Seksi
Nimimerkki: Hei

Seksitautien tarttuminen

Hei! En ihan ymmärrä seksitautien syntymisiä ja tarttumista. Sen tiedän että seksitaudit eivät tartu ensimmäiseltä seksikumppanilta tai kehity seksikertojen välissä ensimmäisen kumppanin kanssa. Mutta voiko seksitauti tarttua seksissä ihmiseltä jolla ei ole seksitautia esim. Tilanteessa jossa kaksi ihmistä harrastaa seksiä mutta kummallakaan ei ole seksitauti mutta molemmilla on ollut muita kumppaneita?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ymmärrän hyvin hämmennyksesi seksitautien tarttumisesta. Eli tosiaan kuten tiedätkin, jos kummallakaan ei ole ollut seksiä aiempien kumppanien kanssa, ei ole mahdollista saada tartuntaa tai tartuttaa toista. Seksitaudit eivät siis synny itsestään.

Jos jommallakummalla on ollut aiempia seksikumppaneita, on seksitautitartunnan mahdollisuus olemassa. Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Osa taudeista on hyvin vähäoireisia, eli oireista tai oireettomuudesta ei voi päätellä, sairastaako jotain seksitautia vai ei. Seksitautitestit ovat ainoa tapa varmistua asiasta. Jos on harrastanut uuden kumppanin kanssa suojaamatonta seksiä, on seksitautien poissulkemiseksi aina hyvä käydä seksitautitesteissä.

Uuden kumppanin kanssa on hyvä käyttää kondomia tai suuseksisuojaa. Näin suojaa sekä itseään että kumppaniaan mahdollisilta seksitaudeilta. Myös mahdollisesti käytössä olevat seksivälineet täytyy suojata ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaisesti. Kun yhdynnät ovat saman kumppanin kanssa säännöllisiä ja kondomista halutaan luopua, on molempien hyvä käydä seksitautitesteissä. Tytön ja pojan välisessä yhdynnässä täytyy tällöin myös huolehtia muulla tavalla raskauden ehkäisystä, mikäli raskaus ei ole toiveissa.

Lisätietoa seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta sekä raskauden ehkäisystä voit saada tarvittaessa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Voit myös lukea aiheesta lisää Väestöliiton sivuilta ja Fressiksestä.

Seksitautien tarttuminen on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkejä Just se ja Öö.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?