Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moii
Miksi alapäätä kirvelee? Ku olin tos muutama päivä sit käyny suihkussa ja pessu itteni normi saippualla ni sen jälkeen alkoi kirvelemään alapäätä virtsaamisen jälkeen
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Voi toki olla, että saippua on ärsyttänyt alapäätäsi, mutta kirvely alapäässä voi johtua myös virtsarakon tulehduksesta. Jos kirvely jatkuu, sinun kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Muistathan, että alapään pesuun riittää lämmin vesi. Jos haluat käyttää pesuainetta, kannattaa valita intiimialueille tarkoitettu tuote. Lue lisää aiheesta täältä: Kuinka sukuelimet pidetään puhtaana? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Mukavaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 14v poika
Terskan kirvely Tänään runkkasin ja kesken kaiken terskaani alkoi kirveltää. Huomasin sen ja katsoin. Esinahan ja terskan välissä terska oli tummemman väristä kuin normaalisti. Siihen koskeminen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa siltä, että olet saattanut saada pienen hiertymän terskan limakalvolle. Se on voinut syntyä itsetyydytyksen yhteydessä. Tällaiset hiertymät paranevat kyllä nopeasti itsestään, kun saavat olla rauhassa. Pesu vedellä kannattaa tehdä päivittäin. Jos hiertymä ei noin viikossa parane tai vain pahenee, kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: --
Terskan ja esinahan oireilu Terskassani on punaisia täpliä ja esinahka on rikki ja kirvelee. En ole harrastanut seksiä/suuseksiä vuoteen. Onko tässä joku ihottuma vai seksitauti
Fressis

Moikka!

Näkemättä sinua on valitettavasti melko mahdotonta päätellä mistä voisi olla kyse. Terskan iho voi olla ärsyyntynyt esimerkiksi hankauksesta tai pesuaineesta, tai siinä voi olla jokin ihottuma tai ihotulehdus. Seksitautia ei voi useinkaan päätellä oireista (iso osa tartunnoista on oireettomia), mutta tosiaan tuskin vuoden kuluttua viimeisimmästä kerrasta oireita nyt ilmaantuisikaan.

Peniksen alueen iho-ongelmat ovat aika tavallisia ja kannattaa ensin kokeilla kotihoitoa. Kokeile nyt jatkossa pitää väljiä vaatteita, jotka eivät hankaa penistä tai terskaa. Pesut aamuisin ja iltaisin pelkästään vedellä tai vain intiimipesuun tarkoitetulla pesuaineella (ei siis saippualla), jota saa mm. apteekista. Pesussa kannattaa olla huolellinen: käsisuihkulla suihkutetaan esinahan alta (esinahka tulee vetää taakse), huuhdellaan vedellä niin, että virtsat ja muut eritteet huuhtoutuu pois, taputellaan iho kuivaksi kuivalla ja puhtaalla pyyhkeellä tai käsipaperilla. Kun iho on kuiva, laitetaan joko perusvoidetta tai hajustamatonta ihoöljyä (näitä saa myös apteekista) kuivalle iholle noin teelusikallisen verran aina pesun jälkeen.

Mikäli iho ei näillä toimenpiteillä rauhoitu, kannattaa mennä lääkärille esimerkiksi omalle terveysasemalle.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ellen
Yhdynnässä tullut haava Moi! Harrastettiin seksiä poikaystävän kanssa ja pippeli jotenki repäisi alapäätäni ja haava tuli ja vuoti aika paljon? Mitä pitäisi tehdä? Nyt sitä kirvelee tosi...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Kirjoitat, että yhdynnässä poikaystäväsi penis jotenkin repäisi alapäätäsi ja aiheutti verenvuotoa. Nyt alapää kirvelee. Et kuvaa tarkemmin, onko vuoto ulkoisista genitaaleista vai tuleeko veri ”sisältä”, mutta kerrot ”haavasta” joka vuotaa. Eli oletan että veri tulee jostain läheltä emättimen aukkoa.

Syynä on mahdollisesti liiallinen hankaus ja/tai puutteellinen kostuminen. Mahdollisesti penis on jotenkin nirhannut limakalvoa, se selittäisi myös kirvelyn. Hoidoksi suosittelen päivittäistä suihkuttelua runsaalla vedellä, ilman pesuainetta. Kannattaa käyttää ilmavia alushousuja ja muutenkin ei-kiristäviä vaatteita, jotta haava saa parantua rauhassa. Jos vuoto ja kirvely on nyt loppunut, ei tarvitse olla huolissaan.  Jos vuoto ja kirvely jatkuu, silloin on hyvä käydä näyttämässä tilannetta lääkärissä. Kannattaa pidättäytyä seksistä, kunnes haava on parantunut. Ensi kerralla kannattaa harkita rauhallista etenemistä ja liukuvoiteen käyttöä, siitä saattaisi olla hyötyä!

Hyvää kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: monsteraddict
Oireet ensimmäisen seksikerran jälkeen Moi, harrastettiin tossa alkuviikosta poikaystävän kanssa ekaa kertaa seksiä. Sen jälkeen mulla on ollut alavatsa kipeä, ja tuntunut tosi usein että pitäis käydä pissalla,...
Fressis

Moikka! Oireesi kieltämättä kuulostavat virtsatieinfektiolta. Käytittekö seksin aikana kondomia? Jos ette, on suojaamattoman yhdynnän jälkeen oireiden ilmaantuessa hyvä myös aina tutkia, ettei kyse ole seksitaudista. Jos olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitaudin mahdollisuutta ole.

Virtsatieinfektio voi joskus hoitua runsaasti juomalla ja myös happamat nesteet, kuten karpalomehu voivat auttaa. Jos oireet eivät häviä parin päivän kuluessa, olisi hyvä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Voisit olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveyskeskukseesi. Yleensä terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja voi arvioida virtsatieinfektion oireet ja konsultoida lääkäriä virtsa- ja seksitautinäytteiden ja antibiootin tarpeesta. Olet 16—18-vuotias, joten voit hyvin asioida terveydenhuollossa virtsatieinfektio-oireiden ollessa kyseessä ihan itsekin eikä sinun tarvitse kertoa vanhemmille. Jos saat reseptin antibioottikuuriin virtsatieinfektion hoitamiseksi, tarvitset sen ostamiseen kuitenkin rahaa. Seksitauteihin saa yleensä hoidon terveydenhuollosta ihan ilmaiseksi.

Hyvää kesän jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moiii
Runsas valkovuoto sekä kirvely ja kutina Moi mulla on ollut alapäässä kirvelyä ja kutinaa. Myös on ollut runsaasti valkovuotoa ja huomasin tänään että se muuttui kellertäviksi.huolestuttaa
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumus ja määrä voivat vaihdella kuukautiskierron mukaan. Jos valkovuodon määrä selvästi lisääntyy, vuoto muuttuu kokkareiseksi, väri on poikkeavaa tai vuoto haisee, kyseessä voi olla emättimen tulehdus. Bakteerivaginoosi on emättimen tulehdus, jossa emättimen normaali bakteerikannan tasapaino on häiriytynyt. Tällöin valkovuoto voi haiskahtaa pahalle, haju voi olla tympeä ja kalamainen. Lisäksi alapäässä voi olla kutinaa ja kirvelyä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on taas usein vaaleaa ja kokkareista ja limakalvot voivat olla ärtyneet.

Runsas valkovuodon määrä tai valkovuotoon liittyvä poikkeavaksi koettu oire (esim. kutina) voi johtua myös emättimen solujen hajoamisesta eli sytolyysistä. Sytolyysi ei ole vaarallista vaan oikeastaan puhtaan emättimen normaali ilmiö, jota voidaan myös tarvittaessa hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella oireiden haitatessa arkea.

Kun oireita on ensimmäistä kertaa, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Lääkäri voi tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia ja määrätä vaivaan oikeanlaisen hoidon. Bakteerivaginoosiin ja hiivatulehdukseen myydään apteekissa myös ilman reseptiä ostettavia lääkkeitä.

Kannattaa myös muistaa, että liiallinen pesu ja pesuaineiden käyttö voi ärsyttää alapään limakalvoja. Vettä ei myöskään kannata suihkuttaa suoraan emättimeen. Emätin puhdistaa itseään muun muassa valkovuodon avulla. Liian tiheät pesut voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Vesipesu kerran päiväsää riittää hyvin ja jos käyttää pesuaneita, niiden pH:n tulisi olla alle 7.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Oof
Jatkuva pissahätä ja kirvely pissatessa Hei olen 12 vuotias tyttö ja minulla on koko ajan pissahätä se tuntuu oudolta mahan alapuolella ja kun käyn pissalla pissa on valeaa pissaamisen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jatkuva pissahätä ja kirvely pissatessa ovat usein merkki tulehduksesta. Suosittelen, että kertoisit tilanteesta vanhemmallesi. Voisitte sitten varata sinulle lääkäriajan oireiden hoitamiseksi.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12v poika
Terskan kirvely Kirveleeks terskaan aikuisiässäkin vai onks se vaa nuorena? Ja se tuntuu niin kuivalta??
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Terskaa ei kuulu kirvellä nuorena, eikä vanhana, ei ainakaan koko aikaa. Jos terskaa kirvelee usein, syy pitää selvittää. Kyse voi olla liiallisestä pesemisestä (useimmiten riittää pesu kerran päivässä ihan vain vedellä), liian vähäisestä pesemisestä (pestessä ei esimerkiksi vedetä esinahkaa tarpeeksi taakse, jolloin terskan päälle jää likaa), hankauksesta (esim. liian tiukat farkut), hiertymisestä (tiuha itsetyydyttäminen) tai ihon kuivuudesta (terskassa ja peniksen iholla voi olla kuivuutta, kuten muuallakin iholla). Joskus terskan iholle voi tulla ihottumia ja tulehduksiakin. Toki kirvely voi sinun ikäiselläsi johtua siitäkin, että penis kasvaa ja esinahka alkaa väljentyä.

Jos sinulla on kirvelyä hyvin usein ja se on häiritsevää, olisi hyvä pohtia, mistä se kohdallasi voisi johtua. Tunnistatko jonkin yllä mainituista mahdolliseksi syyksi? Kannattaa testata helpottaisiko kirvely, jos jatkossa peseydyt kerran päivässä vetäen esinahka kunnolla taakse ja huuhtoen vedellä kaiken silmin nähtävän töhnän pois. Jos esinahkasi ei vielä liiku paljoa taakse päin, ei asiasta tarvitse olla huolissaan. Vedä silloin esinahkaa sen verran kuin onnistuu ja pese näkyvä terskan osa. Sen jälkeen voi rasvata terskan limakalvoa tavallisella perusvoiteella. Rasvata voi myös muulloin. Vältä liian ahtaita ja hankaavia vaatteita ja jos itsetyydytät, pidä muutaman päivän tauko, jos terska on arka.

Jos terska punoittaa, siinä on hilsettä, laikkuja, arkuutta tai esinahka tuntuu kireältä, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Luultavasti kirvely on kuitenkin ohimenevää, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Voit myös jutella asiasta alkuun jonkun turvallisen aikuisen kanssa ja varata sitten tarvittaessa yhdessä ajan lääkärille asian selvittämiseksi.

Iloista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Poika 12 ja denssi iskee
Se mitä ei kannata laittaa suuhun, ei myöskään kannata laittaa… Laitoin nuuskan peppureikään, koska kaverit painosti. Olen ottanut sen pois, mutta polttaa vieläkin. Kannattaako mennä lääkäriin? Sätiikö denssi esinahan alla?
Fressis

Olemme saaneet kaksi kysymystä nuuskan käyttöön liittyen, kiitos! Vastaamme näihin yhdessä, sillä kysymykset ovat saman tyyppisiä. Ensimmäinen kysymys koski nuuskaa, joka on laitettu peräaukkoon. Peräaukko on osa elintärkeää ruoansulatuskanavaa, jonka kautta ravinnosta saadut ravinteet imeytyvät ja jonka kautta ylimääräinen aines poistuu ulosteen muodossa. Nuuskan pitäminen peräaukossa ei ole missään nimessä suositeltavaa kenellekään. Peräaukon alueella on herkkää limakalvoa. Jos nuuskan on työntänyt peräukkoon, imeytyvät nuuskan sisältämät myrkyt peräaukon limakalvon kautta elimistöön, samoin kun ne imeytyvät suun limakalvojen kautta. Se mitä ei kannata laittaa suuhun, ei myöskään kannata laittaa peräaukkoon. Peräaukon polttelu voi olla merkki siitä, että limakalvo on ärtynyt. Jos polttelu kestää useamman päivän, on suositeltavaa kertoa asiasta vanhemmille tai hakeutua kouluterveydenhuoltoon.

Toinen kysymys koski nuuskan sätimistä esinahan alla. Sätiminen tarkoittaa nuuskan käyttäjien keskuudessa nuuskan aiheuttamaa voimakasta tunnetta ikenessä, joka saattaa tuntua jopa voimakkaana kirvelynä. Esinahka on peniksen päässä sijaitseva ihopoimu, joka suoraa siittimen päätä, terskaa. Esinahan ja terskan alue ovat erittäin herkkiä alueita, joten nuuskan laittaminen esinahan alle ei missään nimessä kannata. Se voi kirvellä pahastikin. Se mitä ei kannata laittaa suuhun, ei kannata laittaa myöskään esinahan alle.

On hyvä muistaa, että nuuskan myynti on laitonta Suomessa ja nuuskan hallussapito sekä nuuskan luovuttaminen alle 18-vuotiaille on laissa kiellettyä. Nuuska sisältää yli 2500 kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on muun muassa raskasmetalleja ja jäänteitä kasvi- ja tuholaismyrkyistä. Lisätietoa nuuskasta voitte lukea Fressiksen tietopankista. Olethan siis fiksu ja huolehdit terveydestäsi ilman nuuskaa.

Huippua loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?