Seksi
Nimimerkki: Herpes2

Voiko suun alueen genitaaliherpes tarttua suutelemalla?

Jos sairastaa genitaaliherpestä suun alueella, voiko se tarttua toiseen suutelemalla?

Hei!

Vastaus kysymykseesi on kyllä, herpes voi tarttua suutelemalla. Ihmisen herpesviruksiin kuuluvia herpes simplex-viruksia on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Tyypillisesti HSV-2 aiheuttaa genitaalialueiden infektioita ja HSV-1 suun seudun ja ihon infektioita. HSV-2 voi kuitenkin aiheuttaa myös suun alueen infektioita ja HSV-1 puolestaan genitaalialueen infektioita. Herpesvirukset ovat yleisiä, noin puolet ihmisistä kantaa tyypin 1 HSV:tä ja noin viidesosa tyypin 2 HSV:tä. Suurin osa kantajista ei kuitenkaan koskaan oireile. Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta myös ns. oireeton viruseritys on yleistä. Puolet tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Sama ihminen voi saada sekä tyypin 1 että tyypin 2 HSV-tartunnan.  Herpesinfektion oireena esiintyy iholla ja limakalvoilla ensin kutinaa ja kirvelyä, ja sen jälkeen ilmestyvät infektiolle tyypilliset rakkulat ja haavaumat.

Herpes simplex-virukseen ei ole parantavaa lääkitystä. Virus jää pesimään elimistöön hermosolmukkeeseen ja sitä ei saada poistettua sieltä millään lääkkeellä. Virus voi aktivoitua yleensä esimerkiksi stressin tai muun infektion laukaisemana. Oireita voidaan lievittää ja taudin kestoa lyhentää kyllä lääkekuurilla. Lääkekuurin teho on paras, kun se aloitetaan mahdollisimman nopeasti oireiden ilmettyä.

Uuden ja tilapäisen kumppanin kanssa olisi tärkeää aina käyttää kondomia – ja myös suuseksissä suojautua kondomilla ja suuseksisuojalla! Säännöllisen ja vakituisen kumppanin kanssa infektion tartuntaa voi olla vaikea täysin välttää. Säännöllisessäkin seurustelusuhteessa kuitenkin oireisen infektion aikana kondomin ja suuseksisuojan käyttö on suositeltavaa, koska infektio tarttuu helpoiten oireilevana aikana. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Väestöliiton artikkelista.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?