Seksi
Nimimerkki: Tyhmä kysymys

Voiko seksitauti tarttua omasta emättimestä peräaukkoon

Hei, minua on alkanut mietityttämään että jos emättimessä on hpv, klamydia tai tippuri ja pyyhkii vessassa käydessä edestä taakse, niin voivatko nämä taudit levitä peräaukkoon?

Hei,

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan! 🙂

Seksitaudit ovat joko bakteeri- tai virusinfektioita ja ne tarttuvat ja oireilevat eri tavoin. Esimerkiksi klamydia ja tippuri ovat bakteerien aiheuttamia, ja HPV on tietysti virus (HP-virus). Niille yhteistä on se, että ne tarttuvat joko suoraa limakalvoille tai eritteen tai välineen kautta. Limakalvoa on ihmisen kehossa useassa kohtaa ja niihin kaikkiin paikkoihin voi seksitauti tarttua. Teoriassa on siis mahdollista, että erilaiset bakteerit ja virukset kulkeutuvat esimerkiksi peräaukosta emättimeen tai emättimestä peräaukkoon, kun vessassa käydessä pyyhkii seksitautia sisältävää eritettä jompaan kumpaan suuntaan.

Mikäli sinulla on huolta seksitautien kanssa, sinun kannattaa mennä testeihin. Helpoiten sinne pääset oman terveysaseman tai paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikan kautta. Voit lukea Fressiksestä lisää seksitaudeista  ja niiden testauksesta.

Aurinkoista helmikuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?