MieliSeksi
Nimimerkki: mo

Seurustelu ja ikäero

Moi! Olen 17v poika ja tykkään tytöstä joka on 14 (1kk päästä 15) Itse kesällä 18. Olisiko meidän seurustelu okei? Tuntuu oudolta ja mietin mitä vanhempani sanoisivat asiasta. Onko ikäero liian suuri?

Moikka!

Seurustelulle ei ole varsinaisesti mitään lain asettamia ikärajoja, jos siihen ei liity mitään seksuaalista. Usein seurusteluun kuitenkin liittyy seksuaalisia tekoja, joten on hyvä olla tietoinen lain määrittämästä suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Lain tarkoitus ei ole kuitenkaan rajoittaa nuorten keskinäistä, tasavertaista seurustelua. Eli jos nähdään, että nuoret ovat kehitysasteeltaan samalla tasolla ja seurustelu on tasavertaista, ei siinä rikota lakia. Suojaikärajasta voit lukea lisää täältä.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vähemmän ikäerolla on merkitystä. Mutta nuoruudessa kolme vuotta voi tuntua isolta erolta. 18-vuotiaana mietitään ja ehkä jo eletäänkin itsenäistä elämää, eli hyvin erilaisia asioita kuin 15-vuotiaana. Jokainen kuitenkin kehittyy omaan tahtiin, joten mitään yhtä oikeaa vastausta, lakia lukuun ottamatta, ei ole.  Seurustelussa tärkeänä elementtinä on tasavertaisuus, eli se että molemmilla on yhtäläinen oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa suhteen etenemiseen ja siinä tapahtuviin asioihin.

Et kertonut viestissäsi tietääkö tyttö tunteistasi ja ovatko ne molemminpuolisia. Jos ovat, niin asiasta on hyvä jutella molempien vanhempien kanssa, jotta kaikki ovat selvillä siitä, mitä tapahtuu. Tämä on jo tuon lain puitteissa tärkeää. Jos juttelu tuntuu haastavalta, niin voisit alkuun käydä juttelemassa nuorille tarkoitetussa, nimettömässä chatissa tilanteestanne. Voitte osallistua keskusteluun joko yhdessä, tai erikseen.

Jos tyttö ei tiedä tunteistasi, niin voisitteko aloittaa ihan kavereina? Kaverimielessä tutustuminen antaa teille molemmille tilaa tarkkailla omia tunteitanne hieman tarkemmin. Voi olla, että tutustumisen myötä omat tunteet voivat muuttua, tai saatatte huomata ikäeron vaikutuksen vahvemmin.

Tsemppiä tilanteeseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?