Seksi
Nimimerkki: Pimu
Ikä: 13-15v

Voiko seksin harrastamisen aloittaa esimerkiksi suuseksillä?

Jos on 14.vuotias,minulla ja kumppanilla on molemmilla halua kokeilla jotain ja ollaan mietitty että voisiko aloittaa esim. suuseksillä…

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi! Hienoa, että löysit tänne kysymään asiasta, joka sinua mietityttää.

Monia ikäisiäsi pohdituttavat seksiin liittyvät kysymykset, ja osalle seksin kokeilu toisen kanssa on ajankohtaista. Viestistäsi käy ilmi, että olette jutelleet seksistä kumppanisi kanssa, mikä on oikein hyvä asia. Ennen kokeilua onkin hyvä jutella siitä, minkälaista seksiä molemmat haluaisivat kokeilla ja pohtia yhdessä sitä, miten rajoista huolehditaan. Suostumus seksissä on kaiken a ja o. Täältä voit lukea lisää siitä, miten ekaan kertaan voi valmistautua.

Viestissäsi pohdit, että voisiko seksikokeilun aloittaa suuseksillä. Suuseksiä voi tottakai kokeilla, mikäli se on jotain sellaista, mikä molempia kiinnostaa. Keskeisintä on, että molemmat haluavat tehdä juuri sitä, mitä tehdään ja halutessa seksin voi aina lopettaa myös kesken. Suuseksiä voi tehdä monin eri tavoin, ja on hyvä tietää, ettei sitä tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla tai siten, minkälainen mielikuva siitä on syntynyt esimerkiksi viihteen kautta. Kuunnelkaa siis tarkasti omia ja toisen rajoja, ja muistakaa keskustella niistä avoimesti. Voit lukea lisää suuseksistä täältä.

Tarpeellisesta ehkäisystä huolehtiminen on myös tärkeää. Ehkäisyssä on hyvä pohtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisyä. Suuseksissä ei toki ole raskauden riskiä, mutta mikäli jossain vaiheessa aiotte kokeilla emätinyhdyntää, on tärkeää pohtia raskaudenehkäisy kuntoon jo etukäteen. Tukea saatte kouluterveydenhoitajalta tai paikallisesta ehkäisyneuvolasta. Raskaudenehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä.

Seksitautien riski tulee huomioida silloin, kun jommallakummalla on aiemmin ollut jonkinlaista seksiä toisen ihmisen kanssa. Viestisi antaa ymmärtää, että teillä ei ole vielä ollut minkäänlaista seksiä muiden kanssa. Silloin myöskään seksitaudeilta ei tarvitse varsinaisesti suojautua. On kuitenkin hyvä tietää, että huuliherpes voi periaatteessa tarttua sukuelinten alueelle. Täten jos huuliherpestartunta on tiedossa, niin välttäkää suuseksiä oireiseen aikaan. Tartuttavuus vähenee merkittävästi silloin, kun oireita ei ole. Kondomia tai suuseksisuojaa voi halutessaan käyttää varmuuden vuoksi. Osa kuitenkin valitsee olla käyttämättä, sillä herpes on joka tapauksessa yleinen ja voi olla täysin oireeton. Muistakaa, että kondomia tai suuseksisuojaa käytetään, jos jompikumpi sitä haluaa käyttää, eli suojautuminen ei ole neuvottelu tai suostuttelukysymys. Huuliherpeksestä ei kuitenkaan kannata kauhistua, sillä se ei yleisesti ottaen ole vaarallinen vaikkakin kiusallinen. Seksitaudeilta suojautumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pohdintoja, voit tulla keskustelemaan Väestöliiton nuorille suunnattuun seksuaalineuvontachattiin. Palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti saat tästä vastauksia pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?