Seksi
Nimimerkki: 12v poika

Terskan kirvely

Kirveleeks terskaan aikuisiässäkin vai onks se vaa nuorena? Ja se tuntuu niin kuivalta??

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Terskaa ei kuulu kirvellä nuorena, eikä vanhana, ei ainakaan koko aikaa. Jos terskaa kirvelee usein, syy pitää selvittää. Kyse voi olla liiallisestä pesemisestä (useimmiten riittää pesu kerran päivässä ihan vain vedellä), liian vähäisestä pesemisestä (pestessä ei esimerkiksi vedetä esinahkaa tarpeeksi taakse, jolloin terskan päälle jää likaa), hankauksesta (esim. liian tiukat farkut), hiertymisestä (tiuha itsetyydyttäminen) tai ihon kuivuudesta (terskassa ja peniksen iholla voi olla kuivuutta, kuten muuallakin iholla). Joskus terskan iholle voi tulla ihottumia ja tulehduksiakin. Toki kirvely voi sinun ikäiselläsi johtua siitäkin, että penis kasvaa ja esinahka alkaa väljentyä.

Jos sinulla on kirvelyä hyvin usein ja se on häiritsevää, olisi hyvä pohtia, mistä se kohdallasi voisi johtua. Tunnistatko jonkin yllä mainituista mahdolliseksi syyksi? Kannattaa testata helpottaisiko kirvely, jos jatkossa peseydyt kerran päivässä vetäen esinahka kunnolla taakse ja huuhtoen vedellä kaiken silmin nähtävän töhnän pois. Jos esinahkasi ei vielä liiku paljoa taakse päin, ei asiasta tarvitse olla huolissaan. Vedä silloin esinahkaa sen verran kuin onnistuu ja pese näkyvä terskan osa. Sen jälkeen voi rasvata terskan limakalvoa tavallisella perusvoiteella. Rasvata voi myös muulloin. Vältä liian ahtaita ja hankaavia vaatteita ja jos itsetyydytät, pidä muutaman päivän tauko, jos terska on arka.

Jos terska punoittaa, siinä on hilsettä, laikkuja, arkuutta tai esinahka tuntuu kireältä, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Luultavasti kirvely on kuitenkin ohimenevää, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Voit myös jutella asiasta alkuun jonkun turvallisen aikuisen kanssa ja varata sitten tarvittaessa yhdessä ajan lääkärille asian selvittämiseksi.

Iloista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?