Yleinen
Nimimerkki: Epäilyttää

Rinnassa litteä patti

Oon 15-v ja mulla on rinnassa leveydeltä n. 4cm litteä ja sileä patti. Liikkuu rinnan mukana, mutta epäilyttää, kun se on oikeasti aika iso. Voiko mulla olla rintasyöpä? Patti ei ole kipeä, ja on ollut jo aika kauan.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että olet 15-vuotias ja huolissasi, koska olet löytänyt rinnastasi n. 4cm sileän litteän patin.

Hienoa, että tutkit ja tarkkailet rintojasi. Rintasyöpä ikäiselläsi on erittäin harvinaista. Rinnoissa tuntuvista muutoksista suurin osa on täysin hyvänlaatuisia.

Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä. Löytämäsi patti saattaakin liittyä rintojen normaaliin kehittymiseen ja murrosikään. Hormonitoiminnalla on myös vaikutusta rintoihin, siksi esimerkiksi ennen kuukautisia rinnat tuntuvat aristavilta ja turvonneilta. Rinnoissa voi  esiintyä myös erilaisia hyvänlaatuisia rasvapatteja, hyvälaatuisia kasvaimia, sekä hyvänlaatuisia nesterakkuloita.

Käy kouluterveydenhoitajan vastaanotolla näyttämässä löytämääsi rinnan pattia. Käymällä kouluterveydenhoitajan vastaanotolla saat terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen löytämääsi rinnan pattiin ja samalla mielenrauhan itsellesi. Terveydenhoitaja tunnustelee rintasi ja arvioi, mistä voisi olla kyse.

Tarvittaessa voit myös soittaa maksuttomaan neuvontapuhelimeemme,  0800 19414, ma ja to klo 10–18,  ti- ke- pe klo 10–15. Voit myös keskustella maksutta neuvontahoitajan kanssa chatissa varaamalla ajan osoitteesta www.kaikkisyovasta.fi

Oliko vastauksesta hyötyä?