Yleinen
Nimimerkki: Iwannabethin

Voiko ylipainoisella olla anoreksia?

Olen lievästi ylipainoinen ja minulla on anoreksian oireita. Olen laihtunut kymmenen kiloa aika nopeasti. Voiko ylipainoisella olla anoreksia, jos se ei ole vielä edennyt kovin pitkälle, vai voiko se olla vain laihoilla? Mitä teen vai tarvitseeko tehdä mitään? En ole enää koulussa. Kun periaatteessa minun tilanteessanihan laihtuminen on vaan terveellistä, ja kaikki sukulaiset ovat kehuneet laihtumistani ja suorastaan ruokkineet hullua laihdutusintoani.

Hei ”Iwannabethin” – ja kiitos viestistäsi. Viestistäsi käy ilmi, että olet yli 18-vuotias, ja kerrot olevasi lievästi ylipainoinen ja laihtunut ”kymmenen kiloa aika nopeasti”. Kysyt, voiko kyseessä olla anoreksia.

Ylipainoisella voi hyvin olla syömishäiriö, joka voi myös vaatia hoitoa. Et tarkentanut viestissäsi, kuinka lyhyessä ajassa olet laihtunut 10kg etkä myöskään millä keinoin painoa pudotat. Et kerro myöskään tarkemmin, miten muuten voit. Kuvaat kuitenkin ”hullua laihdutusintoa” ja se kuulostaa epäterveelliseltä – sellaiselta, että keho ja psyyke eivät voi hyvin. Tällaista epätyypillistä syömishäiriötä sairastavan tilanne voi olla yhtä hankala kuin laihuushäiriötä tai ahmimishäiriötä sairastavan tilanne ja se voi aiheuttaa samalla tavalla vakavaa haittaa. Mikäli laihduttamisesi on lähinnä syömättömyyttä tai muulla tavoin epäterveellistä, on hyvä hakeutua hoitoon – tai ainakin hakemaan neuvoja siihen, miten painoa voi pudottaa järkevästi – ja onko siihen ylipäätään tarvetta. Suosittelenkin esim. yhteydenottoa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Toisaalta jos aikuinen pudottaa rauhalliseen tahtiin painoa ylipainosta normaalipainoon – huolehtien ravitsemuksen terveellisyydestä ja tasapainoisuudesta – ja kehonkuva ja psyykkinen vointi ovat kunnossa, voi painon pudotus olla keholle ja sielulle terveellistä. On kuitenkin hyvä muistaa se, että ”normaalipainoa” määrittävä kehon painoindeksi on huono mittari yksilön terveydelle, eikä oikeastaan sovellu siihen ollenkaan. Myöskään sen perusteella, miten muut kommentoivat kehoasi, ei tulisi tehdä laihdutuspäätöksiä, vaikka kommenteilla tarkoitettaisiinkin hyvää. Tärkeintä on, että itse koet voivasi hyvin kehossasi, oli painosi mikä tahansa.

Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa tutustua vielä Syömishäiriöliiton materiaaleihin ja tukitoimintoihin, jotta voit pohtia tilannettasi vielä tarkemmin ja hakea siihen tarvittaessa apua. Syömishäiriöliiton kautta voit löytää paitsi vertaistukea myös suoraa ammattiapua. Voit esimerkiksi soittaa tukipuhelimeen tai jutella ruokaan ja liikuntaan liittyvistä tuntemuksista chatin kautta. Lisätietoa löydät täältä. Syömishäiriöliiton sivuilta löytyy myös luotettavaa tietoa syömishäiriöistä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?