Seksi
Nimimerkki: jep
Ikä: 16-18v

Suojaikäraja seksissä

Rikkooko suojaikärajaa jos 16v ja 17v harrastaa seksiä?

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että mietit asiaa.😊

Kysyt rikkooko se suojaikärajaa, jos 16v ja 17v harrastavat seksiä. Tällaisessa tapauksessa ei ole kyse suojaikärajan rikkomisesta, eli 16v ja 17v voivat harrastaa seksiä, jos siihen on molempien osapuolten suostumus. Kerron sinulle vielä hieman suojaikärajasta.

Suomen laissa on määritelty suojaikäraja rikoslaissa. Lain tarkoitus on suojata alle 16-vuotiaita seksuaalisilta teoilta ja kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita. Kyseinen laki kuitenkin aiheuttaa monissa nuorissa ihmetystä sen suhteen, mitä se tarkoittaa ja miten sitä sovelletaan erilaisissa tilanteissa.

16 vuoden suojaikäraja perustuu ajatukselle, jonka mukaan alle 16-vuotiaan seksuaalinen ja psyykkinen kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Tästä syystä heidän ei katsota olevan kykeneviä antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemman henkilön kanssa. Näin ollen vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, jos hän tekee alle 16-vuotiaalle seksuaalisia tekoja. Lisäksi, jos aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, esim. opettaja, ohjaaja tai valmentaja, suojaikäraja nousee 18 ikävuoteen.

Lain mukaan alle 16-vuotiaat voivat kuitenkin harrastaa seksiä keskenään, kunhan se on suostumuksellista. Lisäksi jos nuoret ovat henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan, alle 16-vuotias ja yli 16-vuotias voivat olla seurustelusuhteessa ja harrastaa seksiä keskenään.

Oliko vastauksesta hyötyä?