SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi

Tamponin poisto

Kun otan pois tamponia niin huomasin että se ei meinannut tulla pois koska siinä oli tullut mukana nauhamainen asia (olisikohan immenkalvo) olen 15 vuotias ja en tiedä mitä minun pitäisi tehdä. Koska en ole koskaan kuullut että muilla olisi samaa ongelmaa tamponin poistossa?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Näkemättä on vaikea sanoa, mikä tuo nauhamainen jokin on ollut, joka tuli tamponin mukana. Se on voinut olla limaa, eritettä, verta ja ulos vuotavaa limakalvoa – ja ehkä jopa immenkalvoa.  Kuukautisten alkuun mennessä immenkalvo on muuttunut pehmeäksi ja nauhamaiseksi. Tamponia voi käyttää, vaikka olisi immenkalvo, eivätkä varsinkaan pienemmät tamponit aiheuta tässä ongelmia.

Tamponin poistaminen ei saisi sattua. Jos tamponi on liian kuiva, se raastaa ulos vetäessä limakalvoja ja tuntuu pahalta. Tamponin imukyky tulee siis sovittaa vuodon määrään: jos vuoto on vähäistä, on hyvä käyttää pienempää tamponia. Noin 6 tuntia (yöllä 8h) on ok aika pitää tamponia. Toki jos esimerkiksi käy uimassa, vaihdetaan tamponi hygieniasyistä tiheämmin (tässä tapauksessa ennen ja jälkeen uinnin).

Mikäli vointisi on nyt hyvä, sinun ei tarvitse miettiä asiaa enempää. Voit jatkaa tamponien käyttöä normaalisti seuraavien vuotojen aikana. Jos sinulla ilmenee kipua, ikävää kutinaa tai pahanhajuista eritettä genitaalialueella, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?