Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 13-15v

Voiko kondomi olla valmiiksi rikki?

Moi! Kysyisin, että voiko kondomi olla jo valmiiksi rikki. Tai siis onko se voinut mennä pakkauksen sisällä jotenkin rikki? Ahdistaa harrastaa seksiä siinä mielikuvassa, että kondomi olisi valmiiksi jo rikki eikä sitä ole huomattu vaikka kuinka katsottaisiin.

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa kuulla, että huolehdit ehkäisystä ja haluat toimia vastuullisesti ja huolellisesti.

Halusit tietää, onko mahdollista, että kondomi on mennyt rikki jo ennen kondomipakkauksen avaamista. Mikäli kondomi säilytetään oikein (suojattuna valolta, liialliselta lämmöltä ja pakkaselta sekä teräviltä esineiltä ja hankaukselta) on sen rikkoontuminen ennen pakkauksen avaamista harvinaista, joskin silti mahdollista. Tästä syystä kondomi on hyvä tarkistaa aina ennen sen käyttöä.

Mainitsit, että sinua ahdistaa ajatus ja mielikuva seksin harrastamisesta siten, että kondomi olisi jo valmiiksi rikki eikä sitä olisi huomattu. On täysin ymmärrettävää olla huolissaan ja ahdistunut tällaisesta ajatuksesta. On hyvä muistaa, että seksin molemmat osapuolet ovat vastuussa ehkäisystä, joten tarvittaessa molemmat voivat tarkistaa, että kondomi on varmasti ehjä. Arvelisin, että on melko epätodennäköistä, että kumpikaan ei tällaisessa tilanteessa huomaisi rikkinäistä kumia.

Parhaimmillaan seksin tulisi olla kivaa ja nautinnollista, eikä aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta mahdollisesta ei-toivotusta raskaudesta. Omista huolista ja tunteista kannattaa olla avoin toisen osapuolen kanssa.

Oikein säilytettynä ja huolellisesti käytettynä kondomi on luotettava ehkäisyväline. Kondomin luotettavuutta parantaa myös se, että peniksessä käytetään sopivaa ja oikeankokoista kondomia, mistä voi lukea lisää tästä artikkelista. Tässä vielä ohjeita kondomien oikeaoppiseen säilytykseen ja tarkistukseen ennen käyttöä:

  • Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämmössä siten, etteivät ne altistu hankaukselle tai teräville esineille, jotka voisivat rikkoa kumin. Tästä syystä esimerkiksi lompakko tai housujen tasku eivät ole paras paikka kondomin pidempiaikaiselle säilytykselle. Liiallinen lämpö, auringonvalo tai pakkanen taas voivat haurastuttaa kondomin.
  • Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys pakkauksesta. Vanhentunutta kondomia ei tule käyttää.
  • Tarkista, että kondomipakkaus on ehjä ja avaa se varovasti. Esimerkiksi hampaat, sakset tai pitkät kynnet voivat rikkoa kondomin. Tarkista lopuksi, että itse kondomi on ehjä.
  • Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Hyvä, että pohdit ehkäisyyn liittyviä asioita ja kysyt, mikäli joku askarruttaa! Jatka samaan malliin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?