Moikka! Sinua mietityttää, miten voi suudella toista ihmistä. Se onkin erittäin hyvä kysymys, johon ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta.
Viestistäsi ei käy ilmi, mitä itse tarkoitat suutelemisella – eri ihmiset voivat ymmärtää sen hieman eri tavoin. Suuteleminen on joka tapauksessa erilaista eri ihmisten kanssa, ja asia, jota täytyy erikseen myös jokaisen suutelukumppanin kanssa harjoitella.
Jo ennen suutelua on aiheesta hyvä keskustella kumppanin kanssa. Näin voi jutella siitä, mistä toinen tykkää, ja millaisia asioita suudellessa on ok molempien mielestä kokeilla. Paras lopputulos syntyy siis siitä, että keskustelee kumppanin kanssa siitä, mistä kumpikin pitää ja ei pidä.
Merkittävää suutelussa, kuten muussakin kanssakäymisessä on se, että tilanteessa on aidosti läsnä. Kun painatte huulenne yhteen, voitte molemmat kuunnella omia fiiliksiänne: tuntuuko tämä minusta hyvältä? Olenko valmis tähän? Mitä haluaisin vähemmän tai mitä lisää? Myös suutelemisen aiheuttamista tunteista ja toiveista on hyvä puhua avoimesti toisen kanssa – näin saatte siitä sellaista, mistä molemmat tykkäävät ja keskustelun kautta lähennytte toistenne kanssa entisestään.
On hyvä muistaa, että suutelemiseen ei kannata luoda liikaa paineita – sen ei tarvitse olla täydellistä. Myös ajan kanssa oppii, mikä tuntuu itsestä ja toisesta milloinkin hyvältä. 😊
Moikka!
Kiitos kysymyksestäsi. On luonnollista miettiä etukäteen sitä, mikä olisi oikea/hyvä tapa suudella. Suutelemiseen ei kuitenkaan ole yhtä ja oikeaa tapaa, eikä edes sellaista, mikä tuntuisi varmasti kaikista hyvältä. Se on asia, jota täytyy vain kokeilla ja harjoitella jokaisen kanssa erikseen.
Paras lopputulos syntyy siitä, että keskustelee kumppanin kanssa siitä, mistä kumpikin pitää ja ei pidä. Merkittävää suutelussa, kuten muussakin kanssakäymisessä on se, että tilanteessa on aidosti läsnä. Kun painatte huulenne yhteen, voitte molemmat kuunnella omia fiiliksiänne: tuntuuko tämä minusta hyvältä? Olenko valmis tähän? Mitä haluaisin vähemmän tai mitä lisää?
Myös suutelemisen aiheuttamista tunteista ja toiveista on hyvä puhua avoimesti toisen kanssa – näin saatte siitä sellaista, mistä molemmat tykkäävät ja keskustelun kautta lähennytte toistenne kanssa entisestään. On hyvä muistaa, että suutelemiseen ei kannata luoda liikaa paineita – sen ei tarvitse olla täydellistä. Se on jokaisella parilla tai eri henkilön kanssa tehtynä hieman erilaista ja ajan kanssa oppii, mikä tuntuu itsestä ja toisesta milloinkin hyvältä.
Myös se, mikä kenestäkin tuntuu intiimeimmältä asialta tehdä, on yksilöllinen asia. Jonkun mielestä se voi olla kielisuudelma, mutta jollekin toiselle se voi olla jotain muuta. Jollekulle intiimeimmältä asialta voi tuntua kädestä kiinni pitäminen tai vaikka tunteista puhuminen tai suukottaminen poskelle. Myös tästä on tärkeä jutella oman kumppanin kanssa.
Mukavaa talvea sinulle!
Hei!
Vastaus kysymykseesi on kyllä, herpes voi tarttua suutelemalla. Ihmisen herpesviruksiin kuuluvia herpes simplex-viruksia on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Tyypillisesti HSV-2 aiheuttaa genitaalialueiden infektioita ja HSV-1 suun seudun ja ihon infektioita. HSV-2 voi kuitenkin aiheuttaa myös suun alueen infektioita ja HSV-1 puolestaan genitaalialueen infektioita. Herpesvirukset ovat yleisiä, noin puolet ihmisistä kantaa tyypin 1 HSV:tä ja noin viidesosa tyypin 2 HSV:tä. Suurin osa kantajista ei kuitenkaan koskaan oireile. Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta myös ns. oireeton viruseritys on yleistä. Puolet tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Sama ihminen voi saada sekä tyypin 1 että tyypin 2 HSV-tartunnan. Herpesinfektion oireena esiintyy iholla ja limakalvoilla ensin kutinaa ja kirvelyä, ja sen jälkeen ilmestyvät infektiolle tyypilliset rakkulat ja haavaumat.
Herpes simplex-virukseen ei ole parantavaa lääkitystä. Virus jää pesimään elimistöön hermosolmukkeeseen ja sitä ei saada poistettua sieltä millään lääkkeellä. Virus voi aktivoitua yleensä esimerkiksi stressin tai muun infektion laukaisemana. Oireita voidaan lievittää ja taudin kestoa lyhentää kyllä lääkekuurilla. Lääkekuurin teho on paras, kun se aloitetaan mahdollisimman nopeasti oireiden ilmettyä.
Uuden ja tilapäisen kumppanin kanssa olisi tärkeää aina käyttää kondomia – ja myös suuseksissä suojautua kondomilla ja suuseksisuojalla! Säännöllisen ja vakituisen kumppanin kanssa infektion tartuntaa voi olla vaikea täysin välttää. Säännöllisessäkin seurustelusuhteessa kuitenkin oireisen infektion aikana kondomin ja suuseksisuojan käyttö on suositeltavaa, koska infektio tarttuu helpoiten oireilevana aikana. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Väestöliiton artikkelista.
Hyvää syksyä!