SeksiYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: 13-15v

Voiko murrosiän kehityksessä tulla taukoja?

Voiko murrosikä toteutua eri ”lohkoina”? Tarkoitan tällä siis sitä että on tullut kehitystä mutta se pysähtyy ja jatkuu jonkin ajan jälkeen ja tulee osissa joiden välissä on sellainen tauko. Minulla on sellainen tilanne että on tullut pituutta, penis on kasvanut, jonkin verran äänenmurrosta yms. mutta ei kehitys ei ole valmista eikä merkittävää kehitystä ole tullut puoleen vuoteen.

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestäsi!

Poikatyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana, ja yleensä se kestää 2–7 vuotta. Kerroit, että sinulle on tullut pituuskasvua, peniksesi on kasvanut ja äänenmurrosta on tapahtunut jonkin verran. Muita murrosiän merkkejä ovat esimerkiksi kivesten kasvaminen, hien erityksen vilkastuminen, karvoituksen lisääntyminen, lihasmassan kasvu ja siemensyöksyjen alkaminen. Pituuskasvun voimistuminen sijoittuu yleensä murrosiän keski- tai loppuvaiheille. Joillakin pituutta tulee tasaisemmin pitkin murrosikää, kun taas toisilla on selkeä kasvupyrähdys. Kasvupyrähdyksen jälkeen pituutta voi tulla maltillisemmin lisää vielä 3–5 vuoden ajan.

Pohdit, voiko murrosiän kehitykseen tulla taukoja, joiden jälkeen kehitys taas jatkuisi. Yleensä murrosiässä selkeimmät fyysiset muutokset tapahtuvat parin kolmen vuoden sisällä murrosiän alettua. On myös mahdollista, että jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja jatkuu myöhemmin. Murrosiän loppua kohden muutokset voivat olla myös hienovaraisempia, minkä vuoksi niitä voi olla vaikeampi havaita. Murrosiän aikaansaamat fyysiset muutokset ovat useimmilla ”valmiita” 18. ikävuoteen mennessä, mutta senkin jälkeen pieniä muutoksia voi vielä ilmetä. Esimerkiksi parran kasvu saattaa alkaa tai lisääntyä vasta täysi-ikäisenä. Ihmisen henkinen kehitys ja aivojen muovautuminen puolestaan jatkuvat noin 25-vuotiaaksi saakka, ja toisaalta ihminen muuttuu ja kehittyy niin fyysisesti kuin psyykkisestikin läpi elämänsä.

Viestistäsi ei ilmene, missä iässä murrosikäsi on alkanut. Kuulostaa kuitenkin siltä, että merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet ja nyt kehitys jatkuu hitaampana. On kuitenkin tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa murrosiän etenemiseen hidastamalla tai nopeuttamalla sitä. Murrosiän kehityksen kannalta onkin tärkeää huolehtia esimerkiksi siitä, että nukkuu riittävästi, liikkuu säännöllisesti, syö monipuolisesti, ja pysyy erossa päihteistä. Huolestuttavalta tilanteesi ei minusta kuulosta, mutta koska sinulla on itselläsi selvästi huolta murrosikäsi etenemisestä, suosittelen, että käyt juttelemassa siitä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

On hyvä tiedostaa, että jokaisen keho muuttuu ja kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa, eivätkä kaikki muutokset tapahdu jokaisella nuorella samassa järjestyksessä tai samalla tavalla. Jokaisen keho on ainutlaatuinen omalla tavallaan. Voit lukea lisää murrosiästä ja sen muutoksista Hyvä Kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?