Seksi
Nimimerkki: Janniina

Voiko e-pillerit hankkia ilman vanhempien lupaa?

HEI haluaisin e pillereitä mutta en uskalla kysyä äitiä hankkimaan niitä minulle. Saako niitä mitenkään ilman vanhempia?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että mietit ehkäisyyn liittyviä asioita. Kun ehkäisyn aloittaminen on ajankohtaista, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, ehkäisyneuvolaan (voit vaikkapa googlata, onko paikkakunnallasi sellainen) tai omaan terveysasemaasi ja kertoa, että haluaisit keskustella ehkäisystä. Heidän kanssaan voit jutella erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista ja saada tarvittaessa reseptin sinulle sopivaan ehkäisyvalmisteeseen.

E-pillereiden hankkimisesta ei tarvitse kertoa vanhemmille eikä niihin tarvitse vanhempien lupaa. Se on sinun yksityisasiasi ja saat itse päättää, kenelle kerrot seksuaaliterveyteen liittyvistä asioistasi. Osassa kunnissa on myös käytössä maksuton ehkäisy, jolloin saat ehkäisyn tietyksi ajaksi maksutta. Sinun ei siis välttämättä myöskään pillereiden kustannustenkaan vuoksi tarvitse huolehtia siitä, pitääkö sinun kertoa asiasta vanhemmillesi.

Mikäli sinulla kuitenkin on luottamukselliset välit vanhempiesi kanssa, niin ehkäisystäkin kannattaa toki heille puhua. Vaikka keskustelu tästä aiheesta voi tuntua haastavalta, on se kuitenkin ihan luonnollinen osa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista.

Tässä yhteydessä on vielä hyvä muistaa, että e-pillerit eivät suojaa seksitaudeilta. Muistathan siis tarvittaessa huolehtia seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia/suuseksisuojaa. Lisätietoa aiheesta voit lukea Väestöliiton sivuilta.

Aurinkoista syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?