Nuuska
Nimimerkki: &

Saako hammaslääkäri tehdä ilmoitusta jos jää kiinni nuuskan käytöstä?

Saako hammaslääkäri tehdä mitään lastensuojeluilmoitusta tai muuta virallista ilmoitusta mihinkään edes vanhemmille, jos jää hammaslääkärissä kiinni nuuskasta ja jos sanoo hammaslääkärille että ei saisi.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hammaslääkäri on suun terveyden ammattilainen ja hänen työnkuvaansa kuuluu ottaa nuuskan käyttö kanssasi puheeksi, jos hän havaitsee nuuskan käytön jälkiä suussasi. Hammaslääkäriä sitoo kuitenkin vaitiolovelvollisuus ja ilman lupaasi hän ei esimerkiksi saa kertoa tietojasi vanhemmillesi. Lastensuojeluilmoitus tarkoittaa, että lapsesta/ nuoresta tai perheen tilanteesta on noussut vakava huoli. Näissä tilanteissa vakava huoli tarkoittaa, että esimerkiksi lapsen tai nuoren turvallisuus voi olla uhattuna tai nuoren perheessä on vaikea tilanne. Nuuskan käyttö yksinään ei yleensä ole lastensuojeluilmoitukseen johtava asia.

Nuuska aiheuttaa muutoksia suun limakalvoilla ja ikenissä, jotka voivat myöhemmin johtaa esimerkiksi ienten vetäytymiselle ja hampaiden reikiintymiselle sekä vihlomiselle. On tärkeää huolehtia suun ja hampaiden kunnosta ja siksi kannattaa pysyä myös nuuskattomana.

Kuitenkaan nuuskan käytön vuoksi ei kannata jännittää hammaslääkäriin menoa. Hammaslääkäriltä voit saada luotettavaa tietoa nuuskan vaikutuksista ja tukea nuuskaamisen lopettamiseen. Samaa on pohtinut myös nimimerkki Kuumottaa. Halutessasi voit lukea lisää nuuskasta Fressiksen tietopankista ja Fressiksen sivuilta.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?