheeksi jonkun luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi kanssa? Suosittelen, että kävisit näyttämässä kuvailemaasi pattia lääkärille, koska näin sähköpostin välityksellä on vaikea ottaa kantaa siihen, mistä voisi olla kyse. Huoltaja voisi auttaa sinua ajan varaamisessa lääkärille. Ohjeet siihen löydät myös täältä. Kiveksistä löytyviin patteihin on aina syytä käydä kysymässä lääkärin arvio ja selvittää jatkotutkimusten tarve. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista.
Kivaa kesää!