Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: Poikanen
Kuinka voisin laihduttaa terveellisesti? Hei olen 2kuukauden päästä 13v ja minulla olisi kysymys. Haluaisin tietää miten voisin laihduttaa terveellisesti omaan ikääni verrattuna. Olen tällä hetkellä 155cm ja 79kg...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Alkuun on tosi hienoa kuulla, että koet itsesi hyväkuntoiseksi 😊 Se on tosi tärkeää arjessa jaksamisen kannalta.

Nuoruudessa kehossa tapahtuu paljon muutoksia. Painon lisääntyminen murrosiässä on hyvin tavallista, kun kehon rasvakoostumus muuttuu. Lisäksi saatat todennäköisesti vielä kasvaa pituutta. Kehosi kehitys on siis vielä kesken ja kehonkoostumuksessasi voi tapahtua vielä paljonkin muutoksia kehityksen edetessä.

Kerroit, että olit yrittänyt laihduttaa, mutta tästä oli seurannut päänsärkyjä ja väsymystä. Nämä oireet ovat voineet johtua esimerkiksi siitä, että olet saanut liian niukasti energiaa. Lähtökohtaisesti onkin hyvä muistaa, ettei laihduttaminen ole pääsääntöisesti hyväksi kasvavalle nuorelle. Laihduttamisen sijaan kannattaa panostaa terveellisiin elintapoihin pitkällä aikavälillä.

Säännöllinen ja monipuolinen syöminen on yksi terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivistä. Kasvavan nuoren olisi hyvä syödä säännöllisesti ja monipuolisesti 5 kertaa päivässä. Kun ruokailurytmi on säännöllinen, ei tule myöskään tarvetta täyttää mahaa esimerkiksi herkuilla. Herkkuhetkillekin on toki paikkansa, eikä ruokailun suhteen pidä olla liian ehdoton.

Hyvinvoinnin kannalta tärkeää on myös riittävä liikkuminen. Kerroitkin, että olet hyväkuntoinen ja esimerkiksi juoksu sujuu mukavasti. Onkohan sinulla kenties jo jokin mukava liikunnallinen harrastus? Harrastamisen lisäksi arjessa voi liikkua monella tapaa, esimerkiksi kävelemällä/pyöräilemällä koulumatkat. Lasten ja nuorten liikkumissuositusten mukaan olisi hyvä liikkua reippaasti ja rasittavasti vähintään tunti päivässä. Myös unella ja levolla on tärkeä merkitys hyvinvoinnille. Nukuthan siis riittävästi?

Suosittelen siis keskittymään terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin sekä sellaisiin arjen rutiineihin, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja tukevat jaksamistasi. Vinkkejä näihin aiheisiin liittyen löydät Fressiksen tietopankista.

Jos painoon liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät sinua vielä kovasti, on niistä hyvä keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte yhdessä keskustella kehityksestäsi ja häneltä voit saada tarvittaessa myös vinkkejä esimerkiksi syömiseen liittyen.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: ahdistavaa
Murrosikä, laihduttaminen ja paino Moi, oon 12v tyttö murrosiässä ja oon ollut ylipainoinen mutta sain ainakin enimmät laihdutettua pois (terveellisesti). Tämän takia käyn melkein jokapäivä puntarilla katsomassa että...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Murrosiässä kehossa tapahtuu kaikenlaisia muutoksia ja usein juuri painonnousu aiheuttaa huolta. Painonnousu ja sen vaihtelu on kuitenkin luonnollista, ja liittyy murrosikään. On myös tavallista, että paino vaihtelee jonkin verran päivien välillä. Puntari ei olekaan paras painontarkkailun mittari, ja jatkuva puntarilla käyminen voi ennemminkin aiheuttaa ahdistusta ja paino pyöriä jatkuvasti mielessä.

Tärkeämpää kuin painontarkkailu on se, miltä kroppa tuntuu ja mitä kaikkea kivaa tekemistä se mahdollistaa. Omaa kroppaa vertaillaan myös herkästi muihin ja muiden kommentit vaikuttavat omiin ajatuksiin – kuten kerroit sinullekin käyneen. Murrosikäisen nuoren kohdalla sopivaa painoa on vaikea antaa, sillä kehossa tapahtuu sekä pituuskasvua, että painonmuutoksia – vuoden päästä kroppasi voi näyttää hyvin toisennäköiseltä ihan luonnostaan.

Jokaisen kasvu on yksilöllinen ja siitä mikä on itselle hyvä paino, onkin paras jutella terveydenhoitajan kanssa. Hän näkee terveystiedoistasi missä vaiheessa kehityksesi on ja onko tarvetta tarkkailla painoa. Painonpudottaminen voi vaikuttaa kehitykseen ja esimerkiksi kuukautisiin. Siksi on tärkeää, että sitä ei tehdä yksin, tai turhaan, vaan aina ensin terveydenhoitajan kanssa jutellen. Silloin se tapahtuu myös terveellisesti, mikä onkin sinulle viestisi perusteella tärkeää – hienoa!

Kuulostaa siltä, että ajatuksesi pyörivät aika paljon painon ja kaloreiden tarkkailun ympärillä. Mitä pidempään tilanne jatkuu, sen voimakkaammiksi ajatuksesi voivat muuttua. Siksi olisi tärkeää, että saisit nyt huoliisi vastaukset terveydenhoitajalta. Jos yksin meneminen jännittää, voit ottaa mukaan kaverin, tai näyttää tämän tänne kirjoittamasi viestin. Olit siinä hienosti kuvannut huoltasi.

Rohkeutta ja tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: terveelliset elämäntavat kuntoon
Voiko murrosikäinen, kasvava nuori laihduttaa? Oon 13v tyttö, 164cm ja painan n. 86kg. Oon tosi ylipainoinen ja en tiiä mitä teen. Harrastan liikuntaa 4krt viikossa ja lisäksi käyn vapaa-ajalla lenkeillä....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Muistathan, että olet vielä kasvuiässä. Painon lisääntyminen murrosiässä on tyypillistä, kun kehon rasvakoostumus muuttuu. Lisäksi saatat hyvinkin kasvaa vielä pituutta. Kehosi kehitys on siis vielä kesken ja kehonkoostumuksessasi voi tapahtua vielä kovastikin muutoksia murrosiän myötä. 🙂

Ylimääräiset kilot johtuvat useimmiten siitä, että ravinnosta saa enemmän energiaa kuin sitä kuluttaa. Esimerkiksi herkuttelu ja epäsäännöllinen syöminen johtaa helposti siihen, että saa enemmän energiaa mitä ehtii päivän aikana kuluttaa. Kerrot itsekin, että koet syöväsi herkkuja liikaa. Herkuttelu voi johtua joskus siitä, ettei muuten päivän aikana syö säännöllisesti. Minkälaiset sinun arkesi ruokailutottumukset ovat? Syötkö säännöllisesti? Kasvavan nuoren olisi hyvä syödä säännöllisesti ja monipuolisesti 5 kertaa päivässä (aamupala, lounas, iltapala ja muutama välipala). Kun ruokailurytmi on säännöllinen, ei tule tarvetta täyttää mahaa herkuilla. Herkkuhetkillekin on toki paikkansa, eikä ruokailun suhteen pidä olla liian ehdoton!

Tärkeää hyvinvoinnin kannalta on myös riittävä liikkuminen ja lepo. Kerrot, että harrastat liikuntaa neljästi viikossa ja käyt myös lenkeillä, hienoa! Säännöllinen ruokailu on myös tärkeää liikuntaharrastusten kannalta, että jaksaa ja voi kehittyä 🙂 Myös levolla ja nukkumisella on iso vaikutus kehoon ja hyvinvointiin, nukuthan öisin tarpeeksi? Liikkuminen, ulkoilu ja lepo lisäävät hyvää oloa tuottavia hormoneja ja auttavat sinua pitämään itsestäsi huolta.

On luonnollista olla kiinnostunut, ja joskus jopa huolissaankin omasta painosta. Kasvavalle nuorelle ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole hyväksi laihdutus, vaan panostus nimenomaan terveellisiin elintapoihin. Toit hienosti itsekin esille, että haluat laihtua terveyden vuoksi ehkä noin muutamassa vuodessa. Vaa’alla käymisen ja painon mittaamisen sijaan kannattaa keskittyä terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin ja sellaisiin arjen rutiineihin, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja tukevat jaksamistasi. Muista myös viettää aikaa ystävien kanssa ja tehdä asioita, joista nautit! Vaikka tavoitteenasi olisikin, että terveellisillä elämäntavoilla saisit pudotettua painoa, ei painoa kannata tarkkailla ainakaan päivittäin. Oma jaksaminen ja fiilis ovat huomattavasti parempia mittareita omalle hyvinvoinnille, kuin vaa’an lukemat.

Jos koet että haluaisit lisätukea tai vinkkejä, kannattaa keskustella asiasta vanhempien ja kouluterveydenhoitajan kanssa. Vanhemmat voivat vaikuttaa arjen ruokailuihin ja kouluterveydenhoitajalta saa tukea terveellisiin elintapoihin.

Tsemppiä, iloa ja valoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Iwannabethin
Voiko ylipainoisella olla anoreksia? Olen lievästi ylipainoinen ja minulla on anoreksian oireita. Olen laihtunut kymmenen kiloa aika nopeasti. Voiko ylipainoisella olla anoreksia, jos se ei ole vielä edennyt...
Fressis

Hei ”Iwannabethin” – ja kiitos viestistäsi. Viestistäsi käy ilmi, että olet yli 18-vuotias, ja kerrot olevasi lievästi ylipainoinen ja laihtunut ”kymmenen kiloa aika nopeasti”. Kysyt, voiko kyseessä olla anoreksia.

Ylipainoisella voi hyvin olla syömishäiriö, joka voi myös vaatia hoitoa. Et tarkentanut viestissäsi, kuinka lyhyessä ajassa olet laihtunut 10kg etkä myöskään millä keinoin painoa pudotat. Et kerro myöskään tarkemmin, miten muuten voit. Kuvaat kuitenkin ”hullua laihdutusintoa” ja se kuulostaa epäterveelliseltä – sellaiselta, että keho ja psyyke eivät voi hyvin. Tällaista epätyypillistä syömishäiriötä sairastavan tilanne voi olla yhtä hankala kuin laihuushäiriötä tai ahmimishäiriötä sairastavan tilanne ja se voi aiheuttaa samalla tavalla vakavaa haittaa. Mikäli laihduttamisesi on lähinnä syömättömyyttä tai muulla tavoin epäterveellistä, on hyvä hakeutua hoitoon – tai ainakin hakemaan neuvoja siihen, miten painoa voi pudottaa järkevästi – ja onko siihen ylipäätään tarvetta. Suosittelenkin esim. yhteydenottoa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Toisaalta jos aikuinen pudottaa rauhalliseen tahtiin painoa ylipainosta normaalipainoon – huolehtien ravitsemuksen terveellisyydestä ja tasapainoisuudesta – ja kehonkuva ja psyykkinen vointi ovat kunnossa, voi painon pudotus olla keholle ja sielulle terveellistä. On kuitenkin hyvä muistaa se, että ”normaalipainoa” määrittävä kehon painoindeksi on huono mittari yksilön terveydelle, eikä oikeastaan sovellu siihen ollenkaan. Myöskään sen perusteella, miten muut kommentoivat kehoasi, ei tulisi tehdä laihdutuspäätöksiä, vaikka kommenteilla tarkoitettaisiinkin hyvää. Tärkeintä on, että itse koet voivasi hyvin kehossasi, oli painosi mikä tahansa.

Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa tutustua vielä Syömishäiriöliiton materiaaleihin ja tukitoimintoihin, jotta voit pohtia tilannettasi vielä tarkemmin ja hakea siihen tarvittaessa apua. Syömishäiriöliiton kautta voit löytää paitsi vertaistukea myös suoraa ammattiapua. Voit esimerkiksi soittaa tukipuhelimeen tai jutella ruokaan ja liikuntaan liittyvistä tuntemuksista chatin kautta. Lisätietoa löydät täältä. Syömishäiriöliiton sivuilta löytyy myös luotettavaa tietoa syömishäiriöistä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Onko syytä huoleen?
Voiko murrosikäisenä laihduttaa Hei! Olen nyt noin 10.v tyttö. Painan noin 45-48kg eli olen mielestäni ylipainoinen kaverihini verrattuna. Syynä tähän on se että pisin kaveriporukastani painaa kuulemma...
Fressis

Hei! Kerrot, että haluaisit laihtua, parantaa kuntoasi ja koet olevasi kavereihisi verrattuna ylipainoinen. Hyvä kun laitoit meille viestiä, koska nämä asiat selvästi huolettavat sinua.

Olet vielä 10 vuotta eli kasvuiässä, jolloin ei ole terveellistä laihduttaa. Tärkeintä olisi, että söisit riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti päivän aikana, jotta kehollasi on käytettävissä kaikki tärkeät ravintoaineet, joita tarvitaan kasvamiseen ja kehittymiseen. Riittävä ja monipuolinen ruokavalio yhdistettynä kohtuulliseen liikunnan määrään myös on paras keino huolehtia oman kehon hyvinvoinnista. Jos syö liian vähän ja liikkuu liian paljon, keho ei voi hyvin. Lisäksi liian vähäinen syöminen myös vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja mielialaan. Nälkäisenä aivot eivät jaksa keskittyä mihinkään ylimääräiseen ja mieliala voi olla ärtynyt ja kiukkuinen. Laihdutuskuureja pitäisi ehdottomasta välttää etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Harvoin aikuisillakaan ne johtavat mihinkään pysyvään tulokseen.

Sinulla on edessäsi pituuspyrähdys ja murrosiän tuomat muutokset. Murrosiän tuomat muutokset voivat ehkä pelottaa ja ahdistaakin ihan ymmärrettävästi. Murrosiän myötä keho muuttuu vähitellen vuosien myötä lapsen kehosta aikuisen kehoksi. Jokainen kasvaa ja kehittyy omalla aikataulullaan. Moni ikäisesi pohtii paljon omaa kehoaan ja sitä, millainen on muiden silmissä. Moni kokee myös oman kehon suhteen epävarmuutta. Et ole tämän asian kanssa siis yksin. Voi olla, että uintiviikolla muitakin ahdistaa, koska oma keho on jokaiselle yksityinen asia. Tarve olla samanlainen kuin muut tai saada muilta hyväksyntää on hirveän yleistä. Todellisuudessa muut eivät kuitenkaan tarkastele toisten kehoja sillä tavalla, kuin itse tarkastelee omaa kehoaan. Itseään kohtaan onnistuu usein olemaan ihan liian ankara. Muiden silmissä saatatkin olla kaunis ja ihana! Vaikka jotkut sinua pidemmät painaisivatkin sinua vähemmän, teillä on erilainen kehonkoostumus ja olette ehkä vähän eri kehitysvaiheessakin. Jokaisen ruumiinrakenne on yksilöllinen.

Olisiko mahdollista, että kävisit esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen? Terveydenhoitaja voisi tukea sinua kehosi hyvinvoinnin, riittävän ja monipuolisen ruokavalion ja sopivan liikunnanmäärän suhteen. Nämä seikathan sinua kuulosti mietityttävän. Näistä aiheista voit jutella nimettömästi myös MLL:n lasten ja nuorten chatissa. Voisit myös koittaa pohtia, mihin asioihin olet tyytyväinen kehossasi sen sijaan, että keskityt vain niihin kohtiin, joista et pidä. Hienoa kuulla, että käyt säännöllisesti ratsastamassa ja vietät aikaa paljon ulkona! Ulkoilu ja itselle sopivat ja mieluisat tavat liikkua tekevät keholle ja mielelle hyvää, ja parantavat myös kuntoa.

Tsemppiä syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: Neuvoton
Pakkomielle laihduttaa En rehellisesti sanottuna tiedä mitä tehdä. Olen 12-vuotias tyttö. Olen noin 167cm pitkä ja kasvan kovaa tahtia. Painoa on noin 54 kiloa. Minulle on...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hyvä, että otit yhteyttä. Kerroit, että sinulla on pakonomainen tarve laihduttaa, jätät aterioita väliin ja yrität oksentaa syömääsi ruokaa, jos olet syönyt mielestäsi liikaa. Nautit myös syömättömyyden tunteesta. Sinulla on tavoite laihduttaa niin että painat enää 45 kg. Tällä hetkellä pituutesi ja painosi suhteen perusteella olet hoikka, et paksu.

Olipa hyvä, että kerroit asiasta kaverillesi ja hän huolestui sinusta. Sen jälkeen sinäkin jäit miettimään tilannettasi. Kaverisi oli oikeassa huolestuessaan tilanteestasi. Ensinnäkin riittävä ja monipuolinen ravitsemus on todella tärkeää normaalin kasvusi ja kehityksesi vuoksi. Huono ja riittämätön ravitsemus vaikuttaa myös mielialaasi ja hormonitasapainoosi. Kuukautisten alkaminen voi esimerkiksi viivästyä tai kuukautiset voivat jäädä pois. Normaali hormonitoiminta nuoruusiässä varmistaa luustosi kehittymisen vahvaksi ja terveeksi.

Olisi myös tärkeää selvittää, miksi haluat olla laihempi. Jokin asia voi ahdistaa ja painaa mieltäsi ja pyrit ehkä hoitamaan sitä kontrolloimalla painoasi. Murrosiässä keho myös muuttuu ja monenlaisia asioita voi tapahtua vauhdilla. Oma keho voi tuntua vieraalta ja muutoksia voi olla vaikea hyväksyä. Oletko pohtinut tätä?

Silloin, kun haluaa jatkuvasti pakonomaisesti laihduttaa, kontrolloi syömistään ja oksentaa, voidaan puhua syömishäiriöstä. Se on sairaus, johon tarvitaan hoitoa. Jatkuva painon tarkkailu ja syömisen säätely voi aiheuttaa myös häpeää, syyllisyyttä sekä kärsimystä. Ne vievät omia voimia sekä aikaa kavereilta, perheeltä ja harrastuksilta, kun energia menee syömisen tarkkailuun ja ehkä oman käyttäytymisen salailuunkin.

Kaverisi antaa sinulle varmasti anteeksi. Hän kuulostaa olevan hyvä kaveri, kun uskalsi rohkeasti ilmaista huolensa sinulle. Ehkä syynä kaverille tiuskaisuun oli se, että asia on sinulle vaikea etkä halua myöntää, että jotain saattaa olla pielessä? Joskus ihminen saattaa käyttäytyä näin kipeän asian äärellä. Joskus on myös vaikeaa myöntää tarvitsevansa apua ja joskus apua ei halua edes ottaa vastaan. Voi olla, että kokee omalla toiminnallaan – kuten vaikka laihduttamalla – kontrolloivansa jotain itselleen hyvin hankalaa asiaa paremmin.

Sinun kannattaisi ehdottomasti kertoa tilanteesta jollekin luotettavalle aikuiselle, koska 12-vuotiaana tarvitset nyt aikuisen apua. Olisiko mahdollista ottaa asia puheeksi esimerkiksi vanhempien kanssa? Apua voisi saada etäyhteydellä myös kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta tai – psykologilta. Tarvittaessa voit myös jutella asiasta esimerkiksi Syömishäiriöliiton chatissa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?