Seksi
Nimimerkki: Nimetön
Ikä: 13-15v

Voiko seksiä harrastaa, jos ei ole vielä valmiiksi kumppania?

Haluaisin harrastaa seksiä mutta ei ole ketään kenen kanssa kokeilla ekaa kertaa mietin vain jos haluan nyt onko jotain mahdollisuutta siihen ilman poikista/poika puolisia kamuja?

Moi! Seksi, eka kerta ja seksiseuran löytäminen mietityttävätkin monia ikäisiäsi nuoria. Hienoa, että laitoit meille viestiä!

Murrosiässä seksuaalisuus alkaa herätä uudella tavalla hormonitoiminnassa tapahtuvien muutosten vuoksi. Tämän seurauksena monenlaiset ajatukset, visuaaliset ärsykkeet, äänet ja kosketukset voivat aiheuttaa seksuaalista kiihottumista, minkä lisäksi ajatukset saattavat muutenkin hakeutua mieltä kiihottaviin mielikuviin, jolloin alkaa tehdä mieli seksiä.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Seksiä voi olla joko yksin, jolloin puhutaan itsetyydytyksestä tai yhdessä toisen ihmisen kanssa. Seksissä nautintoa voi antaa ja saada hyväilemällä kehon eri osia esimerkiksi käsin, suulla, sukuelimillä tai seksivälineillä. Koska seksiä on niin monenlaista, myös ekoja kertoja voi olla monenlaisia: ensimmäinen suudelma, ensimmäinen kerta hyväilyä vaatteiden päältä, ensimmäinen yhdyntä, ensimmäinen kerta suuseksiä jne.

Omalla kohdallasi sinun kannattaa pohtia, mitä sinä toivot seksiltä ja mitä seksi sinulle tarkoittaa. Millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa? Entä mitkä ovat sellaisia seksuaalisia asioita, joista et pidä tai joita et halua kokeilla? Omien mieltymysten, toiveiden, tarpeiden ja rajojen tuntemus sekä niistä kommunikointi mahdolliselle seksikumppanille on tärkeää, jotta seksi voisi olla sen kaikille osapuolille mahdollisimman hyvää, nautinnollista ja turvallista. Tähän liittyy suostumus, eli kaikkien seksuaalisten tekojen tulee tapahtua seksin osapuolten yhteisestä halusta. Lisäksi turvalliseen seksiin kuuluu ehkäisystä huolehtiminen yhdessä. Seksissä kaikki sen osapuolet ovat vastuussa siitä, että teillä on luottavainen ja turvallinen olo toistenne seurassa.

Pohdit sitä, voitko jo harrastaa seksiä, vaikka sinulla ei ole kumppania tai poikia kavereina. Tässä asiassa sinun kannattaa jälleen pohtia omia toiveitasi ja tarpeitasi: Millaista suhdetta ja kuinka syvällistä tuntemista kaipaat, jotta koet olevasi valmis seksiin? Mitä toivot seksikumppan(e)iltasi? Tarvitsetko seksistä nauttimiseen ja hetkeen heittäytymiseen pitkäaikaista ja läheistä tuntemista vai tunnetko olosi turvalliseksi ja seksuaalisesti halukkaaksi myös vähemmällä tutustumisella? Olipa takana lyhyt tai pitkäaikainen toisen tunteminen, luottamuksen, mieltymyksistä ja rajoista kommunikoimisen sekä keskinäisen kunnioituksen tulee olla kunnossa. Lisäksi on tärkeää keskustella siitä, millaisia asioita suhteeltanne odotatte: seurustelua, satunnaista tapailua, hetken huumaa tai ehkä jotain muuta. Kun molemmat ovat kartalla suhteen laadusta, ei pääse syntymään väärinymmärryksiä ja voidaan pyrkiä välttämään pettymyksiä.

Ekaa kertaa ei tarvitse kiirehtiä. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun omia tuntemuksiasi. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä kiinnostaa ja kiihottaa enemmän kuin pelottaa tai ahdistaa. Voit halutessasi lukea Fressiksen kysymyspalstalta asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin ekasta kerrasta.

Oliko vastauksesta hyötyä?