Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs

Seksitautien tarttuminen

Mistä sukupuolitaudit on tullut koska jos kaikki on aluksi ns. puhtaita niin miten se voi yhtäkkiä vaan tulla jollekin. Esimerkkinä jos on 4 ihmistä ja ne kaikki on täysin kokemattomia ja sitten niitten ihmisten kesken on suojaamatonta seksiä. Niin mistä ihmeestä terveille ihmisille se tulee vaikka olisikin monta kumppania.

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia ja ne tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Seksitaudit tarttuvat eritteiden ja limakalvokontaktin kautta. Tällaista limakalvoa on esimerkiksi suussa, peräaukossa, peniksessä ja emättimessä. Seksin harrastamisen muotoja on myös erilaisia (esim. yhdyntäseksi, suuseksi, hyväilyseksi), jotka kannattaa huomioida mahdollisena reittinä seksitautien tarttumiselle. Jotkut seksitaudeiksi luokitellut taudit, kuten HIV ja B-hepatiitti leviävät myös likaisten huumeidenkäyttövälineiden kautta.

Monet seksitaudit eivät aiheuta kantajalleen oireita ja siksi ne pääsevät leviämään helposti. Ihminen voi siis tietämättään kantaa tautia. On olemassa seksitauteja, jotka voidaan diagnosoida vasta oireiden ilmaantuessa, näistä esimerkkinä kondylooma. Taudin saadakseen, on kuitenkin tarvinnut olla jokin tartuntakontakti. Terve ihminen ei voi tartuttaa mitään eteenpäin.

Kannattaa myös miettiä, voiko täydellä varmuudella tietää ettei seksikumppani ole harrastanut suojaamatonta seksiä jonkun toisen kanssa. Kondomi on ainut suoja seksitaudeilta. Mikäli harrastaa seksiä ilman kondomia, on tärkeää käydä testaamassa itsensä säännöllisesti ja huolehtia näin omasta seksuaaliterveydestä. Lisää seksitaudeista voit lukea Fressiksen tietopankista ja Väestöliiton sivuilta.

Hyvää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?