Seksi
Nimimerkki: Huolissaan oleva

Voiko pieni näppy kiveksissä olla kondylooma?

Hei. Olen aika huolissaan kun kiveksissäni on ollut jo jonkin aikaa pieni näppy, ei tunnu yhtään kipeältä ja tuntuu pehmeältä. Joskus kauan sitten olen harrastanut seksiä ja vain jotain pientä itsetyydytystä kumppanin kanssa mutta en yhdyntää. Voiko tämä olla kondylooma ja miltä kondylooma näpyt sitten oikeasti tuntuvat kun niitä koskee?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Sinulla on siis kiveksissä pieni pehmeä näppy, johon ei satu. Näppy voi olla kondylooma, jos olet harrastanut seksiä kumppanisi kanssa esimerkiksi niin, että hänen suunsa, sukuelimensä ja niiden alueen iho tai kumppanisi kädet ovat olleet kosketuksissa sukuelintesi ja niiden ympärillä olevan ihon kanssa. Olet voinut saada myös kondylooman myös, jos olet käsilläsi hyväillyt kumppanisi sukuelimiä ja niiden ympäristön aluetta ja sen jälkeen kosketellut käsilläsi omia sukuelimiäsi ja niiden ympäristön ihoa. Jos kätesi ovat kosketelleet vain omia sukuelimiäsi ja niiden ympäristöä eikä muiden kädet ole kosketelleet sinun intiimialuettasi, kondylooma vaikuttaa kyllä epätodennäköiseltä.

Kondylooma on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama yleensä syylämäinen, koholla oleva muutos iholla tai limakalvolla. HPV tarttuu yleensä seksissä joko yhdynnässä (emätin- sekä anaaliyhdyntä), suuseksissä tai käsien välityksellä. Jopa 80 % ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsekseen ja on oireettomia. Osa HP-viruksista aiheuttaa kondyloomia. HPV:stä voit lukea lisää esimerkiksi Fressiksen sivuilta.

Kondylooma on usein todettavissa lääkärin vastaanotolla ihan paljain silmin ilman lisätutkimuksia. Yleensä kondyloomia tulee sukuelinten ja peräaukon ihon ja limakalvojen alueelle, mutta niitä voi tulla myös suun limakalvolle. Kondyloomia voidaan hoitaa lääkärin määräämillä reseptilääkkeillä tai joskus jäädyttämällä tai laserilla. Mikään näistä hoidoista ei poista itse virusta, mutta elimistön oma puolustusjärjestelmä aikanaan hoitaa viruksen. Kondylooma ei siis parannu omatoimisen puhdistuksen, perusrasvan tai apteekista ilman reseptiä saatavien lääkevoiteiden avulla.

Näin sähköpostin perusteella on mahdotonta sanoa tarkemmin, mistä näppyläsi kohdalla voisi olla kyse. Jos näppy vaivaa ja huolestuttaa sinua, kasvaa/muuttuu tai näppylöitä tulee lisää, kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärille. Jos kyseessä on kondylooma, voit saada siihen lääkityksen.

Yhdyntä ja suuseksissä toisen kanssa on aina tärkeää käyttää kondomia etenkin, jos kumppani on uusi. Kondomista saa suuseksisuojan halkaisemalla ja suuseksisuojia saa myös ostettua erikseen. Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat melko hyvin myös HPV-tartunnoilta, mutta erityisesti myös muilta seksissä tarttuvilta taudeilta kuten klamydialta ja tippurilta. Lisäksi seksitautien lisäksi tarvittaessa on tärkeää myös huolehtia raskauden ehkäisystä, kondomi toki toimii siinäkin. Seksissä voi keskittyä nauttimaan, kun ehkäisyasiat ovat kunnossa!

Oliko vastauksesta hyötyä?